Böyle Otopark Her Sokağa Lazım

vahapaydın

T.C. Vatandaşı,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Vokswagen fabrikasının garajı adı altında gördüğüm ve oldukça ilgi çekici gelen bir otopark sistemi. Her sokağa bir tane yapılsa park sorunu kalmaz :D

BKjNQo2CUAAASRB.jpg

Gerçekse süper sistem yapmışlar yer tasarrufuna bak :) tabi birde maliyeti var ;)

Sağlam otopark,iyi para bırakır...

WV Ar-Ge'nin bir çalışması bu. Benzer sistem bazı ülkeler de bildiğim kadarıyla var. Aracı park ediyorsunuz, asansör aracı uygun bölüme yerleştiriyor, size bir fiş veriyor, aracınızı oradan işiniz bitince geri çağırıyorsunuz. Videosu internette mevcut.

Gerçekse süper sistem yapmışlar yer tasarrufuna bak :) tabi birde maliyeti var ;)

Aşağı yukarı bir apartman kadar maliyeti olur bu sistemin. Yani 500.000 TL diyelim. Her kat bu sistemde yanlış saymadıysam 18 - 20 araç alıyor. Her katın yüksekliğini 2,10 cm'den hesaplasak 20 katlı bir sistem 42 metre yüksekliğinde olur. 20 katlı bir sistemde her kata 20 araç gelirse bu günde 400 araç anlamına gelir ve günlüğü 5 liradan hesaplansa 2.000 lira eder. 250 günde maliyetini çıkartır, 1 yılın sonunda kârâ geçirir.

Şahsen ben 500 bin lira param olsa onu vadeli mevduata yatırmak yerine böyle bir sistem yaptırırım. Bankalardan alabileceğim 1 yıllık faiz toplamı ile paramın geri dönüşü 546.000 lirayı geçmezken bu sistemde 730.000 lira kadar bir para elime geçer. 60.000 lirası masraflarıma gitse yine bankadan alacağım faizin 2-3 katı kadar kâr ederim :eyv

Hangi maliyetten söz ediyorduk? :bravo

birincisi 500bin tl ye bu sistemi kurduramazsın. 2ncisi bu sistemi kuracağın yer çok talep gören biyer olmalı. öyle biyerdende arsasını 3-5 trilyona bile alamazsın. yani hayalle yaşamak güzel.

birincisi 500bin tl ye bu sistemi kurduramazsın. 2ncisi bu sistemi kuracağın yer çok talep gören biyer olmalı. öyle biyerdende arsasını 3-5 trilyona bile alamazsın. yani hayalle yaşamak güzel.

abi ben arsa payını katmadım o sisteme. ancak bizden otopark parası diye kesilen harçlarla da belediyeler bu sistemi çok rahat kurarlar, bundan emin olabilirsin. ben sadece bir örnek verdim, o kadar.

misâl; kadıköy evlendirme dairesinin yanındaki isparkta bu sistem kurulabilir pek âlâ... eminönü'ndeki katlı otoparkta da rahatlıkla kullanılabilir. Hastahanelerde, üniversitelerde falan da rahatlıkla kullanılır bu sistem.

Son düzenleme:
Aşağı yukarı bir apartman kadar maliyeti olur bu sistemin. Yani 500.000 TL diyelim. Her kat bu sistemde yanlış saymadıysam 18 - 20 araç alıyor. Her katın yüksekliğini 2,10 cm'den hesaplasak 20 katlı bir sistem 42 metre yüksekliğinde olur. 20 katlı bir sistemde her kata 20 araç gelirse bu günde 400 araç anlamına gelir ve günlüğü 5 liradan hesaplansa 2.000 lira eder. 250 günde maliyetini çıkartır, 1 yılın sonunda kârâ geçirir.

Şahsen ben 500 bin lira param olsa onu vadeli mevduata yatırmak yerine böyle bir sistem yaptırırım. Bankalardan alabileceğim 1 yıllık faiz toplamı ile paramın geri dönüşü 546.000 lirayı geçmezken bu sistemde 730.000 lira kadar bir para elime geçer. 60.000 lirası masraflarıma gitse yine bankadan alacağım faizin 2-3 katı kadar kâr ederim :eyv

Hangi maliyetten söz ediyorduk? :bravo

Hocam sizinkisi güzel pratik bir hesap olmuş :) Şehir Merkezinde süreki iş yapıcak bir yerde bu sistemi kurmak trilyonu geçer açıkçasıda 1 senede yatırımını çıkarması bence pek doğru bir öngörü değil. Yinede sistem güzel umarım ülkemizdede yaparlar

İnşaat'cı olarak size şunu söylebilirim, 1000 araçlık öyle bir sistemin ortalama maliyeti 100 milyon €'dan aşağı olmaz. Maksimum 3 yıl içerisinde de kendi parasını kazanmış olur.

Geri