Efsane motor F7R beni çok korkuttu

Öncelikle yardımcı olmak isteyen herkese teşekkür ederim. Dün gece hiç uyumadım. Arabaya kontak vurdum. Motor soğukken bi miktar beyaz duman geliyor fakat abartılacak kadar değil. Motor ısınınca dumanı göremiyosun bile. Arabayı ve beni hiç tanımayan vatandaşın biri motor soğukken "araban yağ yakıyor" diye uyarmıştı beni. Sanayiye gidene kadar motor ısınmış ve duman kesilmişti. o yüzden ustanın biri egzosa baktı ve problem görünmüyor dedi. Motor sesi de normal dedi. Velhasıl araba yağ yakıyor mu yakmıyor mu kararsız kaldım.

Bunun yanısıra Kendi atölyesinde çalışan bir ustaya motoru gösterdiğimde bujilerin üst odasına yağ doluyor. Ucları yağlanmıyor dedi. Benim de merak ettiğim konu şu: Eğer buji uçları yağlanmıyorsa araç neden tekliyor. Ateşlemeye engel bir durum olmazdı ki ozaman.
Aracı dün tekrar kullandım. Boşta araç çalışırken egzos patpatpat ediyor. LPG'de titreme tekleme daha şiddetli. Benzinde daha hafif.
Anlattıklarıma göre yorum yapacak olan var mı :)
Bu ay okadar sıkışığım ki aracı servise sokup neyi var sorusunu bile soramıyorum. O yüzden vesvese yapıp duruyorum :S

Bünyamin kardeşim öncelikle şunu belirteyim, hiç bir şey sağlığından daha önemli değildir. O yüzden çok fazla sıkıntıya sokma kendini. O gösterdiğin ustaya tekrar götür. Birşey ok dedin ama benim içim rahat değil şunu tekrar kontrol edermisin de bakalım ne diyecek? Eğer yine aynı cevabı verirse sıkıntılarını söyle ve o zaman bunları neden yapıyor de?hımm

Eğer yine sorununa çözüm olamayacaks ya o usta bir halttan anlamıyor yada senin arabanda gerçekten bir şey yok ve boşuna sıkıntı yaptın bu güne kadar. Sanırım söylenecek fazla bir şey kalmadı. Geçmiş olsun ve Allah yardımcın olsun. inşallah hiç bir sıkıntısı yoktur ufak bir arızadır.qw

Durum şöyle hocam. Sıradan herhangi bir usta egzosa motor sesine bakıp yağ yakma belirtisi yok dedi.
Onun dışında 7 yıl reno servisinde çalışmış fakat şuan kendi atölyesinde çalışan bir ustaya götürdüm teklemeyle ilgili. O usta bujileri söktü baktı. Bujilere yağ sızıyor motor üst kapağı contanı değiştirelim dedi. Bujilerde eskimiş artık değişssen iyi olur dedi. Yağı mağı sildi temizledi boşalttı. Şimdilik idare et. durumun düzelince parçaları alır yaparız dedi. Akabinde aldı test sürüşü yaptı. Geçen gün telefonla aradım bu yağ sızmasına karşılık servisdeki arkadaşlar komple motor yapacağız diyorlar dedim. Güldü geçti. Saçmalıyorlar dedi. Bujilerine yağ karışıyor ama buji uçları yağlanmıyor. Buna karşılık bende sordum madem buji ucu yağlanmıyor neden ateşleme de sorun olsun ve neden araba teklesin. bujileri tutan kapakda bobin varmış. Bobin yağlandığı için oluyormuş. Yani bu ustanında dediği şeyler bana sağlıklı yada mantıklı gelmedi. O yüzden kafama taktım bukadar. Az çok elektrikden anlarız. Buji ucu ıslanmasa yağlanmasa, sadece buji gövdesi yağlansa ateşlemeyi etkilemez diye düşünüyorum ben

Rolanti de egzozsan patırdı geliyorsa o zaman ateşleme de problem var demektir.
Dostum;
Bujileri ve bobin kablosunu wd-40 ile spreyleyip hava tabancası ile iyice temizle, ardından buji yuvalarına wd-40 sık ve 3-4 dk bekle, ardından tabanca ile yuvaları temizle, hatta gerekirse içine kadar sok tabancayı, yukarıdan aşağıya doğru temizle, diğer kanallar yağ dolmasın.
Sonra topla ve marşa bas, patırtı halen varsa bobin ve kabloyu değiştir, tekleme sorunu onlar, emin olabilirsin.

Benzinde az lpgde çok olması ateşleme sıkıntısı ve bobin ihtimalini ortaya çıkarıyor sanki...
İhtimaller doğrultusunda konuşuyoruz.
İstanbulda olman büyük avantaj Aytug veya Eren le bir görüş derim onların tavsiyeleri yada yapacakları bişeyler, yönlendirecekleri yerler olabilir..
En azından ben olsam öyle yapardım..
Ha bide resmen korktum :)

bobin, buji vs..değiştirip boşuna masraf yapma...kabloları değiştirmez meganelerin.
ustanı dinle : paranı ayarlayana kadar fazla binme.300tl koy cebine maximum
sonra motor üst contalarını değiştir.
bujileri temizlettir.
sonra bas gaza....

Rolanti de egzozsan patırdı geliyorsa o zaman ateşleme de problem var demektir.
Dostum;
Bujileri ve bobin kablosunu wd-40 ile spreyleyip hava tabancası ile iyice temizle, ardından buji yuvalarına wd-40 sık ve 3-4 dk bekle, ardından tabanca ile yuvaları temizle, hatta gerekirse içine kadar sok tabancayı, yukarıdan aşağıya doğru temizle, diğer kanallar yağ dolmasın.
Sonra topla ve marşa bas, patırtı halen varsa bobin ve kabloyu değiştir, tekleme sorunu onlar, emin olabilirsin.

Hocam içime su serptiniz. Bujiler WD-40 ile temizlendi. Buji hazneleri de yağdan arındılırdı temizlendi. Birde bujıler yerinde yokken marş vurmamı istedi usta. Kanalda kalan yağları da püskürttü motor. Tertemiz olduktan sonra topladık gaza bastım ogün hiç sorun yoktu. yolda giderken arabamın direksiyonunu öptüm:) Şaka değil cidden öptüm arabayı:) Ertesi gün uyandım marşa bastım aynı problem devam ediyor:((( Ben yine de sekman atmaya gerek yok diyerek iyi tarafından bakmaya çalışacağım. Hele bir ustanın yanına gitsin bakalım ne çıkacak. hepinize teşekkür ederim. Seferber ettim sizi derdime. Sağolun

ustan dogru solemiş olabilir
f7r larda silindir kapak contasının haricinde en ustte kulbutor contasıda var
daha evvel acıldıysa o conta mındar olmustur ve ordan sızdırıp yag bujilerin oraya dolar
bazı f7r larda vardır bu
ama gozlemlencek cok sey var
tekleme için bobin ve bunun yanında bircok sey etki edebilir
manyetik kaptır o2 sensoru bobin kaptoru manifold basınc sensoru
detaylı bir bakmak lazım kompresyn testi yapmak lazım, emmeyi sokup bakmak lazım
bunlara bakılmadan motoru sokturmek hata olur
istanbulda nerdesin

ustan dogru solemiş olabilir
f7r larda silindir kapak contasının haricinde en ustte kulbutor contasıda var
daha evvel acıldıysa o conta mındar olmustur ve ordan sızdırıp yag bujilerin oraya dolar
bazı f7r larda vardır bu
ama gozlemlencek cok sey var
tekleme için bobin ve bunun yanında bircok sey etki edebilir
manyetik kaptır o2 sensoru bobin kaptoru manifold basınc sensoru
detaylı bir bakmak lazım kompresyn testi yapmak lazım, emmeyi sokup bakmak lazım
bunlara bakılmadan motoru sokturmek hata olur
istanbulda nerdesin

İstanbul/KARTAL

of of cok uzaksın avcılara
sana simdi gel desek yolda basına birsey gelicek belki
yakın olsaydın musait bir zamanda bakardık elimizden geldigince

Geri