Arkadaşlar dün gece istanbuldan ankaraya gelirken yokuş kalkış sistemini kontrol ettirin uyarısı çıktı ve servis Işığı yandı , 2-3 km sonra söndü , bu uyarıyı alan oldumu problem nedir acaba.
çok iddialı konuşmak istemiyorum ama neredeyse %99 eminimki söz edilen sorunun sebebi ABS sensörü denilen ve aracınızın lastiklerinin olduğu yerde bulunan bir sensörün fren balatası tozu,yoldan gelen toz ,çamur vs gibi kirlerden kapanıp okuyamamasından kaynaklı bir sorundur.
Hill holder ve traction control gibi aksesuarlar beyin ,şanzıman ve abs sensörü vasıtasıyla çalışırlar.
hill holder zaten yokuş aşağı boşta giderken biraz şaşırır ve ECUya sinyal yollar Ecu ABS sensörünü sıkıntı varmı diye kontrol eder eğer yok ise devam der, eğer kirden pislikten okuyamaz ise hill holder ve akabinde beyin,motor arıza ışıkları yakması gayet olası.
sadece yokuş aşağı gitmek ile hill holder ışığı ve arıza ışığı yanmaz diye düşünüyorum, yanacak olsa hepimizin aracında bu tip bir sorun olurdu ama yok, arıza genelde sensörlerin kirlenmesinden dolayı olur derim ben.
özetle abs sensörünüzü şöyle güzelce ve son derece basitçe sildirmenizi,temizletmenizi öneririm.
yada var olan aracınız ile fırsatınız var ise aracı müsait bir ortamı,anı bularak zorlayıp birden aniden fren yapınız, eğer abs geç devreye giriyor ise, yarım yarım giriyor ise yada hiç girmiyor lastikler kitleniyor ise ABS sensörünüz kirlenmiş demektir.