Konu sahibinin affına sığınarak, bilmediğimden dolayı bir soru sormak istiyorum. taban genişliği ile km/h değerinin alakası nedir? Sonuçta bu genişlik yola değen yerin genişliğidir. Lastik çapını derseniz tamam da, taban genişliği km/ değişmesini nasıl etkiliyor acaba?
Şöyle izah etmeye çalışayım;
Lastik ölçüsü 195/55R16 diyelim. Bu ne demek 195 taban genişliği, bu genişliğin %55'i kadar yanak kalınlığı ve 16 jant için olduğunu gösterir.
Haliyle 205/55R16 için baktığımızda 205 taban genişliği, bu genişliğin %55'i kadar yanak kalınlığı ve 16 jant için olduğunu gösteriyor. 195 yerine 205 taktığımız zaman lastik dış çapımız büyümüş oluyor.
Şöyle de pekiştireyim. Benim lastiklerim 205/45R17. Golf'ün 17 jant lastiği 225/45R17. Şimdi bu iki lastiğin yanak ölçüleri aynı değil. 205 yerine 225'in %45'i kadar yanak ölçüsü olacağından benim lastiğimden daha etli olacak.
İnternette kolay hesaplama araçları var. Yukarıdaki değişimde lastik dış çapında %1.77 oranında büyüme olduğu görülüyor.
Ben de daha önce sizin gibi yanak ölçüsünü taban ölçüsü gibi sabit bir değer sanıyordum. Taban ölçüsünün yüzdesi olarak kullanıldığını sonradan öğrendim. Yeterince açıklayıcı olmuştur umarım.