Lastik Ebatları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mürteza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Mürteza

Kayıtlı Üye
74-Bartın
Merhaba
2018 Clio 1.5 dCi satın aldığımda
195 55 R16 takılmış. Ben de kış lastikleri aynı ebatlarda taktırdım. Fakat orijinal ebatlar 185/65/R16. Yani 185/65/R16 yerine 195/55/R16 takılı olmasının ne gibi avantaj ve dezavantajları olabilir. Yardımcı olursanız memnun olurum.

Lastiğin tabanı 1 santim büyümüş. 185 iken 195 olmuş. Bu yol tutuşunu artırır. Frenlemede avantaj sağlar. Fakat yakıtı bir parça yükseltir. Şanzımanı hissedilmeyecek derecede zorlar. Aman aman bir yükselme ve zorlama değil.

Yanak 1 santim kısalmış. Bu da konfordan çalar. Kasislerde, çukurlarda 65 yanağa göre bir parça rahatsızlık olur. Fakat bu durum sürücüden sürücüye değişir. Hisseden var. Hissetmeyen var.

Jant boyu büyümeden yanak boyu kısalırsa araba 1 km'de biraz fazla yol yapar. Mesela gerçek ölçülerdeki lastik ile 1000 metre giderse gerçek ölçüsü olmayan lastikle de 1000 metre gitsen bile göstergede 1000 metreden fazla gitmiş gibi görünür. Gerçekte 1000 km olan yol oynanmış lastik ile 1030 veya daha fazla gitmiş gibi olursun. Araban gereğinden daha fazla km yazar. Yani aleyhine olur.

Geri