Lpg benzin fazla sarfiyat ve arizalar-i...

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan bilalrx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    lpg arizalari

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
[h=1]Lpg Çok Yakıyorsa[/h]
lpg-cok-yakiyor.jpg
Öncelikle araç benzin ile çalışıyor iken yakıt durumu kontrol edilir. Eğer araç benzinde çok yakıyor ise önceliğimiz benzinde çok yakma sorununu çözmek olmalıdır. Lpg çok yakma kontrolü bundan sonraki aşama olacaktır. Bir çok durumda benzindeki sorun çözüldüğünde lpg çok yakma sorununun kendiliğinden çözüldüğü görülecektir. [h=3]Hem Benzin Hem Lpg de[/h] [h=3]Yakıt Tüketimini Arttıran Sebep ve Durumlar[/h] Aracın Benzindeki Gaz Analizi : Aracın benzinde gaz analiz değerlerine bakılır. Benzindeki analiz değerleri sorunlu ise düzeltilmelidir.
Yağ Yakma ve Su Eksiltme: Aracın yağ yakma ve su eksiltme problemi var mı ? kontrol edilir. Yağ ve su seviyeleri takip edilerek eksilme olup olmadığı kontrol edilebilir. Yağ eksiltme düzeyine göre egzoz dumanı renginin siyah oluşu bize yağ yakma konusunda bilgi verir. Yağ ve su eksiltmenin oluşu bize aracın motorunda sorun olduğu gösterir ki bu hem benzinde hem lpg de çok yakma sorununa neden olur.
Triger Değişimi : Triger kayışı değişimi yapılmış olan araçlarda triger kayışı sente atlama problemi olabilir. Triger kayışının sente aralığının fazla olması aracın benzin ve lpg de çok yakıyor olmasına neden olur.
Sübap Ayarı: Sübap ayarı yapılırken sübapların gerekenden fazla sıkılmış veya çok gevşek durumda olmaları yakıt tüketimini arttıracaktır.
Motor Rektefesi: Motorun rektefe edilmiş olması durumlarında motorun üst kapağı gereğinden fazla taşlanmış olabilme ihtimali mevcuttur. Faz taşlama durumunda motorun yanma odası hacmi daralacak ve hararete neden olacaktır. Harareti artan ve motoru zarar görmüş araç yakıt tüketimi artacaktır.
lpg-sorunlari-cozumleri-buji.jpg
Buji ve Buji Kabloları:
Aracın gerekli bakımları ihmal edilerek buji ve buji kabloları eski durumda olması veya kalitesiz buji ve buji kablosu kullanılmış ise (veya buji tırnak aralığının fazla olması durumunda) yanma odasında tam ateşleme yapılamadığı için eksozdan gaz halinde yanmamış yakıt atar dolayısıyla yakıt tüketimi artar.
Platin ve Diğer Ateşleme Aksamları: Platin ve diğer ateşleme aksamları bakımları yapılmış olmalıdır. Platin meme yapmışsa zımpara ile düzeltilmelidir.
Hava Filtresi : Hava filtresi sağlam, temiz ve gereken zamanlarda değişimi yapılmış olmalıdır. Karbüratöre giren havanın miktarı gerekenden fazla ise araç patlamalı bir şekilde çalışabilir.
Otogaz Beyin Su Gelişi: Lpg dönüşüm sistemi beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığının çok düşük olması (ki çoğunlukla bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla meydana gelir) veya su gelişinde sorun olması (ki bu durum hararet seviyesinin fazla olmasından bile olabilir) durumlarında Lpg dönşüm sistemi beyni sıvı halde gelen lpgyi tam gaz haline dönmesini sağlayamaz ve sorunlu bir yanma gerçekleşir. Bu da aracın lpgyi çok yakmasına neden olur.
Km teli arızası : Çok gerçekleşen bir durum olmamakla birlikte aracın km telinin arızalı olması km hesabının yanlış yapılmasına ve çok fazla yakıt tüketildiğinin zannedilmesine neden olur.
Manifoldun hava alması: Manifoldun hava alıyor olması aracın hem benzinde hem lpg de rölanti tutmamasına neden olur.
Karbüratör Kelebeği: Karbüratörlü araçlarda karbüratör kelebeğinde arıza mevcut olabilir. Bu sorun aracın rölantisinin bozuk olmasına ve yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir.
Lastik Hava Basıncı: Aracınızın lastik basınç seviyesinin araç kullanım kılavuzunda önerilen hava basıncında tutulması yakıt sarfiyatınızı etkiler.
Fren Ayarları: Aracın fren ayarının sıkı ve uygun şekilde yapılması gerekir.
Uygun Vites: Araç kullanımı esnasında yol durumuna göre uygun vites seçilmeli, gereğinden yüksek veya düşük vites kullanımı aracınızın çok yakmasına neden olacaktır.
Hızlı araç kullanımı: Saatte 90/100km hızın üzerinde araç kullanımı tüketilen yakıt miktarını çok fazla arttıran önemli etkenlerden biridir.
Debriyaj kaçırması: Aracın debriyajında kaçırma mevcut ise hem benzinde hem lpg de çok yakmasına neden olur.
[h=3]Sadece Lpg Sistemi Kaynaklı[/h] [h=3]Lpg Tüketimini Arttıran Sebep ve Durumlar[/h] Lpg ile hava karışım mikseri: LPG ile havayı karıştıran mikserin hava alması LPG ’ nin çok yakılmasına ve aracın stop etmesine sebep olabilir.
LPG Dönüşüm Sistemi Beyin Diyaframı : Beynindeki gaz geçişini düzenleyen diyaframın (tamir takımının) kalın (genelde sonradan takılan ve orijinal olmayan tamir takımıdır bu) olmasından dolayı LPG ayarı iyi yapılamaz ve lpgnin çok tüketimine neden olur.
Lpg Kaçağı: Lpg dönüşüm sisteminize sahip aracınızda lpg kaçağı olabilir. Kaçak olan bölgede genellikle buzlanma görülür. Fakat lpg kaçağı çok az miktarda ise buzlanma olmayabilir.
Lpg Dönüşüm Sistemi Beyni Hava Ayar Vanası: Beyindeki hava ayar vanası (rölanti saplaması ) çok açılmış durumdaysa araç lpgyi çok yakar. Şayet Beynindeki hava ayar metali (genelde prinç ve birçok beyinde mevcut) açıldığında veya kısıldığında aracın rölantisinde değişme olmuyorsa araç bir yerlerden hava alıyordur demektir. Bu hava alma problemi de genelde karbüratörlü araçlarda karbüratör alt takozundaki problemden veya Westenhouse daki kaçaktan, enjeksiyonlu araçlarda ise otomatik hava ayarını sağlayan debimetre den kaynaklanır.
Tüketilen Lpg Kalitesi: Lpg satın alınan istasyonun güvenilirliği ve temizliği satın alınan lpgnin kalitesini ve dolayısıyla alınan verimi etklileyebilir.
 
LPG Hata Bulma Klavuzu

Motor hem gaz hem de benzinle çalışmıyorsa sebep ne olabilir?

Gaz ve benzin elektro valfleri çalışmıyor olabilir. Elektrik devresindeki sigortada (voltajın 12 volt olması gerekli) veya topraklama kablo bağlantılarında problem olabilir.

Motor benzinle çalışıyor, gazla çalışmıyorsa sebep ne olabilir?

Öncelikle araçta yeterli miktarda gaz olup olmadığı, daha sonra da LPG tankı multivalf çıkışındaki vananın açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Depoda gaz varsa, vana açıksa ve motor daha önce gazla normal çalışmışsa, gaz valf inde bir tıkanma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tıkanıklığın temizlenmesi gerekir. Bunun dışında LPG hortum ve borularında bir tıkanma olabilir. Klasik sistemlerde Benzin elektro valf inin kapalı, LPG elektro valf inin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aracın kontağını açarak, miksere gaz gelip gelmediği kontrol edilmelidir.

Gaz tüketimi fazla ise ne yapılmalıdır?
*Aracın benzinde ne kadar çok yaktığını kontrol ediniz. Benzinde çok yakıyorsa, problem Benzin sistemindedir. Boşuna LPG sisteminde problem aranmamalıdır. Benzinde problem halledildiğinde, büyük bir ihtimalle LPG ’deki problem de ortadan kalkacaktır. Benzin sisteminde tüm problemler halledildikten sonra LPG kontrolüne geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki; benzinde problem varken LPG ’ deki problemi çözmek mantıken doğru değildir.
* Aracın benzinde gaz analiz değerleri iyi değilse problem benzin sistemindedir. Dolayısı ile bu problem ortadan kaldırılınca LPG ’deki problemlerin çoğunun da ortadan kalktığı görülecektir.
* LPG takılı olan araç yağ yakıyor ve su eksiltiyorsa aracın motorunda problem var demektir. Eksoz dumanının siyah oluşu aracın yağ yaktığının yani motorda problem olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla sadece LPG ’yi değil benzini de çok yakar.
* Araca LPG takılmadan önce triger kayışı değişmişse, triger kayışı sente atlamış olabilir. Triger kayışının sente aralığının fazla olması, aracın hem benzini hem de LPG ’ yi çok yakmasına sebep olur.
* Sübapların fazla sıkılmış veya çok gevşek oluşu, aracın benzini ve LPG ‘yi çok yakmasına sebep olabilir.
* Araç rektifiyeden çıkmışsa motor üst kapağı fazla taşlanmış olabilir. Fazla taşlanmışsa motorun yanma odası hacmi daralır ve hararet yapar. Hararet yapan ve motoru zarar gören araç hem benzini hem LPG ’yi çok yakar.
* Buji ve buji kabloları eski veya kalitesiz ise araçta tam ateşleme yapılamadığı için eksozdan yanmamış gaz çıkabilir. Bu da hem benzinde hem de LPG ’ de aracın çok yakmasına sebep olabilir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer.
* Ayrıca araçta km teli arızalı ise, hem LPG hem de benzinin çok yakıldığı zannedilebilir.
* Aracın Manifold’ u hava alıyorsa araç hem benzinde hem LPG ’ de rölantide durmaz. Ve aracın LPG ’yi çok yakmasına sebep olabilir
* Araçta LPG kaçağı olabilir.LPG kaçağı olan bölgede çoğunlukla buzlanma olur. Şayet LPG kaçağı çok küçük ise buzlanma görülmeyebilir.
* LPG beynindeki(regülatör) hava ayar vanası (rölanti saplaması )çok açılmış ise araç LPG ’ yi çok yakar. LPG beynindeki(regülatör)hava ayar metali açıldığında veya kısıldığında aracın rölantisinde değişme olmuyorsa araç bir yerlerden hava alıyor demektir. Bu hava alma problemi de genelde karbüratörlü araçlarda karbüratör alt takozundaki problemden veya Westenhouse daki kaçaktan ,enjeksiyonlu araçlarda ise otomatik hava ayarını sağlayan debimetre den kaynaklanır.
* Araç herhangi bir sebepten hararet yapmışsa LPG beyninin (regülatör)su tarafı işlevini tam yerine getiremiyor ve LPG ’yi tam buharlaştırmıyor olabilir. Bu da LPG ’nin bir kısmının yanmadan eksozdan atılmasına sebep olur. Bu da araçta LPG tüketimini arttırır.
* Hava filtresinin temizliğine ve zamanında değişimine uyulmazsa; motor gerek benzin ve gerekse gaz pozisyonunda sağlıklı çalışmayacak, gereğinden fazla yakıt harcayacaktır

LPG de rolantide problem varsa neyden kaynaklanabilir?

Araç benzinde çalışırken rölantide problem var mı bakılır. Şayet problem yoksa LPG deki rölanti problemi için aşağıdaki seçenekler incelenir.
* Karbüratörlü araçlarda karbüratör kelebeği arızalı olabilir
(kelebek millerinin bulunduğu yerden hava alıyorsa).Bu durum aracın hem LPG de hem de benzinde rölantisinin bozulmasına sebep olabilir LPG nin çok yakılması problemi ortaya çıkabilir.
* Aracın Manifoldu hava alıyorsa araç hem benzinde hem LPG de rölanti tutmaz. Ve aracın LPG yi çok yanmasına sebep olabilir
* Buji ve buji kablolarının eski veya kalitesiz oluşu LPG ve benzin rölantisini bozabilir.
* LPG beyninin (regülatör) içinde bulunan diyaframın (tamir takımı) ömrü bitmiş olabilir. Bu sebepten diyaframda sertleşme görülür ve LPG rölanti ayarı genelde yapılamaz.
* Araçtaki Westenhouse problemli ise hem benzin hem de LPG rölantisi yapılamayabilir.
* Aracın yüksek voltaj gönderen distribütörünün diyaframında problem varsa hem benzin hem de LPG de rölanti problemi görülebilir.
* Araca ait avans ayarının bozuk olması hem benzin hem de LPG nin rölantisinin yapılamamasına sebep olabilir.
* Bazı araç motorlarında hava çıkış yeri mevcuttur. Bu hava çıkışının tıkalı olması hem benzin hem de LPG de rölantinin bozulmasına sebep olabilir.
* LPG beyninin bobinine düşük volt elektrik gidiyor olması LPG de rölantinin bozulmasına sebep olabilir.

LPG li araç koku yapıyorsa sebebi nedir? Ne yapılmalıdır?

* LPG nin temas ettiği parçalar üzerindeki buzlanmalar genelde LPG kaçağını işaret eder.Bu duruma aracın LPG tankının üzerinde bulunan vanalar saat istikametinde kapatılmalıdır.OTOGAZ Tankı nın üzerinin terlemesi genelde LPG kaçağının olduğunu değil de, şamandıra da arıza olduğuna işaret eder.
* Araçta LPG kaçağı varsa. Vakit geçirmeden servislerimizden birine gidip LPG kaçak kontrolü yaptırılmalıdır.
* OTOGAZ istasyonlarından alınan gazın (BUTAN-PROPAN) kalitesiz oluşu kokuya sebep olabilir.Araçta koku hissedildiği an LPG alınan istasyonun değiştirilmesi Önerilmektedir.
*Diyaframların kullanım ömrü bitmiş ise sertleşme görülür ve gaz ayarı iyi yapılamaz .Bu durumda da LPG araç tarafından tam yakılamaz.Bu durum da araçta kokuya sebep olabilir.Bu durumda tamir takımının (yani diyaframın )değiştirilmesi LPG deki koku problemini ortadan kaldıracaktır.
* Aracınızın eksozundaki patlaklık veya delik olması araçta LPG kokusunun algılanmasına sebep olabilir.
* Araç hararet yapmışsa, LPG beyninin su tarafı işlevini tam yerine getiremiyor olabilir
ve LPG yi tam buharlaştıramıyor olabilir. Bu durum kokuya sebep olabilir.
* Aracın radyatöründe delik var veya radyatör tıkalı ise LPG beynine gelen sıcak suyun
yeterli miktarda gelmemesine ve dolayısıyla da araçta kokuya sebep olabilir.
* Manifold contasındaki su girişi ateşleme odasına su kaçırıyorsa araç su eksiltir ve hararet yapar. Araçtaki su eksiltmesi LPG nin tam yanmamasına ve buna bağlı olarak da kokuya sebep olabilir.
Araç LPG de kesiklik (tekleme) yapıyorsa nedendir? Ne yapılmalıdır?
* LPG beyinlerinde(regülatör) elektronik bobinin içindeki bulunan mıknatısın bulunduğu
yerdeki minik delik tıkanmış olabilir veya yay eğrilmiş olabilir. Bunun neticesinde de araç LPG de kesiklik yapabilir.
* LPG beyin bobini arızalı ise araç LPG de kesiklik yapar.
* Bujiler veya buji kabloları eski veya kalitesiz ise araç hem benzinde hem de LPG de
kesiklik yapabilir.
* Araç LPG yi kesik kesik alıyorsa gaz filtresi tıkalı olabilir. Ya da şamandıranın içinde
bulunan gazın geçtiği yerdeki iğne deliği büyüklüğündeki kısım tıkanmış olabilir. Araç uzun yolda LPG de kesiklik yapıyor sonra açılıyorsa gaz filtresi tıkalıdır.
* Araç benzinle çalışırken ayar yapılmalıdır. Aksi halde motor düzensiz ve tekleyerek çalışır. Bu ayarın gerektiği gibi yapılmaması durumunda ise motorun ihtiyaç duyduğu yakıt gerek benzin gerekse gaz pozisyonunda yeteri miktarda motora gidemeyeceğinden motorun düzensiz ve tekleyerek çalışmasına sebep olacaktır

Araçın stop etmesi neden kaynaklanır?

* Araç LPG de hareket halinde iken, vites boşa atılıp frene basıldığında araç stop ediyorsa frenler kaçırıyor olabilir.
* Araç hararet yapmış ve radyatörde su kalmamış ise LPG beyninin diyaframının patlamasına sebep olabilir. Bu da aracın LPG de çalışırken stop etmesine sebep olabilir.
* Araç yokuş aşağı veya boş viteste stop ediyorsa LPG ile benzin karışıyor olabilir. Bu
durumda benzin geri dönüşünü valfi takılmalıdır. Ayrıca yokuş aşağı giderken aracın stop
etmesi (genelde vites değişikliklerinde) aracın hava girişinin düzensiz olmasından
Kaynaklanmaktadır.

ELEKTRONİK SİSTEM ARIZALARI
* LPG-Benzin geçiş anahtarı yanmış ise şarj dinamosu bozuk veya akü fazla şarj edilmiş olabilir.
* Düğme üzerindeki OTOGAZ miktarını gösteren ışıklar yanmıyor ise, düğme veya sensör şaselemesi iyi yapılmamış olabilir. Ayrıca kabloların bağlantısı yanlış yapılmış olabilir.
ARAÇ LPG DE ÇEKMİYORSA
* Avansın öngörülen değerde olmaması (düşük olması) durumunda; bujiler zamansız ateşleme yapacak,bu durum motorun teklemesine veya çekişten düşmesine neden olacaktır.
* OTOGAZ beyin diyaframı kalitesiz veya patlak ise LPG de çekiş problemi görülebilir.
* OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir.
* Aracın ateşleme bujilerinde problem varsa aracın çekişi hem LPG DE hem de benzinde düşer.
* Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
* LPG takılı olan araç yağ yakıyor ve su eksiltiyorsa aracın motorunda problem var
* Sübapların fazla sıkılmış veya çok gevşek oluşu, aracın benzini ve OTOGAZ ı çok yakmasına sebep olabilir. Dolayısı ile çekişi etkileyebilir.
* Buji ve buji kabloları eski veya kalitesiz oluşu aracın çekişini olumsuz etkiler.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum
kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPGde çekişinin düşmesine sebep olur.
* Aracın Manifoldu hava alıyorsa araç hem benzinde hem LPG de rölanti tutmaz.Bu da çekişte problemlere sebep olabilir.



DİĞER PROBLEMLER
* Araç sürekli hararet yapıyorsa ,motor contası kalitesiz olabilir.
* LPG tankında gaz var ama LPG buharlaştırıcı beynine ulaşmıyorsa şamandıra arızalı veya pislik
tutmuş olabilir.(Şamandıranın gaz geçen kısımları kontrol edilerek temizlenmelidir.
* Avansın öngörülen değerde olmaması (düşük olması) durumunda; bujiler zamansız ateşleme
yapacak, bu durum motorun teklemesine veya çekişten düşmesine neden olacaktır.
* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince
olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer



Motor tam güce ulaşmıyorsa ne yapılmalıdır?

Regülatör - buharlaştırıcı sıcak su hortumları giriş çıkışlarını, motorun termostatı ve devrede hava olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Seviye göstergesi dolu gösteriyor fakat araba gitmiyorsa sebep ne olabilir?

Multivalf ve aşırı akış vanasından şüphe edilmelidir. Ayrıca aracın şamandırası kilitlenmişse yine motora LPG gitmeyecektir. Komple bir bakım gereklidir.

Seviye göstergesi sürekli aynı seviyede kalıyor. LPG alınsa da alınmasa da gösterge değişmiyorsa sebep ne olabilir?

Bu durum tankın içindeki şamandıra mekanizmasının bozulmuş olabileceğinin göstergesidir. Sinyal hep aynı gönderildiği için aracın kaç km. gittiği doğru hesap edilmezse yolda kalınabilir. Şamandıra kolunun ve mekanizmasının onarılması gerekir.

Dönüşüm Sonrası Periyodik Bakımlar

LPG’li araçların periyodik bakımları her 10.000 kilometrede bir yaptırılmalıdır. Bu bakımlarda;

* Elektrik tesisatı kontrol (özellikle kaçak akım) edilerek,
bağlantılarda oksitlenme olup olmadığına bakılmalı.
* Buharlaştırıcıda (Regülatörde) biriken kostik ve yabancı maddeler
temizlenmeli.
* LPG elektro valfindeki filtre temizlenmeli.
* Elekro valflerin ve buharlaştırıcı regülatörün tamir takımları
değiştirilmeli.
* Ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu kontrol edilmeli.
* Basınç düşürücüsünün birinci ve ikinci kademe basıncı kontrol
edilmeli.
* Diyafram üzerindeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip
birikmediği kontrol edilmelidir.



Emniyetli dolum seviyesi nedir?
Emniyetli dolum seviyesi araçlardaki dolum kitleri için tank kapasitesinin %80 idir. Örnek olarak 50 litre lik tanka maksimum 40 litre dolum yapılmalıdır. Ayrıca dolum sırasında aracı daha fazla gaz almak niyetiyle sallamak ve şamandıranın sapmasını sağlamak yanlıştır. Tankın ve dolayısıyla sürücünün emniyeti riske atılmamalıdır.

Dolum sırasında tanktaki dolum hattı vanasını kısmak doğru mudur ?

Kesinlikle doğru değildir. Bu durumda LPG transferi sırasındaki akışın debisi düşecektir. Dünya standartlarında minimum kabul edilebilir akış debisi 10 lt./dk. olmasına rağmen Türkiye de uygunsuz dönüşüm kitleri ve dolum ağız tipleri yüzünden bu değer 5 lt./dk. olmaktadır. Bu vana kısıldığı takdirde akışın debisi düşeceğinden LPG dispanserleri hatalı çalışmaya zorlanmaktadır.

alıntı : LPG Hata Bulma Klavuzu
 
Ellerine sağlık Bilal abi güzel paylaşım
 
LPG li araçlar bilgilensin.... :)
 
faydalı bilgiler için teşekkürler emegine saglık kardeşim:eyv
 
Geri
Üst