- Katılım
- 30 Eyl 2014
- Mesajlar
- 2,979
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 36
[h=1]Bilimsel Yolla Açıklayalım: Pasta Aslında Nasıl Kesilir?[/h]
Hayatta belki her şeyi matematikle açıklamak mümkün değil, yemek yapmanın her zaman rakamsal yanı olmayabilir ama matematiğin bize yemek konusunda da enfes yardımları yok değil.Mesele bir pastanın nasıl kesileceğini öğretmek gibi.
Birazdan öğreneceğiniz yöntem, 19. yüzyılda yaşamış bilim adamı Francis Galton’un 1906 yılında yayınladığı kitabından, pastanın bilimsel açıdan en doğru kesilme yöntemi.
En az yaşınız kadar pastayı yanlış kestiniz.
Bildiğimiz ve yanlış olan yöntemden başlayalım.
[h=2]Şu ana kadar pastayı tek kişilik bir üçgen dilim elde etmek için böyle kesiyor…[/h]
[h=2]Dilimi tabağımıza alıyor ve…[/h]
[h=2]Kalan kısmın, eğer tüm pastayı yemeyeceksek hava alıp kurumasına ya da buzdolabının kokusunu almasına neden oluyorduk, bu yanlış[/h]
Üzerini kapatmak her zaman çözüm olmuyor, siz de biliyorsunuz.
[h=2]Doğru yöntem: İlk olarak pastanın ortasından en uzun dilimi kesiyoruz…[/h]
[h=2]Şayet fazla gelirse tabağımıza aldıktan sonra bir daha kesebiliriz…[/h]
[h=2]Ardından pastanın kalan iki parçasını birleştiriyor…[/h]
[h=2]Ve dilersek birbirlerinden ayrılmamaları için pastaya lastik geçiriyoruz[/h]
[h=2]Ertesi gün pastadan tekrar yemek istediğimizde, bir önceki gün kestiğimiz parçayı dikine kesecek şekilde yeniden kesiyor…[/h]
[h=2]Dilimlerimizi tabağa aldıktan sonra…[/h]
[h=2]Kalan 4 parçayı yeniden birleştiriyoruz[/h]
[h=2]İstersek yine bir lastikle pastayı sarabiliriz[/h]
[h=2]Daha sonra pastadan yemek istediğimizde aynı yöntemi tekrarlıyoruz[/h]
[h=2]Pasta minik bir kek halini alıncaya kadar bu yöntemi uygulayabiliriz[/h]
[h=2]Bu da yöntemin en basit haliyle, kitaptan anlatımı[/h]
[h=2]Daha detaylı bilgi edinmek isteyenleri videoya alalım[/h]
Hayatta belki her şeyi matematikle açıklamak mümkün değil, yemek yapmanın her zaman rakamsal yanı olmayabilir ama matematiğin bize yemek konusunda da enfes yardımları yok değil.Mesele bir pastanın nasıl kesileceğini öğretmek gibi.
Birazdan öğreneceğiniz yöntem, 19. yüzyılda yaşamış bilim adamı Francis Galton’un 1906 yılında yayınladığı kitabından, pastanın bilimsel açıdan en doğru kesilme yöntemi.
En az yaşınız kadar pastayı yanlış kestiniz.
Bildiğimiz ve yanlış olan yöntemden başlayalım.
[h=2]Şu ana kadar pastayı tek kişilik bir üçgen dilim elde etmek için böyle kesiyor…[/h]
[h=2]Dilimi tabağımıza alıyor ve…[/h]
[h=2]Kalan kısmın, eğer tüm pastayı yemeyeceksek hava alıp kurumasına ya da buzdolabının kokusunu almasına neden oluyorduk, bu yanlış[/h]
Üzerini kapatmak her zaman çözüm olmuyor, siz de biliyorsunuz.
[h=2]Doğru yöntem: İlk olarak pastanın ortasından en uzun dilimi kesiyoruz…[/h]
[h=2]Şayet fazla gelirse tabağımıza aldıktan sonra bir daha kesebiliriz…[/h]
[h=2]Ardından pastanın kalan iki parçasını birleştiriyor…[/h]
[h=2]Ve dilersek birbirlerinden ayrılmamaları için pastaya lastik geçiriyoruz[/h]
[h=2]Ertesi gün pastadan tekrar yemek istediğimizde, bir önceki gün kestiğimiz parçayı dikine kesecek şekilde yeniden kesiyor…[/h]
[h=2]Dilimlerimizi tabağa aldıktan sonra…[/h]
[h=2]Kalan 4 parçayı yeniden birleştiriyoruz[/h]
[h=2]İstersek yine bir lastikle pastayı sarabiliriz[/h]
[h=2]Daha sonra pastadan yemek istediğimizde aynı yöntemi tekrarlıyoruz[/h]
[h=2]Pasta minik bir kek halini alıncaya kadar bu yöntemi uygulayabiliriz[/h]
[h=2]Bu da yöntemin en basit haliyle, kitaptan anlatımı[/h]
[h=2]Daha detaylı bilgi edinmek isteyenleri videoya alalım[/h]