aynı sorun bende de var. ilk zamanlar su sesi gelirdi. şimdide araç ısınıp termostatı açınca bilhassa radyatöre giden üst hortum(termostatın takıldığı hortum) balon gibi şişiyor. yedek su deposunun kapağını açınca su yukarıya çıkıyor neredeyse taşacak gibi oluyor. ayrıca arabayı çalıştırıp yedek su kabını açınca içinden hava kabarcıkları çıkıyor. kimileri conta yakmış diyor. conta yaksa yağ seviyesi artar ve yağın rengi tahin helvası gibi olur. nedendir bilmiyorum sürekli kontrol ediyorum
Kesinlikle motor yeni stop edildiyse sıcaksa genleşme kabının kapağını açmayın contanız zarar görür.
Conta Yanığı Belirtileri
* Aracınız ilk çalışmada traktör gibi çalışır tekler. 30 60 sn sonra normale döner. Bujileri tek tek söküp bakın ıslaklık varmı ?
* Aracınız su eksiltir. Su eksilttiğinden dolayı devirdaim yapılacak su kalmaz hava yapar, hararet tavan yapar ve gaz beynine sıcak su gitmez gaz beyni donar olduğunuz yerde kalırsınız.
* illaki hemen yağınız tahin gibi olacak değil. Conta son demlerine doğru suyu iyice yağa karıştırır.
* Genleşme kabında fokurtular meydana gelir. Gaz verdiğinizde gözle görülür bir şekilde kabarcık kabarcık hava gelir.
* Egzozdan çaydanlık buharı gibi buhar çıkar.
* Hiçbirşey bilmiyorsanız kaloriferinizi sonuna kadar sıcak açın içeriye ara ara sıcaklık veriyorsa conta gitmiştir.
* ve ilerleyen zamanlarda pistona su dolar. Marş motorunuz motoru çeviremez Tak diye takılı kalır.
Benim başıma gelenler bunlar daha varsa ekleyin.
yağ bende aynı ilk konduğu gibiyse mantıken devirdaim olabilir öyleyse. ama ne zaman termostat açıyor iste o zaman anormallikler başlıyor, yani hava ile şişmesi, madem devrdaim bozuk hararet hızla yükselmesi lazım değil mi. bende sastım valla.
Termostat açtığını nereden anlıyorsunuz ? Radyatör fanı çalışınca mı ? Bence sizin aracın devirdaim sisteminde hava var gibi havasını alın oda olmuyorsa termostatı sökün üzerine ince matkap ile 4 5 adet küçük delikler açın. sorun yine devam ederse hortum şişmesi moralinizi bozmak gibi olmasın contanız iyice gitmek üzere
peki araba soğukken kabın kapağını hafif gevşek bıraksam ya da üzerine naylon geçirip lastikle bağlasam ucunuda ince bişeyle 3-5 delsem. ve böyle kullansam para elime geçinceye kadar tabi .nasıl olur durum zararımız çoğalır mı. ha birde termostatı söktüm mecbur çünkü aşırı sıcakta şişme problemleri oluyor çünkü. araba geç ısınıyor ve dolayısıyla yakıtım lpg yani artıyor bunu biliyorum. önümüzde yaz tabii
Sistemin hiçbir yerden hava almaması gerek yoksa su kaynatır. Kaynayan su genleşme kabından dışarı akar. dolayısıyla hararete davetiye çıkartırsınız. Her yaptırdığınız hararet aracınızın conta ömrünü azaltır hele lpg ile kullanıyorsunuz aracın motoru dahada ısınmasına sebep.