Vitesi boşa atmak motora ne zarar verebilirki...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan abiş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Deneme Şu şekilde yapılır ve karara bağlanır iki aynı araba aynı hızda(100km/h) yan yana yolda ilerlerken yolun devamındaki rampanın başındabiri boşa atar biri en üst vitese takar yol bilgisayarları o anda sıfırlanır.
Rampanın bitiminde boşa atan arabanın hızı 105-110 gibi olurken en üst vitese takılan arabanın hızı ampa bitiminde 95-90 lara düşmüş olur.
Yani boşa atılan araba rampayı daha erken bitirir.
İki araçta rampayı bitiirdikten sonra ortalama tüketim değerlerine bakılır.
Boşta ilerleyen arabanın ortalama tüketimi 0,5-1 lt araında olurken
En üst vitesde salınan arabanın Ortalama tüketimi 0 (SIFIR) olarak kalır.

Şu vardır boşta salınan araba daha uzun mesafe katedebilecek bir enerjiye sahiptir dolaysıyla rampanın bitiminde araba daha da yavaşlayana kadar gaza basma gereği duymaz, vitese takılı olan araba gaza basma gereği duyar.

eywallah ustam son noktayı koydu bence.kesinlikle katılıyorum

ben katılmıyorum uğur abi sana :)
sen şimdi viteste olan arabanın ortalama yakıt tüketimine bakıyorsun oda 0
peki anlık yakıta bak veya genel yakıta bak
bence aracı boşa attığımızda şanzuman vs dönmeyeceğinden yakıt daha az sarfeder

ben katılmıyorum uğur abi sana :)
sen şimdi viteste olan arabanın ortalama yakıt tüketimine bakıyorsun oda 0
peki anlık yakıta bak veya genel yakıta bak
bence aracı boşa attığımızda şanzuman vs dönmeyeceğinden yakıt daha az sarfeder

Oda sıfır Can SIFIR SIFIR SIFIR
Hepsi Sıfır.

:silah
Silahı alıcam sonunda yaw :D
burada göreceli birşeyden bahsetmiyorum
Teknik konuşuyorum

Oda sıfır Can SIFIR SIFIR SIFIR
Hepsi Sıfır.

:silah
Silahı alıcam sonunda yaw :D
burada göreceli birşeyden bahsetmiyorum
Teknik konuşuyorum

Abi sen hala nie sıkıntıya sokuyosun kendini yaw :D :D

Yaw tamam siz her daim viteste takılın,canı isteyen boşa atsın az yaktırsın arabasına...:D

Boşta Araç Her Daim Yakar Kısa Ve Öz :eyv

Bu konu çok uzamış ama bende bir youm yapayım bari :D

1) Boş a atılan araç; boşta yol aldığı sürece rölantideki kadar yakıt harcar... Buna mukabil aracın ilk hızı (Yokuşun en başındaki hız), aracın ağırlığı, yokuşun eğimi, aracın rüzgar direci ve aracın fren ayar durumları ile doğru orantılı olarak hız kazanır ve düzlüğe ulaştığında, yokuşta kazanmış olduğu ivme ile bir miktar daha yol alır, rölantide iken yeryüzü şeklinin getirdiği avantajı kullanarak bir miktar yakıt tasarrufu sağlanmış olur.

2) Viteste iken; araç motor kompresyonu yapar, yakıt harcamaz, araç boş'a atıldığındaki kadar hızlanıp ivme kazanamaz. Kazanacağı ivme: motorun hacmine, vites oranına, aracın ağırlığına, yolun eğimine ve aracın ilk hızına, rüzgar direncine, fren ayarlarına bağlı olarak gelişir, ancak motor kompresyonu nedeni ile boşta giden aracın ivmesine asla erişemez. Düzlüğe geldiğinde daha kısa mesafede duracaktır.

Şimdi;
1) Boşta giden araç, yol aldığı sürece, "rölantide çalıştığı kadar" yakıt harcar, kazandığı ivme ile de düz de bir miktar daha yol kat eder
2) Vitesteki araç, yol aldığı sürece yakıt harcamaz, ancak kompresyon sebebi ile kazanacağı ivme de az olur

Aslında; Hangi durumda ne kadar yakıt tasarrufu sağlandığı konusunda kesin hesap ta yapabilirim ama bunun için uygun şartların ve deney malzemelerinin oluşturulması lazım ki, bu da işi gücü olmayıp, parası pulu olup da "Orhan'cığım gel şu test'ti beraberce yapalım, masraflar benden" cümlesini kurması ve "parayı masaya koyması" ile olabilecek bir durumdur,

Öte yandan, kısaca değerlendirirsek:
* boştaki araç yakıt harcıyor ama buna mukabil yol alıyor
* vitesteki araç yakıt harcamıyor ama az yol alıyor

ikisinin de kendine göre avantaj ve dezavantajı var,

aralarındaki fark ta bu konuya yazılan 68 adet cevabın yazılması için gereken enerji miktarına neredeyse denk olup :loll
bu konuyu zayıflamak amacıyla enerji yakmaya devam etmek isteyen arkadaşlar için sadece beyin jimnastiği baabında fayda sağalacak olup, isteyenler kilo vermek amaçlı devam edebilir :135

Son düzenleme:
orhancengizk abi helal olsun :D

Orhan baba açıklamayı yapmış helal olsun...:D

Geri