Trafik Polisleri

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan shaldos
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

shaldos

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
3 Eki 2013
Mesajlar
128
Tepkime puanı
30
Puanları
0
Yaş
40
Geçen Hafta Darıca'da bir markete girdim ve 5 dakika sonra çıktım. Baktım araç başında polis.. Aramızda Geçen Konuşma

Ben : Buyrun Memur Bey
Polis : Araç Sizinmi?
Ben : Evet
Polis : Ehliyet ve Ruhsat dedi.
Ben : Tabiki dedim elimdeki alışveriş poşetlerini bagaja koyup verdim.
Polis : Aracınızda film var dedi..
Ben : Evet var doğrudur dedim. sonra arabanın etrafında tur attı.
Polis : egzoz ucunuz var dedi. Bir aracı çalıştırın ve gaza basın dedi.
Ben : Tabi dedim çalıştırıp gaza bastım (halen sabırlıyım)
Polis : Egzoz ötüyor ceza yazacam 166 dedi 1 günde izin kağıdı.
Ben : (Artık Dayanamadım) Memur bey amacınız ne?
Polis : Ne demek İstiyorsun.
Ben: Araçta Abart egzoz yok orjinal egzoz çürüdüğü için yine komple orjinal takıldı manifolda kadar. Sadece ucuna süs olarak takılı spor görünüm veren uc var.. Onun dışında manifolttan kaçırma yapıyor aracım dedim.
Polis : O zaman filmden kesecez dedi..
Ben : Memur bey aileniz vardır mutlaka camlarım tam koyu değil.. karım kızım oğlum arabada seyahat ediyoruz. Hem güneşten hemde başka sürücülerin eşimi camdan süzmesinden rahatsız olduğum için takılı dedim.
Polis : tamam hadi git dedi..

Buraya kadar sakince ve kibarca işi kapattık.

Bugün yine darıcada markete girdim. alışverişi yaptım arabaya bindim baktım aynı polis arkada ekip otosuyla çevirme yapıyor ve bana pis pis bakıyor aynada resmen korku filmi oynuyormuş gibi görüyorum. Eve geçmek için dönüş aldım.. Zırt durdurdu. Sanki Gel kucağıma bakalım dermiş gibi..

Ben : Merhabalar iyi çalışmalar Dedim.
Polis : ooo Yine karşılaştık dedi :)
Ben : Ne güzel dedim. Nasılsınız iyimisiniz
Polis : sağol ver bakalım zamazingoları dedi hehe resmen koptum bu lafta..
Ben: gülerek buyrum abi dedim (Yaşça baya büyük, eski kurtlardan)
Polis : bagajı aç
Ben : tabiki dedim..
Polis : Bu kırmızı çanta ne dedi.
Ben : gülerek abi içinde ceset var dedim :)
Polis : gülerek açsana dedi (Açtım içinde trafik setim var)
Polis : Gaza Bas Dedi
ben : tabi dedim bastım
Polis : ses var olmaz dedi
Ben: artık kayışı koparttım... Memur bey geçende de durdurdunuz izahat ettim. Tanışık olduk bu egzozdan dedim.
Polis : yazacam dedi (Gitti ceza koçanını aldı)
Ben: (internette okuduğum aklıma kalmış) tamam yazın ben bir noter çağıracağım. Sizde desibel metrenizi getirin. Yasal ses sınırını aşıyorsam yazın, kaldı ki dururken değil hareketli iken desibel ölçümü yapmanız lazım trafikte.
Polis : bana akılmı veriyorsun
ben : evet gerekirse veririm. yazacaksanız teknik ekip ve noterde gelecek dedim..
Başka polis : abi bırak adamı yolunda etme dedi.
Ben : teşekkür ettim belgelerimi aldım ve yola devam

Şimdi sormak istiyorum. Trafik kanununda hangi madde abarth egzozu, filmi direk olarak yasaklıyor? Çevreye verilen rahatsızlık deniyor ama trafik kanunundaki yasal desibel ölçümü yapılmadan ceza kesiliyor. Cam filmi benim arka ve ön görüşümü engellemedikten sonra sorun teşkil etmez bana göre.. Eğer bunlar yasak sa neden Türkiye Cumhuriyeti Devleti Bu tarz malzemelerin Üretim,İthalat iznini veriyor? ve Vergi alıyor hem satıcıdan hem kullanıcıdan?

Ben performans egzozu alıp araba dışında nereme montaj yapmak zorundayım? (performans diyorum şahinciler gibi soba borusu demiyorum)
 
Öncelikle helal olsun polis karşısında bu şekilde bilinçli vatandaş görünce mutlaka geri adım atıyor e be adam madem geri adamın var senin görevin can sıkmakmı diye bir başlayacağım gerisi kötü gelecek o anlamda suskunluğu tercih ediyorum zaten bu kafadaki polislerimizi hepimiz tanıyor ve yeri gelince saygıyla anıyoruz:cool:​açık renk film tam bir muamma sırf başım ağrımasın bunlarla muhattap olmayayım diye çektirmedim özellikle o egzoz ucu olayına deli oldum neyseki bana denk gelmediler ne yasal ne yasal değil nasıl yasal hale gelir illa polise tek tek dert anlatmak zorundamıyız bunlar hala muamma benden uzak Allah'a yakın olsunlar diyorum....................
 
Vergi Aldığın Şeyi Yasaklamanın Amacı Ne ? Diye'de Sorulabilir Hükümet Baba'ya ...
 
Samsunda vallahi araç camım film benim 2.ci derece durdurdu beni.. cam'dan kendini görüyordu indirdim camı iyi akşamlar efendim ehliyet ruhsat rica edebilirmiyim dedi. Yanımdada takım elbiseli gene bir takım arkadaşım vardı ofisten çıkmıştık. Kontrol etti geldi iyi akşamlar efendim dedi bastım gittim hiç böyle arabamın etrafında dolaşacakmış falan filan zor biraz ya bence bu polisler il il farklılaşıyor.
 
Piyasada bir sürü silah dükkanı var,envayi çeşit kurusıkı tabanca,havalı tüfek,kasatura,pala ne ararsanız serbestçe satılıyor,üzerinizde yakalarlarsa vay halinize,hem satışı yasak değil hemde taşımak yasak...
Film ve egzozt ucundan bağlamalarını gerektiren bir kanun maddesini bende duymadım ama hem bağlıyorlar hem ceza yazıyorlar,yapan ve satana karışan da yok bu arada,güzel memleketim benim...
 
Araçlara ait trafik ayırım işaretleri ve diğer işaretler
MADDE 26- Belirli araçlarda, çalışma yerini ve şeklini, kapasite ve diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi ayırım işaretleri bulundurulması zorunludur.


Araçların dışında bulundurulması zorunlu işaretlerden başka, araçlara; reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak ve benzerlerinin takılması, yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması ve izin verilmesine dair esas ve usuller ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte gösterilir (Değişik: 17.10.1996-4199/11 md.).
(Üçüncü fıkra mülga: 21.02.2001-4629/6-g)


Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne uymayan sürücüler 49,00 YTL lira para cezası ile cezalandırılırlar. İkinci fıkrasına göre çıkarılacak yönetmelik hükümlerine aykırı davranan sürücüler de 49,00 para cezası ile cezalandırılır. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).
Ayırım işaretleri bulunmayan araçlar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.


Yönetmelikte belirtilen şartlara aykırı olarak bulundurulanlarla, araçlara izin alınmadan yazılan yazılar sildirilir veya takılan donanımlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülür.

Tanınma işaretleri
MADDE 27- Esasları yönetmelikte açıklanan ve araçların tanınmasına yarayan, motor-şasi, seri numaraları, gerektiğinde yüklü, yüksüz ağırlıkları gibi işaretleri bulunmayan araçlara trafik belgesi verilmez.
Tanınma işareti bulunmayan veya bilinmeyen araçların, işaretleri tescil bürolarınca belirlenir ve belgelerine işlenir.

Devlet malı araçların ayırım işaretleri ve tescil plakaları


MADDE 28- Devlet malı araçların tescil plakalarının rengi ayrı olur.


Emniyet araçlarının renklerine göre boyama şekli, ayırım işaretleri, diğer resmi ve özel kuruluşlarla gerçek ve tüzelkişilere ait araçlarda kullanılamaz.
Bu maddenin ikinci fıkrasına aykırı olarak boyanan veya ayırım işareti kullanan araçlar aykırılık giderilinceye kadar trafikten men edilir.
Bu madde hükmüne uymayanlar 101,00 YTL para cezası ile cezalandırılırlar (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).

İKİNCİ BÖLÜM
Motorlu Araçlara Ait Şartlar

Araçların karayoluna uygunluğu ve teknik esaslar


MADDE 29- Araçların yapım ve kullanma bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyması zorunludur. Yapım safhasında, araçların Tip Onayı Yönetmeliği ile buna bağlı diğer yönetmeliklerin çıkarılmasına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir. Tip Onayı Yönetmeliği ve buna bağlı diğer yönetmelikler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşü alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenir (Değişik: 17.10.1996-4199/12 md.).

Araçların teknik şartlara uygunluğu


MADDE 30- Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.
a) Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 49,00 YTL para cezası (Değişik:17.10.1996-4199/13 md./Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.),


b) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 101,00 YTL para cezası (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.),

İle cezalandırılırlar.


Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. (b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur, ihtarda verilen süre içinde teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde, araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.

Adres değiştirme ve araçlar üzerindeki değişiklikleri bildirme


MADDE 32- Araçlar üzerinde yönetmelikte belirtilen şekillerde yapılacak her türlü değişikliğin ve adres değişikliklerinin işleten tarafından otuz gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmesi zorunludur.
Bu madde hükmüne uymayanlar 49,00 YTL para cezası ile cezalandırılırlar (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).
Üzerinde teknik değişiklik yapılan araçlar, değişikliğin şartlara uygun olarak yapıldığı belgelenip bu durum ilgili tescil bürosunda tescil edilinceye ve trafik belgesine işleten tarafından yazdırılıncaya kadar trafikten men edilir.
 
Zor işiniz zor bu memleket düzelmez aksine bozulur
 
hepsini demiyorum ama boylelerine temiz bi dayak atacaksin bak bakayim bir daha yapiyor mu
 
Araçlara ait trafik ayırım işaretleri ve diğer işaretler
MADDE 26- Belirli araçlarda, çalışma yerini ve şeklini, kapasite ve diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi ayırım işaretleri bulundurulması zorunludur.


Araçların dışında bulundurulması zorunlu işaretlerden başka, araçlara; reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak ve benzerlerinin takılması, yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması ve izin verilmesine dair esas ve usuller ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte gösterilir (Değişik: 17.10.1996-4199/11 md.).
(Üçüncü fıkra mülga: 21.02.2001-4629/6-g)


Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne uymayan sürücüler 49,00 YTL lira para cezası ile cezalandırılırlar. İkinci fıkrasına göre çıkarılacak yönetmelik hükümlerine aykırı davranan sürücüler de 49,00 para cezası ile cezalandırılır. Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).
Ayırım işaretleri bulunmayan araçlar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.


Yönetmelikte belirtilen şartlara aykırı olarak bulundurulanlarla, araçlara izin alınmadan yazılan yazılar sildirilir veya takılan donanımlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülür.

Tanınma işaretleri
MADDE 27- Esasları yönetmelikte açıklanan ve araçların tanınmasına yarayan, motor-şasi, seri numaraları, gerektiğinde yüklü, yüksüz ağırlıkları gibi işaretleri bulunmayan araçlara trafik belgesi verilmez.
Tanınma işareti bulunmayan veya bilinmeyen araçların, işaretleri tescil bürolarınca belirlenir ve belgelerine işlenir.

Devlet malı araçların ayırım işaretleri ve tescil plakaları


MADDE 28- Devlet malı araçların tescil plakalarının rengi ayrı olur.


Emniyet araçlarının renklerine göre boyama şekli, ayırım işaretleri, diğer resmi ve özel kuruluşlarla gerçek ve tüzelkişilere ait araçlarda kullanılamaz.
Bu maddenin ikinci fıkrasına aykırı olarak boyanan veya ayırım işareti kullanan araçlar aykırılık giderilinceye kadar trafikten men edilir.
Bu madde hükmüne uymayanlar 101,00 YTL para cezası ile cezalandırılırlar (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).

İKİNCİ BÖLÜM
Motorlu Araçlara Ait Şartlar

Araçların karayoluna uygunluğu ve teknik esaslar


MADDE 29- Araçların yapım ve kullanma bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyması zorunludur. Yapım safhasında, araçların Tip Onayı Yönetmeliği ile buna bağlı diğer yönetmeliklerin çıkarılmasına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir. Tip Onayı Yönetmeliği ve buna bağlı diğer yönetmelikler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşü alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenir (Değişik: 17.10.1996-4199/12 md.).

Araçların teknik şartlara uygunluğu


MADDE 30- Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.
a) Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 49,00 YTL para cezası (Değişik:17.10.1996-4199/13 md./Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.),


b) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 101,00 YTL para cezası (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.),

İle cezalandırılırlar.


Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. (b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur, ihtarda verilen süre içinde teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde, araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.

Adres değiştirme ve araçlar üzerindeki değişiklikleri bildirme


MADDE 32- Araçlar üzerinde yönetmelikte belirtilen şekillerde yapılacak her türlü değişikliğin ve adres değişikliklerinin işleten tarafından otuz gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmesi zorunludur.
Bu madde hükmüne uymayanlar 49,00 YTL para cezası ile cezalandırılırlar (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).
Üzerinde teknik değişiklik yapılan araçlar, değişikliğin şartlara uygun olarak yapıldığı belgelenip bu durum ilgili tescil bürosunda tescil edilinceye ve trafik belgesine işleten tarafından yazdırılıncaya kadar trafikten men edilir.

Ben hiçbir kamyoncunun kamyonuna "sanzimanim 6 ileri varmi seven seni benim gibi" yazısından dolayı ceza yediğini hatırlamıyorum.
 
Arkadaşlar cam filmine kesilen bir cezayı mahkeme iptal etti. Googledan yazın çıkar.. Sizede filmden ceza kesilirse bu kararı avukatınız örnek göstererek iptal edebilir..
 
Geri
Üst