Ankara da yasiyan biri olarak konuyla ilgili dusuncelerimi soyle yansitiyim ve belirtiyim kis lastiklerim var.
-Ankarada kollar yilda kac saat kar altinda kaliyor? Kar yagisinin oldugu gunlerde toplu tasima kullansam yada ticari taksiye binsem olmazmi?
-Kis lastigi yakit tuketimini nekadar artiri? A enerji sinifi lastik g enerji sinifi lastige gore %7.5 daha az yakit sarfettirir. Piyasadaki yaz lastikleri ile kis lastiklerinin arasinda yaklasik %5 daha fazla yakit sarfiyati vardir. Buda oyle fark edilmiyecek bi durum degil hani 5lt yakan 5.2lt yakar 10 yakan 10.5 yakar ve bu degerler 80km/s hiza gore hesaplanir hiz artikca yakit sarfiyatida artar. Ben ankarada yazinda kisinda ayni degerde yakit tuketiyorum demekki kis lastigi klima kadar enerji harciyor.
- (6) derece sicakligin altinda yaz lastiklerinin tutuculugu duser evet. Fakat 6 derecenin ustundede kis lastikleri cok ciddi oranda asinirlar. Bugun 215/50/17 michelin alpine lastigin tanesi 655tl, 4 tanesi yapar 2620tl. Ankarada kisin gunduz sicakligi kisin yarisinda 6 derecenin uzerinde oluyor yazik degilmi o lastige?
- Su tahliyesi icin soylenenler dogru fakat kis lastigi su tahliyesi icin degildir. Sadece yaz lastiklerine gore daha fazla su tahliye ederler. Yagmur lastikleri ve 4 mevsim lastikler bu konuda cok daha iyiler.
Simdi gelelim bu parametrelerden varilacak sonuclara. Iskandinav ulkelerinde cok bulundum norvec e hep 2. Memleketim derim. Iskandinavyada vikinglerle yasasam kesinlikle kis lastigi olmazsa olmaz derdim. Fakat turkiyede ankara da bile gereksiz para harcama gozuyle bakiyorum. Erzurumda kullanana bisey demem ama bence ankara gibi bir iklime sahip bolgede kisin yaz lastigi ile gezmek kadar kis lastigiyle gezmekte sacmalik. 4 mevsim lastik alir her mevsim kullanirim. Suanki kis lastiklerim arabanin bi onceki sahiplerinden kalma. Bir onceki aracimsa michelin crossclimmate vardi ve kis lastiklerinden daha kullanisliydi. Yazinda normal yaz lastigine yakin bir performans veriyordu.
Bi arkadas yazmis kazalarin % kaci lastik nedeniyle oluyor sonuna kadar katiliyorum. Lastiklerin 4 unun de ayni model ayni dis olmasinada sonuna kadar katiliyorum oyle one kislik arkaya yazlik takalim demek ayri bir sacmalik
Yakıt dediğin yakılır