Aracımda yazılım mı var?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan clio6161
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

clio6161

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Merhaba arkadaşlar. 4 gün önce almış olduğum 2. el 2015 1.5 dci clio joy 75bg 84.000 kmdeki aracımı almadan önce ekspertizde dyno testinde motor %101 çıktı. Usta, buna yazılım atılmış dedi normalde bu yaşta km de yüzde 95 falan çıkması lazım dedi. Aldığım çocuk da 9 ay önce aldığı için bilmiyorum abi ben yaptırmadım dedi. Bunu nasıl anlabiliriz başka? Mesela bu araçta şu normalmidir bilmiyorum: 80km hızı 5. vitesle gidersem devir 1.5 ve altında oluyor hafif bi titreme yani 4. vitesi istiyor. 80den sonra 5. vites kotarıyor. Sizde de böyle mi yoksa bu yazılım olduğunu mu gösterir. Ha keza yazılım var diyelim sizce bu benim açımdan iyi mi kötü mü? Önceki aracıma göre (pejo 208 1.4 hdi) bu araç daha seri ve daha ekonomi. Daha seri olmasını zaten bekliyordum ama 1.4 HDİ'dan bile daha az yakması çok iyi geldi.

cehalet diyelim,

bir araç ruhsatına göre ölcülür ise hata çıkma olasılığı tavan, bir motorda üretiği güce oranla sağlık belirlenemez.

örnek 1:

turbo vanası arıza yapar turbo üreticinin belirlediği psi/bardan itibaren havayı dışarı değil motora verir motor buna göre yakıt püskürtür olur extra güç (belli noktaya kadar) bu durumda motor üretmesi gereken 100hp den ziyade (afaki konuşıyorum) 110hp üretmişse sağlıklımıdır?

bahsi geçen motor yağ yakıyor,vuruntu yapıyor vs?

2) aynı motorda tersine int yada turbo hortumu azda olsa kaçırıyor tamiri 2dk 5tl (vida sıkılaştır gibi basit,yine afaki konuşuyorum) bu durumda motor eksik güç üretiyor ama exper sana öyle tablo çizdiki motor ömrü %80 dedi (hiç sağlıklı değil yani)

ama motor gram yağ yakmıyor,şiir gibi çalışıyor bu durumda almayalımmı?

motor sadece ve sadece sızdırmazlığı ile ölçülür yani kompresyon ile, bağlarsınız kompresöre basarsınız hava ve bakarsınız ne kadar basınç tutuyor bu direk motorun sağlığı ile paralel bilgi verir atmasyon değer çıkmaz.

konuya dönersek sizin aracınız ruhsat'da 75hp diye geçer ama aslında bahsi geçen motor genelde 80-88hp arası değer verir sizinki ruhsatda 75hp yazdığı için arkadaşlar atıyorum 80hp elde etmişsse yada 85 yazılımlı sanmıştır.

bakınız birçok aracın yazulım öncesi değerlerine,hep 85hp bandında:

videonun sonundaki grafiğe bakınız(1dk,26sn),araç öncesinde 85hp:

ne zahmeti est, rica ederim..

Geri