üstadım merhaba, yakıt konusunda doğru bilinen yanlışlar var aslında, kısa mesafe, şehir içi kullanım, dur kalk, sürekli vites değişimleri, agrasif kullanım gibi yakıt performansını etkileyen faktörler var, şunu belirtmek isterim kendi aracım (clio 4 1.5 dci edc otomatik şanzıman) ile hem şehir içi hemde şehir dışı yakıt performansını uzun uzun deneyimleme fırsatı buldum. şöyle ki;
-uzun yol diye tabir edilen deneyimimi söyle aktarayım, istanbul-rize arası totalde 1200 km bu yolculuk esnasında molalarım oldu, sürüş esnasında araç hep otomatik moddaydı hiç manuele alıp kullanmadım, ortalama hızım değişkenlik gösterdi bilen bilir çorumdan itibaren yer yer hızımı eds den dolayı düşürmek zorunda kaldım, lakin hızım genelde ortalama 90-10-110 bazende çok olmasada 120 bandında seyretti, hız sabitleyiciyi hiç kullanmadım, ben sunu yapıyorum sürüş esnasında gaz pedalını ekrandaki anlık yakıt tüketime bakarak ayarlamaya gayret ettim, yolculuk süresinde istanbuldan rizeye kadar 100km'de ortalama 3,4lt-3,5-lt yakıt tükettim, bu yolculuk süresincede hiç yakıt almadım, agrasif sürüşten kaçındım, yola çıkmadan fullemiştim depoyu, rizeye vardığımda göstergede yarı deponun 2 diş altında yakıt kalmıştı
bunu arkadaşlara anlaşttığımda kimse inanmadı ama bahsettiğim anlık yakıt tüketimini takip edip gaz pedalını tüketime göre ayarladığım için yakıt tüketimim alt seviyelerde seyretmiştir diye öngörüde bulunabilirim.
-bundan önceki arabam clio 3 1.5dci manuel di, bu araçlada yukarda bahsettiğim şekilde bir sürüş sergilemiştim, rizeye vardığımda depo ışığı yanıyordu, yani tek depoyla varmıştım
-şehir içi kullanımımda ise değişkenlik gösteriyor, çok agrasif kullanmamaya dikkat ediyorum, günlük hafta içi 20-25 km işe gidiş-gelişim oluyor, benim kullandığım ev-iş güzergahında eds mevcut (80 km hız sınırı) bu sınırı çerçevesinde bazen hız sabitleyiciyi kullanıyorum bazende kullanmıyorum, bu arada bu güzergahımda kaza olmadığı, elzem bir hadise olmadığı sürece trafik sıkışıklığı, dur kalk olayını hiç yaşamıyorum, hafta sonu da bi yerlere gidiyoruz, mesafe bazen uzayabiliyor bazende kısa olabiliyor, e doğal olarak tarfiğe maruz kaldığınız durumlarda yaşanabiliyor, maruz kaldığınız trafik yüzünden sürekli vites değişikleri yaşanabiliyor, e doğal olarakta yakıta yansıyor bu durum, yani şehir içi benim ortalamam 4-5 lt yi buluyor, çok nadir 5 lt nin üstüne çıkıyor, kullanıma bağlı olarak.b
özetlersek; eğer aracınızda herhangibir sorun yok ise (bu periyodik bakım elemanları, motor kısmındaki yakıtı doğrudan etkileyen diğer faktörler gibi), genellikle yakıt tüketimi kullanıcı kaynaklı artabiliyor azalabiliyorda. biraz uzun oldu umarım faydalı bir yazı olmuştur. saygılar