İÇKİ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR
Muhterem Müminler!
Yüce dinimiz İslam, insan sağlığına büyük önem vermiş, beden ve ruh sağlığımıza zarar veren şeylerin yenilmesini, içilmesini ve kullanılmasını kesinlikle yasaklamıştır.
Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur: “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçmez misiniz?”(1). Peygamberimiz(s.a.v) ise “İçkiden sakının, çünkü o, bütün kötülüklerin anasıdır.”(2) buyurarak pek çok kötülüğün ortaya çıkmasının sebebinin alkollü içkiler olduğunu belirtmektedir.
Değerli Mü’minler!
Kur’an içki yasağının hikmetini ve gerekçesini özlü bir şekilde ifade etmiştir. Esasen içkinin; akıl, beden ve ruh sağlığına zararlı olduğu; aile ve toplumda derin yaralar açtığı hususunda tıp doktorları, psikologlar ve toplum bilimciler de dâhil bütün insanlık görüş birliği içindedir. İçki günahları artırır, kalbin kararmasına sebep olur. Melekleri insandan uzaklaştırır, tüm kötülüklere ve tehlikelere kapı açar; ferdi, ailevi ve toplumsal huzursuzluklar doğurur. İntiharlara kadar götüren ruhi bunalımlara yol açar…
Hz. Peygamber “Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse, üzerinde içki bulunan sofraya asla oturmasın” buyurarak (3) müslümanı mümkün olduğu ölçüde içkiye karşı tavır almaya, bulunduğu mecliste onu önlemeye, bu mümkün değilse,o toplantıda bulunmamaya çağırmaktadır.
Dinimiz, hangi isim altında olursa olsun içkinin her çeşidinin içilmesini yasaklamıştır. “Her sarhoşluk veren şaraptır ve her sarhoşluk veren de haramdır.” ölçüsünü koymuştur.
Açıkça anlaşıldığı üzere günümüzde, rakı, likör, konyak, cin, votka, bira gibi çeşitli isimlerle anılan, sarhoşluk veren içkilerin hepsi haramdır. Adlarının değişik olması hükmü değiştirmez. Yine Peygamberimiz: “Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.” (4) buyurarak, sarhoşluk veren şeyin azı ile çoğu arasında haram olması bakımından bir fark olmadığını açıklamıştır.
Kardeşlerim!
İnsanın, kendi sağlığını kendi elleriyle bile bile tahrip etmesi ne kadar acıdır. “Bir kere kullanmakla bir şey olmaz” diyerek her türlü kötülüğün anası; maddi ve manevi hastalıkların sebebi;ferdi, ailevi ve toplumsal huzursuzlukların kaynağı olan içki ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin pençesine düşenlerin bir daha bunlardan kurtulması kolay olmamaktadır. Bu bakımdan zararlı maddelerden uzak duralım. Dünyada ve ahirette huzur ve mutluluğun ancak Yüce Rabbimizin emir ve tavsiyelerine uymakla mümkün olduğunu unutmayalım.
sohbetimizi bir Hadis-i Şerif mealiyle bitirelim: “Şu muhakkak ki hamr, (içki) deva değildir, bilakis hastalık vericidir.” (5)
(1) Maide,90,91
(2)Nesai,Eşribe,44
(3) EbuDavudEt’me,18
(4) İbnMace,Eşribe,10
(5) İbnMace,Tıp,27
Hayırlı Cumalar RFC işlerinizde kolaylıklar başarılar dilerim.