Cuma Sohbetleri

Hayırlı cumalar RFC.

hayırlı cumalar arkadaşlar

Hayırlı Cuma'lar Dostlar...

06.092013

İHLÂS VE SAMİMİYET

Muhterem Müminler!

Bir mü‘minin en büyük arzusu, Yüce Allah'ın rızasını kazanıp dünyada yardımına nail olabilmek, ahi¬rette de ebedi saadet ve mutluluğa erişebilmektir. Allah Teâlâ'nın rızasını kazanabil¬mek ise ihlâstan geçer. İhlâs herhangi bir işi güzel bir niyetle, selim bir kalp ile yap¬mak, o işe başka bir şey karıştırma¬mak anlamına gelmektedir. Gerek iba¬detlerde gerekse diğer davranışlarda Allah'ın rızasını gözeterek hareket et¬mek; riyadan, gösterişten ve Allah'ın rızasına ters düşecek tavırlardan şid¬detle kaçınmak ihlâsla mümkün olur.

Değerli Müminler!

İnanç, ibadet ve davranışlarımızın Allah Teâlâ nezdindeki değerlendirme ölçüsü, ihlâstır. İhlâssız yapılacak amellerin, Allah katında bir değeri yoktur. Yüce Allah(c.c.)Kur’an-ı Kerimde:
“De ki, gönlünüzdeki duyguları saklasanız da, açıklasanız da Allah hepsini bilir. Göklerdeki her şeyi, yerdeki her şeyide bilir. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.”(1)

Peygamber Efendimiz de: "Şüphe¬siz ki Allah Teâlâ, sadece kendisi için ve sırf kendisinin rızası gözetile¬rek yapılan amelden başkasını ka¬bul etmez.”(2) buyurarak ihlâslı amelin önemini ifade etmişlerdir.
Muhterem Müslümanlar!

Dil bir şeye niyet ederken kalp bu düşünceye katılmazsa, niyet makbul olmaz. Allah Teâlâ bizim şeklimize, kalıbımıza değil, kalplerimize bakar, niyetlerimize değer verir. Bu sebeple bütün davranışlarımızda insan¬ların değerlendirmesini hesaba katma-dan önce Allah Teâlâ’nın değerlendir¬mesini hesaba katarak bir iş yaparken daima Allah ne der? sualini kendimize sormalıyız. Allah'ın rızasını kazanma niyetiyle Müslümanın yaptığı her meşru iş, ade¬ta bir ibadet gibi kendisine sevap ka¬zandırır. Bu bakımdan Müslüman, ilim öğrenirken, iş hayatında, mesleki çalış-malarında, ailevi ve içtimaı münasebet-lerinde, daima niyetini düzgün tutmalı ve Allah'ın rızasını gözeterek hareket etmelidir.

Hutbemizi bir ayet ve bir hadis mealiyle bitire¬lim.

“Kim ahiret kazancını istiyorsa, onun kazancını çoğaltırız. Dünya kazancını isteyene de dünyalık veririz; ama onun ahirette bir nasibi olmaz”(3) “Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar.”(4)

(1) Âl-i İmrân,3/29
(2) Nesai, Cihad/24,Ahmet b. Hanbel IV/126.
(3) Şûrâ sûresi, 42/ 20
(4) Müslim, Birr 33, İbni Mâce, Zühd 9

Hayırlı Cumalar Rfc

06.092013

İHLÂS VE SAMİMİYET

Muhterem Müminler!

Bir mü‘minin en büyük arzusu, Yüce Allah'ın rızasını kazanıp dünyada yardımına nail olabilmek, ahi¬rette de ebedi saadet ve mutluluğa erişebilmektir. Allah Teâlâ'nın rızasını kazanabil¬mek ise ihlâstan geçer. İhlâs herhangi bir işi güzel bir niyetle, selim bir kalp ile yap¬mak, o işe başka bir şey karıştırma¬mak anlamına gelmektedir. Gerek iba¬detlerde gerekse diğer davranışlarda Allah'ın rızasını gözeterek hareket et¬mek; riyadan, gösterişten ve Allah'ın rızasına ters düşecek tavırlardan şid¬detle kaçınmak ihlâsla mümkün olur.

Değerli Müminler!

İnanç, ibadet ve davranışlarımızın Allah Teâlâ nezdindeki değerlendirme ölçüsü, ihlâstır. İhlâssız yapılacak amellerin, Allah katında bir değeri yoktur. Yüce Allah(c.c.)Kur’an-ı Kerimde:
“De ki, gönlünüzdeki duyguları saklasanız da, açıklasanız da Allah hepsini bilir. Göklerdeki her şeyi, yerdeki her şeyide bilir. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.”(1)

Peygamber Efendimiz de: "Şüphe¬siz ki Allah Teâlâ, sadece kendisi için ve sırf kendisinin rızası gözetile¬rek yapılan amelden başkasını ka¬bul etmez.”(2) buyurarak ihlâslı amelin önemini ifade etmişlerdir.
Muhterem Müslümanlar!

Dil bir şeye niyet ederken kalp bu düşünceye katılmazsa, niyet makbul olmaz. Allah Teâlâ bizim şeklimize, kalıbımıza değil, kalplerimize bakar, niyetlerimize değer verir. Bu sebeple bütün davranışlarımızda insan¬ların değerlendirmesini hesaba katma-dan önce Allah Teâlâ’nın değerlendir¬mesini hesaba katarak bir iş yaparken daima Allah ne der? sualini kendimize sormalıyız. Allah'ın rızasını kazanma niyetiyle Müslümanın yaptığı her meşru iş, ade¬ta bir ibadet gibi kendisine sevap ka¬zandırır. Bu bakımdan Müslüman, ilim öğrenirken, iş hayatında, mesleki çalış-malarında, ailevi ve içtimaı münasebet-lerinde, daima niyetini düzgün tutmalı ve Allah'ın rızasını gözeterek hareket etmelidir.

Hutbemizi bir ayet ve bir hadis mealiyle bitire¬lim.

“Kim ahiret kazancını istiyorsa, onun kazancını çoğaltırız. Dünya kazancını isteyene de dünyalık veririz; ama onun ahirette bir nasibi olmaz”(3) “Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar.”(4)

(1) Âl-i İmrân,3/29
(2) Nesai, Cihad/24,Ahmet b. Hanbel IV/126.
(3) Şûrâ sûresi, 42/ 20
(4) Müslim, Birr 33, İbni Mâce, Zühd 9

Hayırlı Cumalar Rfc

Hayırlı cumalar:eyv

13.09.2013

İSLAMDA EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN
ÖNEMİ

Muhterem Müslümanlar!
İnsanlığa ilk hitabı “OKU” olan İslam dini, ilme ve öğrenmeye hak ettiği değeri vermiş; ilim öğrenmek için, zaman, mekan, makam, cinsiyet ve yaş sınırı tanımamıştır.
Erkek ve kadın herkesin beşikten mezara kadar ilim öğrenmesini emretmiş olan İslam dini, kurtuluş yolundaki ilk çağrısını şu ifadelerle dillendirmiştir: “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı aşılanmış bir yumurtadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini ve kalemle (yazmayı) öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir. (1)

Aziz Müminler!
Yüce dinimiz İslam, hayatın her aşamasında ve her safhasında kişinin kendi durum ve konumuna göre ilimle iç içe olmasını istemiştir.
Rabbimiz de Kur'an-ı Kerim'de: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?.” (2), "…Allah, içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir…”(3) buyurmak suretiyle ilmi ve alimi överken; "Cahillerden yüz çevir."(4) ve "Sakın cahillerden olma.(5) ayetleri gibi pek çok ayet-i celile ile de cehaleti ve bilgisizliği yermiştir.

Kıymetli Müslümanlar!
Dinimizce, ilim öğrenmek ve öğretmek ibadet olarak görülmüş ve Yaratan’a karşı saygı ve kulluğun da, Cennet’e giden yolun da ancak ilimle mümkün olacağı kabul edilmiştir.
Bu konuda Allah (c.c.): “Allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar…”(6) buyururken; Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de 'İlim öğrenmek için bir saat oturmam, bana gece sabaha kadar ibadet etmemden daha hoş gelir.(7), "Her şeyin bir yolu vardır, Cennetin yolu ise ilimdir." (8) "Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır."(9), müjdesiyle ilim tahsilinin kişiyi hem Allah’ın rızasına, hem de Cennet’e ulaştıracağını ifade etmiştir.

Değerli Müslümanlar!
İnancımızın, milletimizin ve memleketimizin yarınları evlatlarımıza emanettir. Evlatlarımız da dünya hayatında bizim göz aydınlığımız, Rabbimizin bizlere en büyük emaneti; dünyamız ve ahiretimiz adına en büyük sorumluluğumuzdur.
Evlatlarına iyi bir eğitim ve öğretim sağlayabilen milletler ancak yarınlarından emin olabilirler. Evlatlarımızın iyi bir eğitim almaları; dinini bilen, vatanını ve milletini seven, ahlâklı ve dürüst bir birey olarak yetiştirilmeleri, başta evlatlarımızın hakkı olduğu gibi, bizim de hem onlara, hem inancımıza hem de milletimize karşı olan önemli bir vazifemizdir. Evlatlarımıza iyi bir eğitim ve güzel bir terbiye verebilmek, anne-babalar olarak onlara bırakabileceğimiz en kıymetli hediye olacaktır. Zira Sevgili Peygamberimiz bir anne-babanın, çocuğuna verebileceği en güzel hediyenin, onların güzel bir şekilde yetiştirilmesi olduğunu ifade etmiştir. (10)

Aziz Müslümanlar!
Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girerken çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim ve öğretim haklarını bir kez daha hatırlayalım. Onların, kendilerine, ailelerine, çevrelerine, milletimize ve insanlığa yararlı birer birey olarak yetiştirilebilmelerinin, iyi bir eğitimle mümkün olabileceğini hiçbir zaman hatırımızdan çıkarmayalım.

Hutbemi Sevgili Peygamberimizin, dünyanın ve ahretin güzelliklerine ulaşmanın ancak ilimle mümkün olduğunu ifade eden sözleriyle bitirmek istiyorum: “Dünyayı isteyen ilme sarılsın, ahireti isteyen ilme sarılsın, hem dünyayı hem ahireti isteyen yine ilme sarılsın." (11)

hayırlı cumalar RFC

4 A'raf, 199
5 En'am, 35
6 Fâtır, 328
7 Et-Tergib, 1/102
8 El-Camiu's-Sağir,HadisNo:2318,Feyzu'l-Kadir,5/286
9 Buhârî,Sahîh,İlim,10; Müslim, Sahîh,Zikr,39
10 Tirmizî, Birr, 33
11 Tirmizi, Daavat, 68

Hayırlı Cuma'lar RFC...

Cumamız mübarek olsun.:eyv

Cumamız mübarek olsun