1,5 dCI ile ilgili sorum olacaktı / ilk dizelim yardım beklerim :)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan icon_58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

icon_58

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Arkadaşlarım merhaba. daha evvel konu açmıştım dokker stepway aldım 7-8 gün oldu. aldığımdan beri kafamı kurcalayan bir sorunsalım var. Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

arkadaşlar bu araç benim ilk dizel aracım ve internette araştırmalarım sonucu dizel araçların devirli kullanılmaları gerekiyormuş (1750-3000 d/d arası normaliymiş) . Ancak benim aracım 2000 devire gelir gelmez vites yükseltme uyarısı veriyor. haliylede vites yükseltince devir 1500 lere düşüyor. ben aracını çok sakin kullanan bir kişiyim. hızla felan işim olmaz. günde 25-30 km yapıyorum ve yolum düz ve stabil sayılır. şimdi ben bu aracı nasıl kullanayım. sürekli 2000 devirin üzerinde tutarsam vites ışığı sürekli yanıyor, araç ivmeleniyor ve yakıtı artırıyor, öte yandan vites uyarısına uyarsam bu sefer devir 1750 nin altına düşüyor. düz ve stabil yolda 1750-1800 devirlerde seyretsem (ki vites uyarısının istediği de bu gibi görünüyor) motora veya turboya zarar verir miyim ? aracı hantallaştırır mıyım ? araç henüz 1200 km de. söyleyecekleriniz ve tavsiyeleriniz sürüş tarzımı belirleyecek. örneğin sabit yolda 4.vites 1750 devirde gideceğime 3. vites 2200 devirde mi gideyim ?

Vites uyarı ışıklarına uygun sürmende sıkıntı olmaz, mühendisler bu işi biliyor merak etme ;)

2500-3000 devir arası uygun devirdir vites değiştirmede. Yol düz veya aşağı eğimliyse 2000 devirdede değiştirebilirsin.

2500-3000 devir arası uygun devirdir vites değiştirmede. Yol düz veya aşağı eğimliyse 2000 devirdede değiştirebilirsin.

yolumun büyük bir kısmı düz. sanırım bu nedenle araç 2000 devirde vites yükseltme uyarısı veriyor. peki düz yolda 1750-2000 devirle gitsem sıkıntı olur mu ?

Düz yolda hızlanmadan sabit süratle gidecekseniz 1500 devirde de gitmenizde sorun olmaz yalnız devamlı düşük devirde kullanacaksanız, 4-5 bin km de bir aracınızı 4. vites 3000 devirde sabit 20-30 km kadar kullanın kurumları temizler.

Bunun dışında vites geçişleri yolun eğimine göre değişir tabiki bunu en iyi siz farkedersiniz daha fazla gaza basarak daha yavaş hızlanıyorsanız sorun vardır vitesi küçültün.

Hiç bir sıkıntı olmaz, sadece hızlanmanız gerekirse vites küçültün, düşük devirde hızlanmaya çalışıp turboyu çok zorlamayın yeter...

Geri