Abi sesi duyduğum gün eve gidene kadar kaç kere denedim bir bilsen.. Düşük hızda ışığa yaklaşırken frene hafifce dokununca ''Viiiiiiiiiiiiiiiiccccc'' diye bir ses geliyor. Sonra duruyorum sorun yok ses falanda yok. Kalkarken debriyaja basıp vitesi 1'e atıyorum ayağımı kaldırırken yine aynı ses ''viiiiiiiiiiiiicccc'' diye gıcırtı sesi..
Anlattığım yöntemi uygulayın, yokuşta sadece freni bırakarak, debriyajı hiç kullanmadan vites boştayken kalkın. Benzer ses varsa fren balatalarınız bitik.
Alakası şu; Fren balatasının bitimini yakın diskinize sürterek bu sesi çıkaran bir çelik parça balataya eklenir. Belirli hızlarda iken duyulabilir ses üretebilir. Bu ses sizin kulağınız ve şu anki fren durumunuz için kalkıştaki hızınızda oluşan titreşim miktarı ile sesi duyabildiğiniz frekansta üretiyordur. Yani belirli bir hız aralığı = çelik şim titreşim miktarı = ses oluşum frekansı = duyulabilirlik. Diğer bir değişle ses her zaman oluşuyor ancak siz sadece kalkış esnasında oluşanı duyabiliyorsunuz, fren balatalarınızı kontrol ettirin