Megane aracıma koyduğum yağın viskozitesi

can ata özbostan

Kayıtlı Üye
22-Edirne
Herkese merhaba 1 hafta önce 1.3 tce manuel 2020 model Megane araç aldım. Hassas bir kullanıcı olduğum için tüm sıvılarını değiştirdim. Aracımda 5w30 liqui moly 4410 yağ kullandım. Fakat servisi aradığımda ve yağ ile ilgili soru sorduğumda "Sakın 5w30 yağ koymayın araç yağ yakar ve yatak sarar." Dediler bende endişelendim haliyle. Daha önce hiç Renault aracım olmadiğı için sizlere sormak istedim. Kullandığımız yağ doğru mu sorun yaşar mıyız? Boşaltıp 5w40 yağ koyayım mı?

Arabanın kitapçığı yok mu? Orda yazar

Aracımın kitapçığında bakım kılavuzuna bakınız yazmakta. Fakat bakım kılavuzunu ne internette ne de aracımda bulamadım. O yüzden sizlere sormaktayım. Teşekkürler.

4446622 Renault Diyalog 'u arayip şase numarasini vererek bakim tablonuzu isteyebilirsiniz. Orada yağın vizkozitesi ve standardi yazar.

Bir de aracinizda partikül filtresi varsa buna gore yağ kullanmaniz gerekiyor, müşteri temsilcisine bunu sormanız iyi olur sizi RN17-RN710-RN720 ile ilgili bilgilendirecektir.

Araciniz hayırlı olsun, kazasız belasız sürüşler dilerim.

ÖZETLE 1.3 tce bendede var. Servis rn710 5w-40 yağ koymuş. Nette gezerken motora uygun yağ rn17 sertifikasyonlu yağ olması gerektiğine dair bi yazı okudum. Ufak bi araştırma sonucu 1,3 tce de rn17 muhabbetinin doğru olduğu kanısına vardım çünkü yabancı sitelerde, yapay zeka ile araştırdığında veya yağ seçicilerde bunu veriyor ve ülkemizde muadili liqui molly ve motul da olduğunu öğrendim. Servisin koyduğu rn710 ile liqui molly 4410(rn17) arasında kağıt üstünde çok fark olduğunu gördüm ve LM4410 u satın aldım. Önceki yağ bakımından 7000km geçti ve 1 sene dolmadı. Fuzuli para harcamak gibi görebilirsin ama yağ+filtre değiştim. İçinden çıkan yağ sülfat tan mı içindeki kireden mi bilmem ama baya siyahtı(km ye göre ve benzinli motora göre fazla siyah) , Fark olarak psikolojik olarak sanki motor ilk çalıştırmada daha sessiz çalışıyor. Mesela yolda düşük hızlarda yokuş çıkarken gaza biraz yüklendiğimde dizel gibi ses yapıyordu şimdi daha sessiz gibi geldi bana. Dediğim gibi psikolijik de olabilir. bendeki araç faz2 tce izlenimlerim bu yönde. Belki eksi yanı olarak 5w40 a göre biraz daha ince bir yağ olduğu için yaz döneminde yağ sızıntısı yapabilir diye düşünüyorum.

ÖZETLE 1.3 tce bendede var. Servis rn710 5w-40 yağ koymuş. Nette gezerken motora uygun yağ rn17 sertifikasyonlu yağ olması gerektiğine dair bi yazı okudum. Ufak bi araştırma sonucu 1,3 tce de rn17 muhabbetinin doğru olduğu kanısına vardım çünkü yabancı sitelerde, yapay zeka ile araştırdığında veya yağ seçicilerde bunu veriyor ve ülkemizde muadili liqui molly ve motul da olduğunu öğrendim. Servisin koyduğu rn710 ile liqui molly 4410(rn17) arasında kağıt üstünde çok fark olduğunu gördüm ve LM4410 u satın aldım. Önceki yağ bakımından 7000km geçti ve 1 sene dolmadı. Fuzuli para harcamak gibi görebilirsin ama yağ+filtre değiştim. İçinden çıkan yağ sülfat tan mı içindeki kireden mi bilmem ama baya siyahtı(km ye göre ve benzinli motora göre fazla siyah) , Fark olarak psikolojik olarak sanki motor ilk çalıştırmada daha sessiz çalışıyor. Mesela yolda düşük hızlarda yokuş çıkarken gaza biraz yüklendiğimde dizel gibi ses yapıyordu şimdi daha sessiz gibi geldi bana. Dediğim gibi psikolijik de olabilir. bendeki araç faz2 tce izlenimlerim bu yönde. Belki eksi yanı olarak 5w40 a göre biraz daha ince bir yağ olduğu için yaz döneminde yağ sızıntısı yapabilir diye düşünüyorum.
Detaylıca açıkladığınız için teşekkür ederim. Bende sizin gibi liqui moly 4410 5w30 yağın uyacağını düşünmüştüm. Ama Edirne yazları 40 derece ve üstünü gördüğü için 5w40 yağa geçmeye karar verdim. Ayrıca YouTube'ta bir videoda renault'un çalışanları için yaptığı mekanik onarım sitesinde bu motora 5w40 önerdiğini gördüm. Biraz masraflı olacak ama motora zarar vermekten iyidir diye düşünüyorum. Liqui moly 4110 5w40 yağda karar kıldım.

30 ve 40 c derece motor çalıştıktan sonra bi önemi yok bence sonucta su ve yağın optimal bi çalışma sıcaklığı var, radyatör ve yağ soğutucu bu işe yarıyor. 5w40 belki kronik yağ sızıntılarını önleyebilir. sadece bu motora üretici onaylı 5w40 sistemde görünmüyor. Ve servislerin kullandığı yağ ile dediğmiz yağlar arasında bileşen farkı var. Servisin kullandığının bakımları aksatmadığın sürece motora ciddi bir zarar vericeğini sanmıyorum. Ama tam uyum konusunda tam effective olacağınıda düşünmüyorum. bunu deneyip zamanla test edicez gibi

Geri