Dolandırıcılık Olayları Paylaşım...

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, polisin adını kullanarak internet üzerinden dolandırıcılık yapanlara karşı vatandaşları uyardı.
Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran bazı vatandaşlar, internette bazı sakıncalı sitelere girdiklerinde "Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü" yazılı sayfa açıldıktan sonra "sakıncalı sitelere girdiğiniz için bilgisayarınız bloke edildi, hapis ve para cezası almamak için 200 lira ödemeniz gerekir" yazısının yer aldığını bildirdi.Vatandaşların, sayfada yer alan hesaba 200 lira yatırdıktan sonra bloke olan bilgisayarlarının açıldığını, polisin böyle bir uygulamasının olup olmadığını sordukları belirtildi.Şikayet üzerine çalışma başlatan Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, internette sakıncalı sitelere giren kişilerin virüslü mesaj gönderilerek bloke edilen bilgisayarlarının 200 lira ödendikten sonra açıldığını belirledi.
İnternet üzerinden para talep kişilerin, uluslararası bir şebekenin elemanları oldukları ve birçok ülkenin vatandaşını dolandırdıkları tespit edildi.Bu yöntemle dolandırıcılık yapan kişilere karşı vatandaşları uyaran emniyet yetkilileri, polisin internet üzerinden para talep etmesinin mümkün olmadığını belirterek, bu tür olaylarla karşılaşan vatandaşların polise başvurmasını istedi.
İnternet aracılığıyla dolandırıcılık yapan kişilerin tespit edilmesine yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

ASLA 154 ü TUŞLAMAYIN...(link atılan telefon üzerinden yönlendirmeli aramayla dolandırıcılık işlemleri)
Alıntı-Örnek Olay; Cumartesi günü 0544 243 ... numaralı bir telefon, beni ... arayıp adımı vererek benimle görüşmek istediğini söyledi. Ben de aranan kişiyle konuştuğunuzu söylediğimde bana, "Ben ..... asayişten arıyorum yaka numaram bu deyip, bu numaradan dün aksam .....no' lu telefona astsubay ...... isimli kişiye 7 kere küfürlü mesaj atıldığını ve bu yüzden de telefonumun izlenmeye alındığını ve hakkımda suç duyurusunda bulunulduğunu, savcılığa gidip ifade vermem gerektiği" söyledi.Ben de "adımı bilen insan benim iş ve ev adresimi de bilir; böyle bir iş varsa gelin beni bulun, şu an size yardımcı olamam dedim." Telefonun diğer ucundaki şahıs (tahminen 45-50 yaşlarında olsa gerek) bana bağırmaya başlayıp "Mecbursunuz yardımcı olacaksınız şimdi sizi .... Savcılığına aktarıyorum. 154 ü tuşlayın." dedi. Ben de hiçbir yeri tuşlamayacağımı söyleyip bayağı bir bağırıştan sonra telefonu kapattım. Amacım en yakın karakola gidip ilgili numarayı aratmaktı.Bu arada tesadüfen konuştuğum bir mahalle esnafı bunun son günlerde defalarca yapıldığı söyleyip en son bir mağaza sahibinin 154 ü tuşlandığını ve telefonu otomatik olarak yurtdışı görüşmelere açılıp yaklaşık 2-3 Milyarlık fatura geldiğini söyledi.... Karakolların ve savcılığın bu olayla son günlerde defalarca karsılaştığını ve sadece o semtte o gün 23 defa bu konuyla ilgili oradaki karakola müracaat olduğunu söyledi. Sadece aman diyorum dostlar aman, dikkat edelim bu çete işi...
154 ü TUŞLAMAYIN SAKIN SAKIN KİM NE DERSE DESİN.Bu maili bir arkadaşım gönderdi onun başına gelmiş bu vak'aya vakıf olasınız diye ben de sizlere gönderiyorum. Lütfen sizler de arkadaşlarınıza yollayın ve onları uyarın.
ALINTIDIR...(İstanbul Emniyet Müdürlüğü) (link atılan telefon üzerinden yönlendirmeli aramayla dolandırıcılık işlemleri)

Türkiye çapında telefonla artan dolandırıcılık olayları üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından, cep telefonlarına uyarı mesajı yolladı.Emniyet vatandaşa gönderdiği mesajında, “Sizi arayarak veya mesaj göndererek çeşitli hediyeler kazandığınızı bildirenleri aramayınız, kredi kartı veya kişisel bilgilerinizi vermeyiniz.” denildi...
Emniyet Genel Müdürlüğü, cep telefonları abonelerine; cep telefonları kullanılarak gerçekleştirilen, son dönemde artan dolandırıcılık olaylarıyla ilgili SMS (kısa mesaj) gönderdi.''Kimden'' bölümünde Emniyet Genel Müdürlüğünün kısatması olan ''EGM'' ifadesi bulunan kısa mesajda, ''Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan ve türlü bahanelerle kontör/TL ve kartsız havale yapmanızı isteyenlere itibar etmeyiniz'' deniliyor.Mesajın alt bölümünde ise cep telefonu aboneleri, detaylı bilgi için Asayiş Dairesi Başkanlığı internet adresine yönlendiriliyor..

“Dolandırıcılara dikkat” başlığı ile basılan afişlerde, ‘telefonda duyduğunuz polis sesine inanmayın, para göndermeyin’ deniliyor. Vatandaşların paniğe kapılıp tanımadığı kişilere para göndermemesi belirtilen afişlerde şu açıklama yer alıyor: ”Telefonda arayan kişi, çeşitli isim ve ünvanlar kullanmak suretiyle (komiser, polis, savcı, müşteri temsilcisi gibi) daha sonra da türlü bahanelerle (sim kartınız terör örgütleri tarafından kopyalanarak kullanıldığı, kullandığınız cep telefonu ile bazı kişilere konusu suç teşkil eden mesajlar atıldığı, amansız bir hastalığın pençesinde kıvranan yardıma muhtaç bir hastaya yardım topluyoruz, kredi kartınızın eşi çıkarılarak yüklü miktarda şu an alışveriş yapıldığını ya da hesabınızdaki paraların boşaltılmaya çalışıldığını biliyor musunuz?) gibi sözler söyleyerek sizi önce büyük bir tehlikenin eşiğinde gibi gösterip daha sonra da bu durumdan kurtarmak için para isterlerse, paniğe kapılıp tanımadığınız bu kişilere para göndermeyin.”Ayrıca şüpheli durumlar için polis 155 numaralı telefonun aranması istendi...

***Benzer duyumları da paylaşırsanız, RFC uyelerimiz de çevresi de bilgilenmiş olur....****:eyv

Son düzenleme:
Hazır konu dolandırıcılıkken bir soru sorayım; bendeniz tiyatro bileti hariç internetten alışveriş yapmayan biri olduğumdan halen şüpheyle yaklaşıyorum. İnternetten alışverişte, özellikle şu fırsat sitelerinde tc kimlik no isteme olayı fatura için zorunluluk diyorlar. Herhangi bir sorun çıkabilir mi sadece tc kimlik no ile ileride insanın başına?

rısk her zaman var malesef... heleki ülkemiz gibi kurnazın-açgözün bol olduğu ülkelerde... tc nolu üçkağıtlarda, başka bigi-imza-onay yoksa,genelde uğraşınca/itiraz-dava yoluyla, sorun çözülüyor... özellikle kredi kartları ve nüfüs cüzdan tam kopyaları çok rısklı, malum... bigi verilen yerlerın çok güvenli,bilinen yerler olması gerekır... bilgi alan personelin de... mevzu karışık yani biraz... mevlam kayıra, hayırlısı diyecen...Çiğdem aplaa... :cool:ıslık

rısk her zaman var malesef... heleki ülkemiz gibi kurnazın-açgözün bol olduğu ülkelerde... tc nolu üçkağıtlarda, başka bigi-imza-onay yoksa,genelde uğraşınca/itiraz-dava yoluyla, sorun çözülüyor... özellikle kredi kartları ve nüfüs cüzdan tam kopyaları çok rısklı, malum... bigi verilen yerlerın çok güvenli,bilinen yerler olması gerekır... bilgi alan personelin de... mevzu karışık yani biraz... mevlam kayıra, hayırlısı diyecen...Çiğdem aplaa... :cool:ıslık

Hani tc kimlik no ile birlikte isim soyad veriliyor, kredi kartı zaten sanal kart, hayatta normal kredi kartı kullanmam internette. Ama işte tc kimlik no ile başka bilgilere ulaşıp da imza olmadan da bir şeyler çıkar mı diye düşünüyor, 2-3 etkinliğe ucuza bilet alayım derken astarı yüzünden çok pahalıya patlamasın diyorum, aynen işte bu ülkedeki açık gözler ve kanuni açıklar nedeniyle :slc

Hazır konu dolandırıcılıkken bir soru sorayım; bendeniz tiyatro bileti hariç internetten alışveriş yapmayan biri olduğumdan halen şüpheyle yaklaşıyorum. İnternetten alışverişte, özellikle şu fırsat sitelerinde tc kimlik no isteme olayı fatura için zorunluluk diyorlar. Herhangi bir sorun çıkabilir mi sadece tc kimlik no ile ileride insanın başına?

Valla ben neredeyse tüm alışverişimi internet üzerinden elbette belli başlı güvenlik serfitikaları olan yerlerden yapıyorum uzun zamandır.Ne bileyim sevmediğim,beğenmediğim oldu sorgusuz sualsiz geri gönderdim aynı gün param yine hesabıma yattı,yada piyasaya göre oldukça iyi fiyatlara epey elektronik cihaz aldım ve sorun yaşamadım.Ama prensipte benimde pek hoşuma gitmiyor bu kadar bilgi vermek.Ama işin gerçeği bunlar birazda bizim güvenliğimiz için gerekli?

Valla ben neredeyse tüm alışverişimi internet üzerinden elbette belli başlı güvenlik serfitikaları olan yerlerden yapıyorum uzun zamandır.Ne bileyim sevmediğim,beğenmediğim oldu sorgusuz sualsiz geri gönderdim aynı gün param yine hesabıma yattı,yada piyasaya göre oldukça iyi fiyatlara epey elektronik cihaz aldım ve sorun yaşamadım.Ama prensipte benimde pek hoşuma gitmiyor bu kadar bilgi vermek.Ama işin gerçeği bunlar birazda bizim güvenliğimiz için gerekli?

Bizim güvenliğimiz için nasıl gerekli ki, orayı anlayamadım, hep fatura kesmek için şart olduğu söyleniyor, kanunen öyleymiş. Ben sanal kartla zaten güvenceye alıyorum kendimi, ama bir de tc kimlik no vermek saçma geliyor. Diğer yandan çok uygun imkanlar oluyor zaten adların üstünde fırsat siteleri, he birçok insan da kullanıyor ama şans denen bir şey var :D o da bende pek yok:D

Bizim güvenliğimiz için nasıl gerekli ki, orayı anlayamadım, hep fatura kesmek için şart olduğu söyleniyor, kanunen öyleymiş. Ben sanal kartla zaten güvenceye alıyorum kendimi, ama bir de tc kimlik no vermek saçma geliyor. Diğer yandan çok uygun imkanlar oluyor zaten adların üstünde fırsat siteleri, he birçok insan da kullanıyor ama şans denen bir şey var :D o da bende pek yok:D

Şöyle düşünün direk mağazadan alışveriş yapın örneğin vatan bilgisayar onlar malı size teslim etmek için fatura yazmak zorunda e sizdende istedikleri bilgiler arasında yine tc no var?yani bir risk sözkonusu ise bu artık demek her ortamda eşit derecede tehlikeli bir risk bence...............

Şöyle düşünün direk mağazadan alışveriş yapın örneğin vatan bilgisayar onlar malı size teslim etmek için fatura yazmak zorunda e sizdende istedikleri bilgiler arasında yine tc no var?yani bir risk sözkonusu ise bu artık demek her ortamda eşit derecede tehlikeli bir risk bence...............

Bu aynen plaka durumuna benziyor ama; hani ilanlarda, internette plaka gizlemek ve sokakta da açık sonuçta gibi. O tip mağazaların online alışverişi bilemese de insan diğer sitelere göre yine daha güvenli geliyor. TC kimlik en basit fatura kesiminde bile oraya buraya veriliyorsa, bu numara ile aslında bir şey yapamamaları lazım ama insan bilemediğinden başına gelebilecekleri ...

Geri