Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunma ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan C.Kaan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

C.Kaan

Kaan ÖNTAN,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Kas 2011
Mesajlar
4,543
Tepkime puanı
123
Puanları
0
Telefon'da - Facebook'ta Benim Şahsıma ve Çevremdekilere Küfür Edip Tehdit Eden Bir Kişi ve Kişiler Var. Ben Düşündüm'ki Bu İşi Kendi Yollarımızla Çözmesek ( Anladınız Herhalde ) Böyle Süründürmek İçin Bir Kamu Davası Açsak Nasıl Olur. Ben Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunsam Yeterli Delil, Sonuç vb. Kararlar Çıkar'mı Bana Edilen Küfürler Yapılan Tehditler Sanal Ortam - Telefon Aracılığı İle Geçiyor. Şimdi Suç Duyurusunda Bulunsam Olur'mu Uyar'mı ? Yoksa Bu İşi Kendi Üsul - Yöntem vs. İle'mi Halledelim :soru
 
Direk başvur kardeşim ama ondada cok bır sey cıkıcağını sanmıyorum ama dolandırıcılık var burda oyle gırıyor bı aralar oyleydı facebook kişisel hesabını çalmak dolandırıcılığa giriyor mahkemeye verirsen yeterli delil ile git yoksa bu bu hesabımı caldı derse olay boş çıkar uğraşmazlar
 
Hayırdı Kaan seni kim tehdit ediyor,özelden yazarmısın ?
 
Klavye delikanlısıdır Mustafa abi...

Edit: İmla...
 
Bugün dalgın anıma geldi numaranı verdim kardeşim Kusura bakma lütfen..
 
Son zamanlara cep telefonuna gelen tehdit veya hakaret mesajları sebebiyle açılan dava sayısı artmıştır. Bunun önüne geçmek için telefon servis sağlayıcı şirketler çeşitli önlemler almaya gayret etmelerine rağmen her iletişimin izlenmesi mümkün olmadığından genellikle sonuç alınamamaktadır.

Savcılıklar tehdit, hakaret ya da taciz içerikli mesajları şikayet konusu olması halinde soruşturma aşamasında, teknik olarak gönderilen telefon operatörünün kayıtlarından mesajın içeriğine ulaşılamamaktadır. Burada elde edilebilen bilgi sadece mesajın gönderildiği zaman belirlenebiliyor ve mesajın kimden kime ne zaman gönderildiği tespit edilebiliyor. Tabi çok zorlama olarak servis sağlayıcının bilişim sisteminde gönderilen mesajın geçici olarak bulunduğu da düşünülebilir.
Peki cep telefonlarındaki mesajların içeriği değiştirilebilir mi? Bununla ilgili yazılımların olduğuyla ilgili haberler bir süre önce yayılmıştı. Kızıl ötesi bağlantı özelliği olan cep telefonlarına bilgisayar aracılığı ile girilip değiştiriliyor ve mesaj okunduğunda yine aynı telefondan gelmiş gibi görünüyor. Burada saat ve tarih de değiştirilebiliyor. Elbette bu şekilde delil oluşturmaya çalışmak bir suçtur.
Bu açıklamadan sonra diyelim ki, şikayet konusu mesajları saklandığını düşünelim, bu durumda açılan davada bu mesajların bilirkişi tarafından dökümü yapılacaktır. Mesajların değiştirilme ihtimali olduğu da göz önüne alarak yukarıda belirtildiği gibi mesajlaşmalar hakkında operatör şirketten bilgi istenecek ve karşılaştırılacaktır.
Şayet mesajları saklamamışsak bu durumda acaba operatör şirketlerden mesaj içeriği istenebilir mi? Adli makamlar tarafından alınmış bir karar olmadıkça kişilerin konuşmalarının ya da mesaj içeriklerinin operatörlerce kaydedilmesi hukuka ve yasalara aykırıdır. Böyle bir tespit için önceden alınmış bir dinleme-izleme kararı olmalıdır. Bu kararın verilmesi de Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Tespiti Hakkında Yönetmelik?in 13. maddesinde bu izleme ve kayıt konusunun sınırlarını belirlemiştir ve özetle ağır cezada görülen davalar için uygulanabileceği hükme bağlanmıştır.
Diğer tehdit gibi suçlarda davanın tarafı olan şikayetçinin dökümleri ve kayıtları operatörden istenebilecek, ardından bu döküm ile cep telefonundaki mesajlar karşılaştırılacaktır. Elbette sadece mesajların varlığı ile yetinilmeyecek atılı olan suç aynı zamanda olayların gelişimi bakımından da kanata ulaşmak için tanıklar tarafından ve diğer delillerce de desteklenecektir.



BİLİŞİM SUÇU NEDİR?
Bilişim Suçlarında teknolojinin kullanılması kaçınılmazdır. Bir bilgisayar, internet uzayı, bir kredi kartı, elektronik bir cihaz veya cep telefonu ile de bu suçlar işlenebilmektedir. İngilizcede IT (Information Technologies) Crime (Bilişim Teknolojileri Suçları) olarak tanımlanmaktadır. Yukarıda belirtilen ortamlarda yani Bilişim Teknolojileri kullanılarak işlenen tüm suçlar "Bilişim Suçlarını" oluşturur.
E-MAİL ADRESİME TEHDİT VE TACİZ İÇERİKLİ MESAJ GÖNDERİLDİ NEREYE MÜRACAAT ETMELİYİM?
Tehdit ve taciz takibi şikayete bağlı suçlardan olduğu için emailinizi header kısmı ile birlikte bir dilekçeye ekleyerek savcılığa müracaat edin. Gerekli tahkikat savcılık tarafından yaptırılacaktır.

KREDİ KARTI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

1-Öncelikle sahip olduğunuz kredi kartını alır almaz şifresini değiştiriniz.
2-Değiştirdiğiniz şifre aritmetik olarak artan veya aynı sayılardan oluşan rakamlar yerine kendinizin kolayca tahmin edileceği bir numara olmalıdır.
3-Kart şifrenizi cüzdanınızda veya kart üzerinde herhangi bir yere kesinlikle yazmayınız.
4-Kart şifrenizi üzerindeki kart numarasını kesinlikle kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz. Aksi halde kredi kartı bilgilerinizin başka yerlerde başka insanlar tarafından alış verişlerde kullanılması muhtemeldir.
5-Alış veriş yaparken kredi kartınızı Pos cihazından farklı bir cihaza okutturup okutturulmadığına dikkat ediniz, şüphelendiğiniz durumlarda hemen en yakın polis birimine haber veriniz.
6-Bankadan yaptığınız alışverişleri gösteren hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz. Yapmadığınız alış verişlerde bankaya müracaat ederek olayı bildiriniz ve bu paranın hesabınızdan düşülmesine müsaade etmeyiniz.
7-İnternet üzerinden sıkça alış veriş yapıyorsanız bankadan gönderilen hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz, sizin kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz sayfa yöneticileri tarafından bu bilgileriniz başka alış verişlerde kullanılabilir.
8-İnternet ortamında alış veriş yaparken bu sitelerin güvenlikli olduğundan emin olunuz. İnternet üzerinden abone yapan ve hizmet veren sayfalardan çok yüksek bir güvenlik sistemi olmadan kesinlikle alış veriş yapmayınız.
9-Bankacılık ve bu tür finans işlemlerini internet üzerinden yaparken bankanın gerekli güvenlik yazılımlarını kullanıp kullanmadığına dikkat ediniz güvenlik yazılımı kullanmayan sitelerden alış veriş yapmayınız ve bankacılık işlemlerini kullanmayınız.
10-İnternet ve telefon bankacılığı sistemlerini kullanırken telefon konuşmanızın dinlenebileceği ortamları kesinlikle kullanmayınız. Şüphelendiğiniz bir durum karşısında hemen banka yetkilileri ve polisle irtibat kurarak gerekli kontrolleri yaptırınız.
VİRÜS NEDİR?
Kendi kodlarını başka programlara veya program niteliği olan dosyalara bulaştırarak kendilerini kopyalayabilen, bulaştıkları bilgisayarda genelde hızlı bir şekilde yayılan, belli bir amaca yönelik olarak yazılmış, (zarar vermek veya eğlence) bilgisayar programlarıdır.
Virüs; programa kendini iliştirerek hatta onunla yer değiştirerek özgün programla birleşir; ve bazen bu kopyalama virüs programının değiştirilmiş bir sürümü şeklinde olur. Bir makrodan, bir disketin boot (ön yükleme) kısmından veya yüklenen bir programdan sisteme bulaşabilir.
Bilgisayarlara ve bilgilere zarar veren prograların hepsi virüs değildir. Bunlar programın karakteristik özelliğine göre farklılıklara ayrılırlar. Virüslerin ortak yani ise; bilgisayar bilgilerine zarar vermesi ve etkilemeleridir. Bular Worms (solucanlar), Truva atları (trojan) ve Droppers (damlalıklar) olarak tasnif edilebilir.


SOLUCANLAR, TRUVA ATLARI VE DAMLALIKLAR HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?Worms (Solucanlar)
Worm'lar virüslerden farklı olarak kendini kopyalayan ama diğer programlara bulaşmayan programlardır. Bilgi aktarımı yapılabilecek her türlü medyadan bulaşabilirler disket, cd, internet, network vs .
Truva atları (Trojan Horses)
Truva atı, görünüşte zararsız bir programın içine gizlenmiş bir program (backdoor) veya kendi başına uzaktan kontrole veya programın özelliklerinin çalışmasına imkan tanıyacak özel bir sunucu kodu olan programlardır.
Bugün internet literatüründe trojan programı denildiğinde hemen netbus , boo, subseven ve benzeri belli başlı programlar akla gelir.
Damlalıklar (Droppers)
Antivirüs saptamasını önlemek üzere tasarımlanmış programlardır. Damlalıkların tipik işlevleri virüsleri taşımak ve kurmaktır. Sistemde gerçekleşen ve kendi kendilerini başlatabilecekleri özel bir olay bekler ve taşıdıkları virüsü sisteme bulaştırırlar.

KİŞİSEL OLARAK VÜRÜSLERDEN VE BİLİŞİM SUÇLARINDAN NASIL KORUNABİLİRİM?

1. Bilgisayarınıza lisanslı bir virüs koruma programı mutlaka yükleyiniz. Bu programın virüs güncellemesini gün aşırı yapınız ve makul aralıklarla bilgisayarınızdaki tüm dosyaları virüs kontrolünden geçiriniz.
2. Tanımadığınız diskleri ve CD'leri bilgisayarınıza yüklemeyiniz.
3. Güvenliğinden emin olunmayan internet sitelerinden dosya çekmeyiniz.
4. Çok kritik dosyalarınızı disklere yedekleyiniz ve disklerinizi yazma korumalı hale getiriniz.
5. Kullanmış olduğunuz işletim sistemlerinin açıklarını takip ederek bunların en kısa sürede kapatılmasısnı sağlayınız.
6. Bilgisayarınızda kullandığınız şifrelerinizi kimseyle paylaşmayınız, herhangi bir yere yazmayınız ve tahmin edilmesi kolay şifreler seçmeyiniz.

KURUMSAL OLARAK VİRÜSLERDEN VE BİLİŞİM SUÇLARINDAN NASIL KORUNABİLİRİM?

1-Kurumların bilgisayar sistemlerinde bulundurdukları bilgiler sınıflandırılmalı ve sınıflandırılan bilgiler neticesinde Kurumsal Güvenlik Politikaları belirlenmeli,
2- Oluşturulan güvenlik politikaları çerçevesinde internet ile ilişkili olan veya olması muhtemel bilgiler tespit edilmeli,
3- Tespit edilen bilgiler, güvenlik ihtiyaçlarına uygun olacak nitelikte donanımsal ve yazılımsal güvenlik sistemleri (güvenlik duvarı, anti virus sistemleri, içerik denetim sistemleri vb.) ile koruma altına alınmalı,
4- Kurum Sistem Yöneticileri tarafından yönettikleri sistemlerin özellikleri göz önüne alınarak sistemin açıkları tespit edilmeli ve gerekli yamalar kullanılarak açıkları kapatılmalı, anti virüs sistemleri güncel tutulmalı,
5- Sistem kayıt dosyaları denetlenmeli, yapılabilmesi muhtemel saldırı çeşitleri araştırılmalı ve önleyici tedbirler geliştirilmeli,
6- Kurumlar Bilişim Sistemlerini kuracak, kullanacak, denetleyecek personele yatırım yapmalı ve personel politikaları tekrar gözden geçirilmelidir.


ÇOCUKLARIMIN İNTERNETTE ZARARLI SİTELERE GİREMELERİ İÇİN NELER YAPABİLİRİM?
İnternet explorer'inizin tools menüsünden internet options seçeneğini seçiniz. Karşınıza çıkan ekrandan content menüsünü seçiniz. Karşınıza gelen ekranda Content Advisor menüsünden enable iconuna tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan çocuklarınızın girmesini istemediğiniz sitelerin adreslerini yazarak o sitelere girişi engelleyebilirsiniz.
 
Benim anlamadığım Bir başka kişinin numarasını neden ona sormadan verırsınki.. Bu dalgınlık çok saçma...

​Devran abi arayan tanıdığım birisiydi benden telefon numarasını istemesi başka bir amaç ve niyetteydi böyle birşey beklemezdim..
 
​Devran abi arayan tanıdığım birisiydi benden telefon numarasını istemesi başka bir amaç ve niyetteydi böyle birşey beklemezdim..

Alper ne olursa olsun sorman gerekiyor.. Şimdi buradaki konuda seninde hatam yokmu sence... Her kim olursa olsun arar dersinki bak kardeşim bu kişi numaranı istedi numarasıda bu vermek istiyorsan sen ara ver numaranı.... İster bekle ister bekleme...:berbat
 
bazı genç uyeler, acemice ve ergen atarlı işlere girmiş anlaşılan... numarayı veren, arayı bulsun, işi bağlasın... taraflara akıllı ve hoşgörülü olmayı tavsıye ederiz...
RFC üyeliği, dostluk-kalite-hoşgörü-dayanışma gerektirir... millete ayıp olmasın yani... :(:berbat
 
Geri
Üst