Ev alma aşamasında dikkat edilecek noktalara bakarsak da:
- tapudan bize gösterilen tapuyla bilgilerin tutup tutmadığı; tapu üzerinde ipotek,şerh, haciz vb bir şey olup olmadığı kontrol edilmeli.
-ev sahibinin yaşı 65 in üzerindeyse, daha sonra ölürse, mirasçıları size dava açıp akli yeterlilik vb nedenlerle satışı iptal ettirip bedelini ödeyerek geri alabiliyorlarmış, yani satışı yaptığınız bedelden.
- azıcık kar edeyim derken, eğer tapuda satışta rayiç bedelini düşük gösterirseniz, ileride satarken başınıza çok iş açabilir yani ceza yiyebilirsiniz.
-binanın projesini yine tapudan sanırım incelemek isteyebilirmişsiniz, özellikle kaç kat, daire, sizin evin bulunduğu yer park bahçe olarak mı görünüyor bunlara dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor. tam bilmiyorum ama kat mülkiyeti tapusu olduğunda belki de bunlara gerek yoktur.

tapudan alacağınız evle ilgili ön bilgi alabilmek için tapu fotokopisine ihtiyaç var.
 
tüm araştırmaların yanında ev sahibini-alıcıyı görüp, tanışıp içine sinerse insanın alım satıma kalkışması ya da ön araştırmayla alıcı-satıcı hakkında bilgi edinerek daha az stresli ve güvenli bir alışveriş yapılabiliyor.

bu arada internetteki ilanlarda, eski tapularda tarih yazmadığından sanırım eski binaların yaşını 10-15 yaş genç belirtebildiklerini gördük. eğer sizin için önemliyse gidip tapudan gerçek yaşını da öğrenmek lazım. bu arada ipotek ve şerh tapu senedinin üzerinde yazmıyormuş, intifa olursa yazıyor genelde ya da her zaman.

alım-satım günü sorun yaşamamak için banka şubesine önceden emir vermek gerekiyor, unutulmamalı.

tapu işlemlerinde 10 yıldan eski kimlikler geçersiz olduğunu hatırlatmakta fayda var.
 
Geri
Üst