lastik sensörleri lastik siboplarının arkasında yani lastilk içinde yaklaşık bir parmak ebatında bir ürün. Birde çok dikkat edilmesi gereken hangi lastik/jant sökülmüşse yine aynı yerine takılması gerek. örnek sağ önden sökülen jant yine sağ ön tarafa takılmalı. Çünkü jant içindeki herbir basınç sensörü araca beynini tanımlı olduğu için. benim önceki aracımda (2004 scenic 2.0 16V privilege ) başıma gelen olay : ekranda sag arka tekerlek havasını kontrol edin diye yazı çıkmıştı. aracın acemisi idim. sağ arka tekerlek havası düşük olmadığı halde tekrar basıncını ayarladım. ekrandan yazı gitmemişti. tekrar aracın etrafında dolaştığımda sol ön lastiğin havasının düşük oldugunu farkettim. havasını kontrol ettiğimde hakikaten 3/4 psi diğerlerinden düşüktü. basıncı ayarladım uyarı ekrandan gitti. tabi şaşırdım. araçta gerçekte sol ön lastik inik iken neden sağ arka lastiği gösteriyor diye. servise gittiğimde ''jantlarımın rastgele takıldığını ; her bir jantın renk kodu sürücü kapısı açınca direk kısmındaki bir plakartta renk kodu olduğunu öğrendim. bu renk kodun karşılığıda lastik sibop kısımları temizlenip dikkatlice bakıldığında dibinde renk olduğunu ve buna göre jantların araca takıldığını öğrendim. bu yüzden kendiniz sök / tak yapacaksanız buna çok dikkat etmelisiniz. bende dün 4 tane elimdeki kışlık lastikler için çıkma 4 tane kormetal marka 365tl(kargo dahil) jant aldım. mecburen lastik basınç sensörlerim orjinal jantlarda kalacak. ekonomisinde sıkıntı olmayan için aslında 4 tanede lastik basınç sensörü(tanesi 70-100tl arası) alınsa süper olur. aldığım jantlarda kaynak,hasar,kırık ,boyama vs yok ama ister istemez çizikler var. şimdi aklıma jant boyama takıldı. fiyatları 3/4 saattir araştırdım. 350tl den aşağı yok gibi. bana çok abartı geldi. jant boyamayı internetten araştırdım. atla deve değil. altı üstü boyama. sanırım deli cesareti geldi. birazdaha araştıracağım. nasıl olsa jantlar lastiklerden ayrı. işlemde *4 jant için jant boyası 2x 10 =20 tl , *sprey vernik 10tl , * astar boya 10tl , *kağıt bant ,tiner , 600lük zıpara 5tl . toplamda 45tl maksimum. 350tl nerde 45tl nerde . kafama koydum. diğer forum sitelerinide inceledim. yapan insanlarda var. iyice araştırıp hazır janlar lastiksizken yapmayı düşünüyorum.