gayet normal ve araçlar arasında bu kadar fark olmasıda normal:
1) dizel verimli diye alınır ama ilk 5-10km aşırı derecede verimsizdir çünkü benzinlinin aksine ateşleme ile çalışmaz,benzinli gibi hemen 2dkda ısınmaz ve devir daim başlamaz.
bu henüz sıcaklığa ulaşmamış konumdayken motoru korumak adına beyin normalin üzerinde yakıt püskürtür, pistonları,yanma odasını vs korumak adına.
şimdi düşünün, 5km verimsiz (az buz değil çok ciddi bir fark ile) bir aracın 50km sürülmesinde total etkisi %10 geriye kalan sürüşün %90ında araç çok verimli dolayıysıyla sırıtmıyor.
ama öbür yandan günde 10-15km yapan insanın aracında bu etki çok daha fazla belirgin olacak
2) çevresel faktörler, bu yukarıdaki durumda yani araç soğukken şanslı insanlardansanız sıcak bir il (adana,antalya), o ilk 5km yokuşsuz hatta çok şanslıysanız yokuş aşağı bir yol ile karşı karşıyasınızdır aksi durumda yokuş var ise, hava soğuk ise bu durum dahada kötüleşiyor
3) fiziki faktörler, euro 4 ve özelliklede euro 5-6 dizel motorların en büyük düşmanı DPF yani dizel partiküler filtresidir ve maalesef sizin sürüş şartlarınız (kısa mesafe) bunun ULTRA düşmanıdır çünkü bu gibi kısa mesafelerde araç kendini ısıtamaz ve DPF kendini temizleyecek kadar süre bulamaz her kısa sürdüğünüzdede tam başlayacakken kapatmış olursunuz ve böyle bir kısır döngüye girersiniz.
DPFde dolmaya başlayınca dahada yakıt artar, bunun yanısıra lastik basınçlarına bakmakta fayda var, lastikleri araç oldukça uzun süre yatmışken mesela sabah en yakın mesafedeki lastikçi,petrolde (doğru ölçen) şişirin, yol almış aracı şişirseniz yanlış şişirmiş olursunuz
yakıt filtresini değiştirdinizmi bu arada? dışarıda bakım yapanların en atladığı konulardan biridir genelde?
4) sürüş karakteri, bir takım değişiklikler yapın mesela aracı ilk 5km oldukça kibar sürün ama abartıda değil,
mesela ışıklara çok daha hassasiyet ile bakın ışığın sizin varana kadar kırmızı olacağını düşünüyorsanız önden gaz kesmeye aracın kendisinin akmasına müsade edin ayağınız pedalde gitmeyin son anına kadar.
5) doğru yol belirleyin kendinize, çokça meslekdaşım var aynı iş yerine aynı mahalle ve çevresinden gidiyoruz onlar kısa olan kendilerince ve hissiyatlarınca mantıklı bulduğu yolu tercih ediyor.
ben ise çok daha analitik biriyim asla hislerim ile yol almam, dener ölçer karşılaştırırım ve ölçümlerle karar veririm.
o arkadaşların kısa dediği yol benim tercih ettiğim yol ile kıyaslandığında total 30dk lık sürüşte onlara 2dk (ciddi ciddi 2dk) kazandırırken yakıtı tam %15 civarı olumsuz etkiliyor çünkü dur kalkı,yokuşu vs daha fazla
sabit yol şartları sadece uzun yolda aranmamalı şehir içindede aranmalı, bir tarafta 10km yolu 8 ışık,10dk trafikte geçirecekken diğer tarafta 15km yolda trafik hiç olmayacak maksimum 3-4 ışık olacaksa yüksek ihtimal ile o yol daha az yaktıran yol çıkacaktır dahası frenleriniz,lastiğiniz içinde ömür uzatan bir durumdur.
ölçmekte fayda var.
6) son olarak size done vermek istiyorum bizzat benim arkadaşıma kanıtlamak için sunduğum, adana şartlarında gayet normal sürdün evet abartılı yavaş sürmedin diyerek aynı aracı aynı A noktasından B noktasına ort 4.2lt yakarakta sürdüm döndüm sadece 1 gün sonra aynısını farklı sürüş karakteri,yol,şartlar sunarak ve abartmadan 7.6lt de yaktım, aynı araba,ayn şehir hatta aynı noktadan noktada sadece 1 gün ara ile..
mesela adana çok aşırı sıcaktır yazın ama ben asla o ilk 5kmde aracı yormamak için klimayı hemen açmam bu bile tek başına bende ciddi bir etki ediyor hocam iyi analiz etmeniz lazım