Renaultun geliştirdiği edc

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emir

Emirhan SERKUŞ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
7,991
Tepkime puanı
240
Puanları
0
Yaş
43
Renault’nun geliştirdiği ve ilk olarak 1.5 lt’lik dizel motorlarda kullanılacak olan çift debriyajlı ve 6 kademeli otomatik şanzımanı EDC’nin (Efficient Dual Clutch) otomobile sunduğu düşük yakıt tüketim ortalaması ve emisyon değerleri sayesinde Fransız üretici çevrecilik hedeflerine yaklaşıyor.



Şürüş konforu ve kullanım rahatlığıyla tercih edilen otomatik şanzıman, manuel şanzımana göre yüksek yakıt tüketimi ve düşük performansına rağmen birçok sürücünün favorisidir. Otomatik şanzımanın konforunu manuel şanzımanın performansı ve ekonomikliğiyle birleştiren çift debriyajlı şanzımanlar günümüzde çok sayıdaki markada görev yaparken Renault’nun EDC (Efficient Dual Clutch) şanzımanlı modelleri de Avrupa’da bu ay itibarıyla yollara çıkmaya başladı. Renault’nun 2010 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttığı EDC, (Verimli Çift Debriyaj) düşük yakıt tüketiminin yanında çevreciliğiyle de ön plana çıkıyor. Renault’nun Alman Getrag markası ile birlikte geliştirdiği EDC şanzımanda tork konvertörünün yerini alan çift kavramalı şanzıman sisteminde iki adet çok diskli debriyaj ve dişli grubu görev yapıyor. EDC şanzımanda bulunan giriş milinde; 1, 3 ve 5, çıkış milinde ise; 2, 4, 6 ve geri vites dişlileri bulunuyor. Her debriyaj balatası farklı bir mille çalışırken ayrılma veya birleşmeleri yani gücün kesilmesi sırasında 2 balatayı dönüşümlü olarak kontrol eden ve ayırma görevi yapan çatal ve 4 adet dişli mevcut. ECU, sistemin çalışmasını denetlerken grup dişlilerinin biri kapanınca diğeri devreye giriyor. Böylece, EDC şanzımana sahip bir Renault modeli, geleneksel otomatik şanzımana sahip bir versiyona göre çok daha hızlı vites değişimine sahipken, manuel şanzımanların yakıt ekonomisiyle de yarışabiliyor. Bir üst veya bir alt vitese geçme anında diğer debriyaj dişlisi hazır beklediği için değişim anında oluşarak zaman kaybı minimum seviyede. Mesela dördüncü viteste hareket eden EDC’li bir araçta beşinci şanzıman dişlisi kullanıma hazır halde bekliyor. Vites büyütmek gerektiği an hazır bekleyen dişli ve o grubun debriyaj sistemi sayesinde kısa sürede bir üst vitese geçilebiliyor. Vites düşürmelerde de aynı prensip geçerli. Yani araç üçüncü viteste giderken dördüncü vitese ek olarak aslında ikinci vites için de hazırdır. Böylece vites değişimlerinde güç kaybı yaşanmazken, titreşim ve onun sonucu oluşacak sarsıntı da yok denecek kadar azalıyor. Sürücü isterse sadece manuel veya otomatik olarak 6 kademeli olarak EDC şanzımanı kullanabilir. Böylece sistem daha az şanzıman yağı kullanarak sürtünme kuvvetiyle birlikte emisyon değerlerinde de ekonomi sağlar. Volkswagen’in DSG’siyle başlayan çift debriyajlı şanzıman modasına zaman içerisinde Mitsubishi, Ford, BMW, Mercedes-Benz gibi markalarda dahil oldu. Bu şanzımanlı Renault modellerinin Türkiye’de satışı markanın pazar payını arttıracaktır.
 
eyvallah,güzel paylaşım alper.
 
Hala anlamış değilim nasıl bir sistemdir
 
Teşekkürler paylaşım için.
 
İste bu ya, nihayet artik dizelleri otomatik alabilecegiz.tesekkurler renault
 
Güzel haber vw yeni caddy dsg 7 ileriyi test ettim gerçekten dizel otomatik çok iyi oluyormuş büyük rahatlık renaultun otomatik eksiği büyüktü iyi olmuş
 
Geç kalınmış bir yenilik,umarım biran önce ülkemizede gelir...
 
Usta sana otomatik araba gelmez :D
 
Yiğit sever bu sistemi.
 
RENAULT ÇİFT KAVRAMALI YENİ otoMATİK VİTES KUTUSU
DCT.jpg


Otomatik vites kutularının rahatlığı, manuel vites kutularının tutumluluğu ve tepki gücü

Renault, klasik otomatik vites kutularına kıyasla net tüketim ve CO2 salım düşüşleri (%17’ye kadar tüketim düşüşü, kilometre başına 30 g düşük CO2) düzeyleri sergileyen yeni bir EDC (Efficient Dual Clutch) altı ileri otomatik vites kutusu sunuyor.

Bu sonuca varmak için aşağıdaki teknik tercihler yapıldı:
Elektrikli iticilerle kumanda edilen kuru çift kavrama (dünyada ilk),
Tüketim kontrolüne yönelik ayarlama.
Bu EDC vites kutusu ilk kez Mégane ailesinde 2010 yılı ilkbaharında gamın can damarı olan dCi 110 FAP versiyonlarında kullanılmaya başlanacak. Azaltılmış CO2 salımlarıyla, bu Mégane’lar ve Scénic’ler Renault eco2 imzasını taşıyan ilk otomatik vites kutulu versiyonlar olacak.


Son yıllarda, pazarda performans / kullanım konforu / tüketim ve CO2 emisyonları dengesi anlamında sürekli iyileşme sağlayan yeni tip otomatik vites kutuları çıktı. Çift kavramalı otomatik vites kutuları bunların arasında yer alıyor.

EDC otomatik vites kutularının üstünlükleri:
Renault’nun yeni EDC kutusu otomatik vites kutuları ailesine ait. Debriyaj pedalı yok ve vites kumandası otomatik tipte (PRND) ve tek dokunuşlu (+/-) kumanda modu da var. İdeal aktarmayı seçen bir işlemcinin kumanda ettiği vites geçişleri otomatik ve rahat gerçekleşiyor.
Verimi ve tüketimi optimize etmek amacıyla Renault EDC vites kutusu için « kuru » çift kavramalı teknolojiyi tercih etti. Bu vites kutusu iki kavrama içeriyor : Birincisi tek viteslere (1., 3. ve 5.), ikincisi ise çift viteslere (2., 4., 6.) ve geri vitese ayrılmış bulunuyor. Dişliler dört mil üzerinde taşınıyor: İki adet konsantrik birincil mil (her biri bir kavramaya bağlı) ve iki adet ikincil mil. Vites seçimi, aynı manuel vites kutusunda olduğu gibi senkromeçlerle yapılıyor. Bir işlemcinin kumanda ettiği elektrikli iticiler senkromeçlerle kavramaları yönetiyor.


> Manuel vites kutulu otomobillerde elde edilenlerle kıyaslanabilir tüketim değerleri ve CO2 salımları
Bu hedef Renault mühendislerinin çeşitli teknik tercihlerine yol gösterdi:
Bu hedef Renault mühendislerinin çeşitli teknik tercihlerine yol gösterdi:
« Yaş » kavrama disklerinde veya klasik otomatik vites kutularının konvertisörlerinde bilinen parazit sürtünmelerin sınırlandırılmasını sağlayan « kuru » çift kavramalı teknoloji.
Enerji tasarrufu sağlayan elektrikli iticilerle iki kavramanın ve senkromeçlerin yönetimi.
Minimum tüketim amacıyla optimize vites geçiş yasalarına göre ayarlar: sistem, belirli bir hızda en yüksek viteste olacak şekilde hızlı vites artışı sağlıyor, bu ise tüketimin ve CO2 salımlarının kontrol altında tutulmasını mümkün kılıyor.
EDC vites kutusu düz vites kutularınkine benzer bir verim düzeyine sahiptir.

> Güvenli akıcı sürüş
Hızlı ve akıcı otomatik vites değişiklikleri
Tüm otomatik vites kutularında olduğu gibi, vites geçişleri « tork altında » gerçekleşiyor : Vites geçişlerinde motor ile tekerlekler arasında tork aktarmasında kesintisi oluşmuyor.
Vites değiştirme dışındaki sürüş fazlarında, kavramalardan biri kapalıdır (motor torkunu geçirilmiş olan viteste aktarır, diğeri ise açıktır ve bir sonraki geçirilecek vitese bağlı kalır). Uygun anda vites geçişi bir kavramadan diğerine geçerek gerçekleştirilir : Birinci kavrama açılırken, ikincisi aynı anda kapanır, bu da vites değişikliği (« tork altında ») sırasında sürekli çekiş olmasını sağlar.
Vites geçişleri esnek ve sarsıntısız oluyor ve rahat ve güvenli seyahatler için akıcı bir sürüş sağlıyor.

Sürücünün komutlarına anında cevap :
6 ileri vites ve kısaltılmış geçiş süreleriyle (290 ms), yeni otomatik vites kutusu EDC büyük bir tepki gücü sergiliyor ve gerek otomatik ve gerekse dokunmatik moda mekanik vites kutularınkine benzer bir sürüş keyfi sağmıyor.
Otomatik modda, İşlemci çeşitli sürüş parametrelerine bağlı olarak ideal vitesi seçiyor. Tam ihtiyacı olduğunda uygun gücü derhal vermek suretiyle sürücünün komutlarına anında cevap veriyor. Sürücü her an tek dokunuşlu (tiptronik) modu seçerek sistemin kumandasını tekrar eline alabiliyor

Daha akıcı sürüş için optimum « sürüklenme ». Klasik bir otomatik vites kutusunda olduğu gibi, rölantide fren pedalı serbest bırakıldığında otomobil aşamalı şekilde harekete geçiyor. Bu sistem özellikle sıkışık trafikte veya park manevraları sırasında yararlı oluyor.

Yokuşta kalkış yardım sistemi
Yokuşta kalkışlarda sürücü fren pedalını bıraktığında, otomobili birkaç saniye hareketsiz tutmak için sistem tekerlekler üzerindeki fren basıncını sürdürüyor. Sürüklenme önleme sistemi ile birleşen bu sistem otomobilin geri hareketinin önlenmesini sağlıyor ve rampada güven içinde kalkışları garanti ediyor.

Bu yeni EDC vites kutusu ilk olarak 2010 yılının birinci çeyreğinde Renault Mégane ailesinin 1.5 dCi 110 FAP diesel versiyonlarında kullanılacak. Bu otomatik vites kutusu ile donatılmış olan Yeni Mégane Hatchback sadece 114g CO2/km salım değerine sahip olacak. Bu versiyonlar Yeni Mégane’da Renault eco2 imzası taşıyan ilk otomatik vitesli versiyonlar olacak.

DÜŞÜRÜLEN CO2 SalIM DÜZEYLERİ

renault, ikisi 100 g CO2 / km sınırının altında Renault eco2 yaklaşımının bayraktarları olan Euro 5 uyumlu beş model sunuyor
Twingo dCi 85 Renault eco2 94 g CO2 / km
Clio dCi 85 Renault eco2 98 g CO2 / km
Mégane HB dCi 110 EDC Renault eco2 114 g CO2 / km*
Scénic dCi 95 Renault eco2 125 g CO2 / km
Laguna dCi 110 Renault eco2 122 g CO2 / km


* Mégane HB dCi 110 EDC Renault eco2 6 ileri manuel vites kutulu Mégane HB dCi 110 ile aynı CO2 salım düzeyine sahiptir.



CO2 salımlarındaki bu azalmalar motor ve otomobilde yapılan çeşitli değişiklikler sayesinde elde edildi.
MOTORDA : Vites oranlarının tüm aktarmalarda uzatılması ve motor ve vites kutusu arasındaki sürtünmelerin azaltılması (düşük viskoziteli yağların kullanılması ve hareketli çekiş ve aktarma parçalarının geometrisi ve kaplaması ile ilgili yapılan çalışmalar). Bu geliştirmeler tüm 1.5 dCi Euro 5 motorlarına yayılacak.
OTOMOBİLDE : Aerodinamiğin iyileştirilmesi (ön tampon altında esnek lama, çamurluk paçalıkları, bazı durumlarda arkada rüzgâr karteri) ve yuvarlanma sürtünmelerinin azaltılması (düşük tüketimli lastikler, artık frenaj torkun azaltılması ).





Renault grubu otomobilin ömür çevriminin her etabında çevreye olan etkilerini azaltma yönündeki değişmez stratejisini simgeleyen (üretim, kullanım ve ömür sonu ) Renault eco² çevre programını sürdürüyor. Bunun yansıması olarak Renault çevreye saygılı ve geniş kitlelerin ulaşabileceği nitelikte araçlar sunmayı hedefliyor.
Renault CO2 emisyonlarında 2015 ufkunda Avrupa’da liderliği hedefliyor ve bu amaçla iki temel eksene dayanıyor:

Çıkarılan yeni teknolojiler sayesinde ürün gamındaki termik motorlu araçların CO2 salımlarının azaltılması
Renault Cenevre Fuarında aşağıdaki yeniliklerini tanıtıyor:
1. Yeni Efficient Dual Clutch (EDC) vites kutusu : Bu kuru çift kavramalı otomatik vites kutusu manuel vites kutularıyla elde edilenlere benzer tüketim ve CO2 emisyonlarının sergilenmesine olanak veriyor. Geçtiğimiz Frankfurt Fuarında tanıtımı yapılan bu vites kutusu ilkbaharda yeni Mégane ailesinde kullanılacak.

2. Beş yıldız modelde net şekilde düşürülen CO2 salımları.
Twingo dCi 85 Renault eco2 : 94 g CO2 / km
Clio dCi 85 Renault eco2 : 98 g CO2 / km
Mégane dCi 110 EDC Renault eco2 : 114 g CO2 / km
Scénic dCi 95 Renault eco2 : 125 g CO2 / km
Laguna dCi 110 Renault eco2 : 122 g CO2 / km

Elektrikli motorlarda benzeri görülmemiş bir yatırım hamlesi
Gelecekteki elektrikli modellerinde kullanmak amacıyla Renault-Nissan İttifakı aynı zamanda 15 kW - 70 kW (20 hp - 95 hp ) güç dilimini kapsayacak olan %100 elektrikli bir motor gamı geliştiriyor.

Bu motorlarla 2011’den itibaren satışa sunulacak olan eksiksiz bir Sıfır Salımlı* araç gamı donatılacak.

 
Geri
Üst