Fazla Yakıt Tüketime Neden Olan Faktörler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Afyonlu03
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Afyonlu03

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Merhaba Arkadaşlar

bu konu daha önce açıldı mı bilmiyorum aradım fakat ulaşamadım.

Megan II 1,5 dci aracım var yakıt tüketimini etkileyecek faktörler nelerdir? konu hakkında yardımcı olur musunuz? yanı neleri kontrol etmeli yada ettirmeli.

Yakıt ortalamam yüksek çıkıyor. :(

Sizce ne yapmalıyım?

Yüksek çıkıyor derken şehir içi ve şehir dışı ortalamanız kaç?

Önce siz yakıt değerlerinizi yazın ki ona göre yorum yapalım. Ama bildiğim bir kaç şeyi yazayım.
İlk olarak bakımların düzenli yapılması yani özellikle hava filitresi ne kadar temizse o kadar sarfiyat yapar, lastik hava basınçların normalinden az olması aracın orjinal jant haricinde olması 17 18 jant gibi, aracın 90 km ve üzeri hızlarda camın açık olması aracı kullanılması gereken devirden az veya çok yüksek gidilmesi veya vites değiştirmesi ani hızlanmalar deponun sürekli full olmasıda küçük bir etken, kısa mesafelerde dizel araç geç ısındığı için bu da yakıtı artırır vb. şeyler.

Aracın mekanik bakımlarını ve kontrollerini bir yana bıraktığımızda turbo dizel araçların kullanımıyla ilgili yorum yapacak olursam şunları söyleyebilirim. Önce güvenlik kesinlikle trafikte kendinizi veya başkalarını tehlikeye atacak hareketler yapmamak lazım. Herkes sizin kadar usta şoför olmayabilir.

Amacınız yakıt tüketim rekorunuzu tazelemekse fren kullanmaktan kaçının ne kadar az frene basarsanız o kadar az tüketirsiniz. bu şu demek oluyor ileride bir sıkışma yada kırmızı ışık gördüyseniz yada bir viraj gibi hız kesmenize neden olacak bir durum varsa daha geriden gaz kesin fren yapmayın. hızlanmalarınızı olabildiğince yavaş yapın tam gaz yapmayın. düz yolda max tork devrini geçmeyecek şekilde vites atın. otoyolda ileride bir yokuş varsa yokuşa gelmeden hızınızı yavaşça artırın ve yokuşta aracınızın yavaşlamasına izin verin gaz pozisyonunu ayakla değiştirmeyin. tepeye çıktığınızda aracınızın hızı son vitesinde yine max tork devrine yakın olsun. başka önerebileceğim yok şu anda aklıma gelen.

1-Devirsiz kullanma.
2-Agresif kullanma.(pati çekme:),90 km hızı aşmak vb...)
3-Yüksek hızlarda cam açmak veya klima.
4-Uygunsuz jant ve lastik seçimi
5-Gerekli filtre temizliklerinin yapılmaması.
6-Sürekli fren kullanmak.
7-Lastik havalarının standartlara uygun olmaması.

şimdilik bunlar geliyor aklıma.:eyv

Bunu kolay kolay kimse bilmez ama kullanan biri olarak soliyim ince yag kullanirsaniz yakitiniz artar ornek normalde megan 2 lerde 10.40 kullanilir ben son bakimda 5.30 koydum aracimin performansi artti ama 100 km de 1 ilr 1 bucuk litre arttti

Aracımın Mazot filtresi hariç bütün filtreler değişti.
Yağını Elf 5.30 koydular. Aracı aşırı sıkıştıran birisi değilim 2500 devir i geçmemeye çalışıyorum 5nci vites te de bu 110 km hızı buluyor zaten buda benim için yeterli oluyor.
Lastik basınçlarını haftada bir muhakkak kontrol ediyorum elimden geldiğince devirli kalkış yapmaya da özen gösteriyorum. 1 Hafta önce continental compact 5 taktırdım tanesi 190 tl ye
Camları kapalı seyahat ediyorum. Araçta Çocuk olduğu için bazen de klimayı açtığımız oluyor 23 C de ayarlı
Yakıtımı Shell den alıyorum bazen de petrol ofisinden
355 km yolda 86 000 tl yakıt harcadı düz yol sayılacak bir güzergah ta ilerledim klimayı da açmadı bu sure zarfında bunun sadece 70 km si şehir içi sayabiliriz.
Anlık Yakıt tüketimime baktığımda 5,7 - 7 arasında geziyor Ortalama tuketıme baktığımda hız sabitleyici de 6,5 Kendim kullandığımda 6,8 olarak çıkıyor değerler.
(Şehir içinde de 7,2 - 7,5 arasında geziyor)

-Mazot filtresi ile alakalı bir durum olabilir mi?
-Bujileri hiç kontrol ettirmedim değiştirmeli miyim?
-Kullanılan Yağ Megan için uygun mu?

Yada denizli de İkamet eden biri var mı? Ustasını tavsiye edeceği.

Mazot filitresi 2 bakımda bir yapılır tabi ki yakıt için önemli bir unsur.
Dizel araçta buji olmaz enjektörlüdür.
Kullanılan yağ 5 40 tam sentetik yağ daha uygun.

Bunu kolay kolay kimse bilmez ama kullanan biri olarak soliyim ince yag kullanirsaniz yakitiniz artar ornek normalde megan 2 lerde 10.40 kullanilir ben son bakimda 5.30 koydum aracimin performansi artti ama 100 km de 1 ilr 1 bucuk litre arttti

Emre aracın yağ seviyesine bak yağ eksiltme varmı 5w30 dan dolayı eksiltme yapabilirmiş bende şu anlık yok ama takipteyim.

Lastik basınçlarının yanı sıra lastik tipi de önemlidir, desenleri bile çok yakmaya etkilidir ayrıca rot balans ayarları düzgün değilse o bile yakıta etkilidir.

Geri