Vitesi boşa atmak motora ne zarar verebilirki...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan abiş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bende çok denedim boşa atınca kesinlikle daha az yakıyor
Ama karbüratörlü araçlarda boşa atmayı önermem, yada rolanti sensörün gibi devrelerinde arıza olan araçlarda çünkü boşta giderken devir düşük olduğu için ani frenleme yada motorun gücünü çekecek şeylerde aracın stop etme ihtimali var, o zamanda freni pompaladığınız anda işiniz bitti :)
Bizim 19un bi kaç kere boştayken stop etme gibi vukuatı olduğu için atmıyodumda bunda atıyorum boşa gitsin, en fazla 2 litre gösteriyor zaten.
Boşta yakma olayınada gelirsek; ilk önce yokuş aşağı sonrada düz bir yol düşünelim.Aracı boşa attığınız anda araç yokuş aşağı kendini kasmadan hızlanmaya başlayacak ve düzlüğe gelincede potansiyel enerjisini kinetiğe dönüştürüp hızlandığı için daha uzun ve hızlı şekilde en fazla 1.5-2.0 litre yakarak gideceksiniz.Vitese taktığınızda ise eyvallah tüketim 0 olarak gösterecek ama yinede yakacak, yakmadığını düşünürsek bile düze çıktığı anda aracın potansiyelini viteste kompresyona bırakarak kinetiğe dönüşmesine izin vermediğiniz için sabit hızda gitmiş olacaksınız ve düze çıkınca hemen gaza basmanız gerecek.Biraz karışık anlattım ama işte kısaca boşa atmak daha ekonomik.Işıklardada boşa atmak daha iyi vitesteyken araç gitmek isteyecek siz frenle kasacaksınız

boşa atmanın araca hiçbir sakıncası yoktur .. yakıt daha az yakar. araç vitesde olduğu zaman şanzuman vs herşey çalışır durumda olduğu için yakıt artar ama boşa atıldığında rolentide çalışacağından yakıt az olur.

Denemesi yapıldı bunun yazın Ordu'dan gelirken Aytuğ ile denedik bu olayı; ben boşa atınca daha çok yakar dedim Aytuğ yakmaz dedi, ve Gerededen tünele dogru denemesini yaptık araba 100km üstü giderken 0.5-2 arası anlık yakıt değeri gösteriyordu ama genel ortalamada tüketim sürekli düşüyordu, viteste 100km üstü hızda giderken anlık değer 0 olmasına rağmen genel tüketimde düşme olmadı...

aytug başkanda onaylamış :) denemesi yapıldıysa söze gerek yok boşta her zaman az yakar.

Bende çok denedim boşa atınca kesinlikle daha az yakıyor
Ama karbüratörlü araçlarda boşa atmayı önermem, yada rolanti sensörün gibi devrelerinde arıza olan araçlarda çünkü boşta giderken devir düşük olduğu için ani frenleme yada motorun gücünü çekecek şeylerde aracın stop etme ihtimali var, o zamanda freni pompaladığınız anda işiniz bitti :)
Bizim 19un bi kaç kere boştayken stop etme gibi vukuatı olduğu için atmıyodumda bunda atıyorum boşa gitsin, en fazla 2 litre gösteriyor zaten.
Boşta yakma olayınada gelirsek; ilk önce yokuş aşağı sonrada düz bir yol düşünelim.Aracı boşa attığınız anda araç yokuş aşağı kendini kasmadan hızlanmaya başlayacak ve düzlüğe gelincede potansiyel enerjisini kinetiğe dönüştürüp hızlandığı için daha uzun ve hızlı şekilde en fazla 1.5-2.0 litre yakarak gideceksiniz.Vitese taktığınızda ise eyvallah tüketim 0 olarak gösterecek ama yinede yakacak, yakmadığını düşünürsek bile düze çıktığı anda aracın potansiyelini viteste kompresyona bırakarak kinetiğe dönüşmesine izin vermediğiniz için sabit hızda gitmiş olacaksınız ve düze çıkınca hemen gaza basmanız gerecek.Biraz karışık anlattım ama işte kısaca boşa atmak daha ekonomik.Işıklardada boşa atmak daha iyi vitesteyken araç gitmek isteyecek siz frenle kasacaksınız

Boşa atınca neye göre az yakar diyorsunuz arkadaşlar Allah aşkına anlamıyorum.
boşta ike araba 0,5-2 lt arasın tüketim değerleri olur. ama araç kompresyona girmediğinden daha uzun mesafe araba akar gider.

En yüksek vitesde aracı saldığınızda ise tüketim 0 olur CUT OFF.

Emmi ortalama tüketim düşmez demişsin. Nasıl düşmez ki
Buz gibi düşüyor.
ordudan gelirken araba kaç km yol geldi sonrasında 2-3 km saldığınız. o kadar km nin ortalamasının üzerine 2-3 km lik arabayı salmakla tüketim değeri etkilenmez tabiki.

Eğer bu işe gerçekten inanmak istiyorsanız.
bir rampanın başına çıkın göstergeleri sıfırlarayın 1-2 km sonra değere bakın.
2 deneme yaparak bunu görebilirsiniz birisinde boşta salın birinde birinde vitesde salın arabayı.

Son düzenleme:
Rampa aşağı atarsan frenleme sisteminde sorun çıkar yanı fren tutmaz
Başka da öyle bir sakıncası olmaz
Yakıt olarak az yakmaz aynı sekılde deger verır.Çunku Boşa attığın zaman püskürtme devam eder yanı arac yıne yakar sadece sessizlik olarak rahat edersin

cut off sistemi olmayan tüm araçlarda boşa atmak daha az yakar, güvenlik amaçlı viteste gitmek her zaman iyidir, frenleme için riske girmemek için viteste gitmek gerekir.
radyatördeki suyun boşta ike soğuması gibi bir şey söz konusu olmadığından motor bloğu çatlaması gibi şehir efsaneleri gerçekleşmez, yakıt olayına gelirsek te bilimsel olarak 750 devirde iken püskürtülen yakıt ile 2.000 - 3.000 devirde püskürtülen yakıtın dk/devir hesabına göre zaten az yakması gerekir. (cut off yoksa)

sokak arasında değilsem veya rampanın sonunda durmayacaksam banko boşa atarım sonuçta düzlüğe indiğimde araç hemen yavaşlamıyor ve bir süre daha boşta gidebiliyorum.. vitesteyken motor kompresyona giriyor ve daha çabuk yavaşlıyor

En yüksek vitesde aracı saldığınızda ise tüketim 0 olur CUT OFF.

Emmi ortalama tüketim düşmez demişsin. Nasıl düşmez ki
Buz gibi düşüyor.
ordudan gelirken araba kaç km yol geldi sonrasında 2-3 km saldığınız. o kadar km nin ortalamasının üzerine 2-3 km lik arabayı salmakla tüketim değeri etkilenmez tabiki.
Ordu'dan gelirkenki ortalamadan bahsetmiyorum, Gerede'de yakıt aldık göstergeleri sıfırladık öyle ölçüm yaptık...:eyv

Megane Uno Ve Corsa Bu 3 Araçta Aynı Yollarda Denedim Bildiğim Halde Vites Boşta Daima Az Yaktı Yakıtı Ciddi Oranda Etkiliyor :)

Vitesle devam etmekte güvenlik açısından fayda var,boşta az yakar iddiasına bende katılıyorum,her ne kadar tüketim fazla gibi görünsede kilometrelerce kompresyonda yokuş inen bir aracın 0 litre yakması imkansız bir şey,rampa uzun ise boşa alınca turbolu araçların turbosu rahatlar sessizleşir,yol rahat ve tehlikesizse boşa atıp ilerlemek en güzeli...

Ordu'dan gelirkenki ortalamadan bahsetmiyorum, Gerede'de yakıt aldık göstergeleri sıfırladık öyle ölçüm yaptık...:eyv

Yanlış hesap yapmışsınız.

Vitesle devam etmekte güvenlik açısından fayda var,boşta az yakar iddiasına bende katılıyorum,her ne kadar tüketim fazla gibi görünsede kilometrelerce kompresyonda yokuş inen bir aracın 0 litre yakması imkansız bir şey,rampa uzun ise boşa alınca turbolu araçların turbosu rahatlar sessizleşir,yol rahat ve tehlikesizse boşa atıp ilerlemek en güzeli...

Mavi doğru:eyv
Kırmızı Yanlış:berbat

Vitesde giderken 0,0 litre yakar.Bosta ise 0,5 ile 1,5 arasında yakar.

Geri