Trafiği sayfa sayfa okumak...

Yalınkılıç

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Merhaba arkadaşlar... 4 Aydır Ankara Life dergisinde yazıyorum. Fakat bu konunun çok önemli olduğunu düşünerek herkesle paylaşmak istiyorum.

Yorum yazıp sormak istediğiniz birşey olursa cevap vermeye hazırım...

---------------------------------------------------------

Trafiği sayfa sayfa okumak...

Yine dopdolu geçen bir aydan sonra bahara bir adım daha yaklaştık. Sizi bilmiyorum ama bu beni oldukça heyecanlandırıyor. Soğuk ve karanlık bana göre değil.

Yine trafikte ne çok zaman geçirdik bu ay değil mi? Sabah otomobile bin, arkasından işe git, akşam eve bir daha otomobil kullan…
Koca bir yıl tatil zamanında da otomobil, yine otomobil… O zaman şunu söyleyebilir miyiz? Ofisimiz neredeyse otomobil…
Otomobilinizi kullanırken kendinizi bazen bir riskin içinde buldunuz mu hiç? Hani “Eyvah! Valla son anda kurtardık. Verilmiş sadakamız varmış!”

Değil mi? Bazen böyle zamanlar yaşamışızdır. İşte bu andan aslında daha önce yapmamız gerekenler mutlaka vardır. Ama önemli olan farkına varabilmek…

Bu farkındalığı arttırabilmek için aslında biraz trafikte oyun oynamalıyız. Ama bu oyun bildiğimiz oyunlardan farklı. Biraz bulmaca oyunlarına benzeyen bir oyun bu. Aslında trafiği her an sanki keyif aldığımız bir kitap gibi okumalıyız.
Hani akşamları yatarken şöyle keyifle okuduğumuz heyecanlı kitaplar vardır ya… Bazen dayanamayıp birkaç sayfa atlayıp “Acaba şimdi ne oluyor? Bakalım işler karışmış mı? Oooo işler bayağı karışıyor, çok iyi kitapmış yaa!” deyip tekrar kaldığımız yerden hızlı hızlı, keyifle o işlerin karıştığı yere geliriz ya…

İşte o kitapta keyifli olabilir. Fakat trafikte bazı tehlikeleri, o heyecanla okuduğumuz yere doğru gider gibi birkaç sayfa atladığımızda, bazı şeyler için geç olabilir. Çünkü trafik ne yazık ki bazen bu kadarını kaldıramayabilir. İşler karışıp sayfalar trafikte atlandığında geri dönüşü olmayan noktalara bizi sürükleyebilir.

Bu sebeple trafiği sayfa sayfa okumalı ve hiçbir sayfasını da atlamamalıyız.

Peki bunu nasıl, alışkanlık haline getirebiliriz?

Yolda otomobil kullanırken etraftaki tehlikelerin neler olabileceğini gözlerimle anlık olarak taramalıyız. Tabii ki hızımız da bu tehlikeleri görebileceğim şekilde olmalıdır.

35 Km. hızla giden bir otomobilde sürücü yola 100 derece açıyla yola hakim olarak görebiliyorken, bu hız 65 Km. olduğunda 70 dereceye düşer. 130 Km. hızla gidildiğinde ise bu açı 30 dereceye düşer.

Yani o zaman hızımı da trafikteki tehlikeleri görebileceğim şekilde ayarlamalıyım. Bilmeliyiz ki hızım arttıkça görme açım, etrafa hakim olma açım daralacaktır.

Bu sebeple olması gereken hızlarda, tehlikenin fark edilebileceği ortamlarda hızımı biraz daha düşürmeliyim ki yola hakim olarak tehlikeleri gözümle görebileyim.

Bir örnek yapalım.

Şehir içinde trafik ışıklarına yaklaşıyorum. Hızım 40 km. Bu arada trafik ışıklarının olduğu yerde ne gibi tehlikeler olabilir bunu tarıyorum.

Farkına vardıklarım şöyle: Işıkların altında karşıya geçmek için bekleyen bir anne ve elini tutmayan 4 yaşlarında bir çocuk var solda. Hem de kaldırımda değiller. Kaldırımdan inmiş bekliyorlar. Bu arada sağ tarafta da bir bisiklet sürücüsü var. Öyle bir geliyor ki… Şu anda karşıya geçebilir de geçmeyebilir de…

Bu koşullara göre gazımı kesiyorum ve temkinliyim. Işıklara geldim. Ohh geçen yok derken, kırmızı yandı ve durabildim.
Bir de hızlı geldiğimde duruma bakalım. Hızım 60 km. ve ışıklardan geçerken tek amacım var o da kırmızı yanmadan yeşil ışıkta geçmek. Bu sebeple hızımı biraz daha arttırarak ışıklara yakın hızımı 70 Km. hıza çıkartıyorum. Bu arada soldan farkına varmadığım bir çocuk birden yola atlıyor. O da “Araba gelmeden ben karşıya geçerim anne!” demiş ve annenin yanından fırlamış…

Ve hiç istenmeyen bir olay gerçekleşiyor. Çocuk eziliyor… Adına kaza denilebiliyor…

Arkadaşlar… Hızım 40 olsaydı ve ışığa yakalandığımda dursaydım ne kaybederdim? En fazla 3 Dakika…

Ama durmadım çocuk ezildi ve şimdi bundan sonra hayatımda neler kaybedebilirim?

İşte aradaki fark bu… Hayatta bir kere gelirse başa o zaman geç olabiliyor. Lütfen ve lütfen trafiği sayfa sayfa okuma oyunu oynayın… Göreceksiniz ki bu hayatınızda bir çok konuda size “öngörü”nün yolunu da açacak…

Önemli olan bu… Trafikte lütfen sayfaları atlamayın. “Tüh, keşke, hay allah” gibi kelimeler geri dönüşü olmayanlardır. Göreceksiniz bu oyunu oynamaya başladığınızda hayatınızda çok şey değişecek…

Hepinize güvenli sürüşler ve keyifli sürüşler…

Farkındalık yaratmak bizim elimizde ama çoğu zaman birbirine karşı saygısız bir tutum sergileme durumu var. Biz Türklere has olan her zaman ben haklıyım ve her zaman benim inceliğin var durumu... trafikte insanın eline sınırsız kursunu olan silah verseniz sıkmaktan yorulup bırakır o derece sinir harbi bir durum. Ortalama bir buçuk saatini trafikte geçiren biri dur kalk trafikte adeta sağından solundan önüne girmeye çalışanlara yol vermemek icin savaş veriyor. Takip mesafesi kuralına uyuyorsunuz onunuz bir anda araba ile doluyor. Yanı siz ne kadar kuralcı olursanız çevreniz sizi kuralsız olmaya bir o kadar itiyor. Her şeyin basında olduğu gibi eğitim yine şart. Ehliyet verirken direksiyon sinavini on dakika yerine iki yıl eğitmenlik şart koşsanız belki biraz düzelir. Bunun yanı sıra cezalarında caydırıcı oranda olması gerekir tabi. Alkol den yakalanan bir aracın sürücüsünün, kırmızı Işık'ta geçen aracın sürücüsünün, emniyet seridini kullanan aracın sürücüsünün ehliyetine en az beş yıl süre ile el koyup gerekirse hapis cezası verilmesi şart. Özellikle bu saydığım ihlaller bana göre birinci derecede cinayetle es değerdir. Kimsenin kimsenin hayatına kast etmeye hakkı yok. Önümüzde rüzgar Çetin ornegi de var. Parayı bastırdı çıktı dışarı elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. Eğitim, caydırıcı ceza ve denetleme şart bize başka türlü adam olmaz bu millet..

Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Konuya harika bir yaklaşım yapmışsınız. Sonraki konularımda buna da değineceğim. Trafikte saygı. Destek ve cevap için teşekkürler...

Konuya harika bir yaklaşım yapmışsınız. Sonraki konularımda buna da değineceğim. Trafikte saygı. Destek ve cevap için teşekkürler...

Rica ederim, herşey hep beraber güzel olabilir :)

Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Geri