Trafik kanunu 73.maddeden ceza yedik..

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan bilalrx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
vay arkadaş... ayar etmen beni... zati ayarlardayım... sizde mi Brütüs hesabı yapman... ;) size de yazılır bir gün nasılsa, bakarım ozaman ayara... :cool:
 
Geçmiş olsun, ceza yemek sorun değil de bu şekilde yemek gerçekten sinir bozucu :berbat
 
Geçmiş olsun Abi .
Sigarayı bırak bence .
Ayrıca lütfen çevremizi temiz tutamaya özen gösterelim :) Para cezası biraz ayıp olmuş , Abartmış resmen.

En doğruyu Kadir söylemiş.:) Pınarın gözünden konuşmuş, sigarayı bırakmamızı tavsiye ediyor kardeşimiz...:eyv
 
senin cezaya lafım yok zaten. sadece benimki için söyledim :D ben hak ettiğim için kabullendim. yoksa zamanında megane rsde çift egzos ne arıyo diyene diklenmiştim.
 
131 Fahri müfettiş uzaklaştırıldı

131 Trafik Fahri Müfettişi Görevden Alındı.....

Trafik polisinin olmadığı bölgelerde hatalı araç kullanan sürücülere ceza kesme yetkisine sahip olan İzmir'deki bin 183 fahri müfettişin 131'nin hız sınırını aşma, görevi suiistimal, alkollü araç kullanma suçunu işledikleri için görevine son verildiği ortaya çıktı.

Türkiye'de 1998 yılında uygulamaya konulan fahri trafik müfettişliği ile trafik polisinin olmadığı bölgelerde bu kişilerin hatalı araç kullananlara ceza kesme yetkisi verildi.

40 yaş sınırı, yüksekokul mezunu ve 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olma, ağır bir trafik cezası görmemek gibi kriterlerini taşıyan hakim, savcı, asker gibi meslek gruplarından emekli bürokratlar başvurarak müfettiş oldu. Türkiye genelinde 12 bin fahri müfettiş bulunurken, Ankara'da 3 bin 318, İstanbul bin 918 ve ayı İzmir'de bu sayı bin 183'e ulaştı.

131'İ UZAKLAŞTIRILDI
Trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza yağdıran fahri trafik müfettişlerinin bazılarının da kendilerinin kuralları çiğnediği ve kasıtlı olarak trafik cezası kestiği ortaya çıktı. Sürücülerin cezalara yaptığı itirazlar sonucunda, bazı müfettişlerin kasıtlı olarak ceza kestiği belirlendi. Trafik polislerinin yaptığı kontrollerde de alkollü araç kullanan, hız ihlali ve trafik işaret levhalarına uymadıkları ortaya çıktı. Müfettişlerinin bazılarının da, ' Ben trafik müfettişiyim, sana ceza keserim' diyerek görevini kötüye kullandığı da belirlenirken, mahkeme kararı ile alkollü araç kullanan 63, müfettişlik görevini kötüye kullanma 36, bir yıl içerisinde 5 kez hız ihlali yapan ve diğer nedenlerden dolayı 32 müfettiş hakkında işlem yapıldı. Haklarında işlem yapılan 131 fahri müfettişin unvanları mahkeme kararı ile elinden alındı.

ARAMIZDA BARINDIRMIYORUZ
Fahri Trafik Müfetişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz'de bazı müfettişlerin unvanlarını kötüye kullandığını bu tür kişileri barındırmadıklarını söyledi. Fahri müfettişlerin hiç bir beklentileri olmadan trafik canavarı ile mücadele etmeye çalışan gönüllüler olduğunu belirten Güleçyüz, "Türkiye'nin her yerinde trafik konusundaki sorunlarını tespit edip, çözüm bulup ve asgariye indirmek için neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yapıyoruz. Ancak çok başarılı çalışmalarımız olduğu gibi, görevini kötüye kullananlarda var. Bunlar tespit edildiği an aramızda barındırmıyoruz. Fahri müfettiş olanlar daha dikkatli olmalı. Şikayet ve inceleme ardından ünvanlarını ellerinden alıyoruz” dedi.

350 BİN SÜRÜCÜYE CEZA
İzmir'de 1998 yılından bu tarafa fahri trafik müfettişleri 350 hatalı araç kullanan ve trafik kurallarına uymayan 350 bin sürücüye toplam 12 milyon 625 bin lira trafik cezası kesti. Müfettişlerin en çok uyguladığı ceza maddeleri ise park yasağı, emniyet kemeri takmama, kırmızı ışık ihlalleri ve trafik işaret levhalarına uymama olarak sıralandı.

KESTİKLERİ İLGİNÇ CEZALAR
İzmir'de oturan bir fahri trafik müfettişinin kızdığı bütün komşularına trafik cezası yazdığı ortaya çıktı. Onlarca ceza yazarak herkesin korkulu rüyası olan fahri müfettişin, şikayet edilmesi ardından unvanı elinden alındı.

Yine İzmir'de bir vatandaş, aynı kavşakta yakın tarihlerde yediği 20 trafik cezasının arkasında aynı fahri trafik müfettişinin imzasının olduğunu farkederek itiraz etti. Yapılan itiraz sonrası vatandaşa kasıtlı olarak ceza kesildiği belirlendi. Görevin köyüye kullanan müfettişlerin, kavşakta trafiği yönlendirmekle görevli ekiplere 'park yasağına uymama' cezası kestiği de ortaya çıktı. (Mehmet İnmez/HT Egeli)
 
Son düzenleme:
http://www.ftm.org.tr/haberler/M%C3%BCfetti%C5%9Fler

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLİĞİ BAŞVURU KOŞULLARI

 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
 En az kırk yaşında olmak,
 En az yüksekokul mezunu olmak,
 En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,
 Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,
 Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,
 Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,
 Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.


Gerekli Belgeler

 İki adet vesikalık fotoğraf,
 İkametgah
 Sabıka kaydı belgesi
 Sürücü belgesi
 Öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek ikametinin bulunduğu İl Valiliğine müracaat ederler.

Başvuru Şekli

 Postayla yapılan başvurular kabul edilmez.
 İlgili kişi şahsen başvurmak zorundadır.


MÜRACAATLARI KABUL EDİLEN FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİNİN
EĞİTİMİ

Madde 8-Müfettişlerin eğitimi;
Yüksek Kurul tarafından müfettişliğe seçilen kişiler, belirli bir eğitim programı çerçevesinde illerinde eğitime tabi tutulurlar.
Hazırlıkları tamamlanmış eğitim programlarına katılmayanlara müfettişlik kimliği verilmez.
Müfettişlerin Görev ve Yetkileri
Madde 9- (24.11.1999-23886) Müfettişler;
a) Tespit ettikleri kural ihlallerine ilişkin olarak EK-3’teki tutanağı düzenledikten sonra, bir hafta içerisinde en yakın trafik birimine teslim ederler.
b) Trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerileri bildirebilirler.
c) Yer ve zamanla sınırlı olmayıp, ülkenin her yerinde görevli sayılırlar.
d) Görevlerini yürütürken, adil ve tarafsız olmak zorundadırlar.
e) Araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamazlar.
Sorumluluk
Madde 10- Görevini kötüye kullandığı tespit edilen ve Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere aykırı olarak işlem yapan müfettişler, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun Ek 6’ncı maddesi hükmü uyarınca iki aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar. Ayrıca, bunların yargılanmaları tabi oldukları esaslara göre yapılır.


Müfettişlik Görevinin Sona Erdirilmesi

Madde 11- Müfettişlik görevi aşağıda sayılan hallerin herhangi birisinin mevcudiyetinde sona erdirilir.
a) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki şartlardan herhangi birini kaybedenler.
b) Ayrıma isteğinde bulunanlar.
c) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi gereğince mahkemeye sevki yapılanlar.
d) Müfettişlik kimliğini, kendilerine muafiyet kazandırmak amacıyla kullananlar.
e) Yetkilerini, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerin haricinde kullandığı tespit edilenler.
f) Trafiğin denetimi ve yönetimiyle yetkili kişilere görevleri esnasında müdahalede bulunanlar.
g) Herhangi bir trafik suçu veya başka bir suç nedeniyle sürücü belgesi geçici bir süre geri alınanlar ile sürücü belgesi iptal edilenler. (15.11.1997-23171)
h) mülga (27.11.2001-24596)
Görevin sona erdirilmesi işlemleri, belgeyi tanzim eden valiliklerce yapılır ve Bakanlığa bildirilir.

Tutanak Düzenlenmesine Dair İşlemler

Madde 13-Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesine göre müfettişlerce tanzim edilerek tescil kuruluşlarına iletilen tutanaklar hakkında, Trafik Kanununun 116 ncı ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.



Arkadaşlar trafik para cezalarına karşı hukuki yolları yazacağım.
1. Alkollu araç kullanmayın. Kullandığınızda yakalandığınızda promil alkolunuzu öçtürmek zorundasınız. Ölçtürdüğünüzde eğer düşündüğünüzden çok değer çıkmışsa o zaman hemen; ceza tutanağına ve promil alkol tespit tutanağına "itiraz ediyorum" ibaresi kuyup adli tabip raporu isteyin. teklifiniz kabul edilmezse cezanın kesildiği ilin bulunduğu "İDARE MAHKEMESİ" ne dava açabilir ve kazanma ihtimalınız % 100 e yakındır. ama hastanede adli tabip de aynı oranı tespit ederse dava açmayın kaybetme ihtimalınız % 100 dur.
Bu arada raporları itiraz olmadan imzalarsanız dava açsanızda kazanamazsınız.

2. Trafik para cezaları eğer yüze karşı yazılmışsa cezanın kesildiği yer "İDARE MAHKEMESİ" nde dava açınız. fakat dava açarken haklı nedenleriniz olmalı. İdare mahkemelerinde tanık dinlenmez. Yani tanıkla davanızın lehinize olduğunu ispat edemezsiniz.
Hemen aklınıza nasıl ispat edeceğiniz gelir. Aracı sattığınızı resmi belgelerle ispatlayabilirsiniz, aracın o tarihte arızalı olduğunu tamirhane belgesi ile ve trafik raporları ile ispatlayabilirsiniz.
Yani ispat külfetiniz kısaca belgelerle olur.

3.Trafik para cezası eğer arkanızdan yani plakaya göre yazıldıysa yine cezanın kesildiği ilde "trafik mahkemesi" varsa orda yoksa "sulh ceza mahkemesi" nde dava açın. Unutmadan adli yargı görevsizlik verebilir. Bu da tam bir yargı karmaşasının örneğidir. İdare mahemeleri görevlidir diyebilir. olumsuz görev uyuşmazlığı çıkar işiniz Allaha kalır. O nedenle adlı yargıda dava açarken "Uyuşmazlık mahkemesi kararları doğrultusunda ceza yüzüme yazılmadığından sayın mahkemenizde davayı açıyorum" ibaresini kullanınız.

Dava açma süreleri;
Adli yargıda süre 10 gündür. Cezanın tebliğinden itibaren.

İdare mahkemelerinde süre 60 gündür.

Bu karmaşayı uyuşmazlık mahkemesi hukukta olmayan bir yorum yaparak yapmıştır.

Ceza yüze kesilince idari para cezası oluyor aksi durumda ise adli ceza oluyor.

Sürelerin son günü resmi tatile denk gelirse süre tatil bitinceye kadar uzar.

Adli yargıda tanık ifadeleri geçerlidir. İdari yargıda yargılama evrak üzarinde yapıldığından tanık ifadeleri geçerli. değildir.

İdare mahkemelerinde dava açarken sakın para cezalarında yürütmenin durdurlması istemeyin. Fakat sürücü belgesine el koymalarda isteyebilirsiniz.

Bu arada unutmadan ehliyetin geri alınması davaları "idari yargı" da yani yerel "idare mahkemelerinde" açılır.

Son söz yukarda yazılanlar trafik para cezaları içindir. Aksi halde kaza anında düzenlenen ve adliyeye sevk edilen olaylar için geçerli değildir.


Bu davalar için avukata gerek yok. ilgili mahkeme başkanlığına hitaben yazılmış 2 adet dilekçe ile ve ceza tutanağı ile bahsi geçen tüm belgelerin ikişer fotokobileriyle dava açabilirsiniz. Telebiniz açık ve net yazmanız yeterli. Yani kısaca dilekçe örneği:
.......... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

DAVACI. (isim soy isim ve adres)
DAVALI. ........ VALİLİĞİ ( cezayı kesen trafiğin bulunduğu ilin valiliği)
Olay : "....... tarih ve ...... sayılı ....... trafiğince düzenlenen......... YTL tutarlı trafik ceza tutanağının ipatli istemidir."
İşlemin tebliğ tarihi...
Konu... kısaca olayı özetleyin
Sonuç ve talep :"....... tarih ve ...... sayılı ....... trafiğince düzenlenen......... YTL tutarlı trafik ceza tutanağının ipatli istemidir.

İsim soy isim ve imza
not layı açık ve net anlatın. laf kalabalığı yapmayın
aynı dilekçe adli yargı içinde geçerlidir. sadece mahkemenin ismi değişecek.
 
Son düzenleme:
Trafik polisinin olmadığı bölgelerde hatalı araç kullanan sürücülere ceza kesme yetkisine sahip olan İzmir'deki bin 183 fahri müfettişin 131'nin hız sınırını aşma, görevi suiistimal, alkollü araç kullanma suçunu işledikleri için görevine son verildiği ortaya çıktı.

Hemen hemen %11'i görevinden alınmış.:berbat
 
evet... önüne geleni formasyonsuz-stajsız-denemesiz keyfi görev verirlerse böle oluyor... dürüst-doğru-makul görev yapanlara eyvallah... ama yarısı duygusal-taraflı-önyargılı-keyfi iş yapıyor gibi...görünenlere göre... :berbat
 
Bizim insanımıza rütbe vermeyeceksin abi:o
 
Geri
Üst