Aşağıdaki testleri kendiniz yaparak büyük ölçüde baskı balata değişimi ile alakalı fikir sahibi olabilirsiniz.Zaten pedal sertleşmiş.Aslında bu bir emare.Aşağıda kavraması da öyle.Siz yine de bir deneyin bence;
1. Balatası bitmek üzere olan bir araçta ilk görülen tepki kalkışlarda titreme yapmaya başlamasıdır.Aracınız balatadan ötürü yeni yeni titremeye başlamışsa bir müddet daha idare edebilirsiniz.Ancak ilerleyen aşamalarda siz gaza bastığınızda aracınız eskisi gibi hızlanamayacaktır.Motor devri yükseldiği halde hız olması gerektiği gibi yükselmeyecektir.Özellikle dik yokuşları çıkarken bu durum dahada belirginleşecek ve motor devri sabit kaldığı halde aracınız hızdan düşecektir.Bu aşınmanın ileri aşamalarıdır ve fazla beklemeden debriyaj baskı balata ve bilye değişimi için bir servis/debriyaj-şanzuman tamircisine gitmenizde fayda vardır.Zira balata sizi ansızın yolda bırakabilir.Ya da balatanın bitmesi durumunda baskı volan dişlisine zarar verebilir.Bu durum şüphesiz ekstra masraf açacaktır.Bazı araçların volanı tornayla düzeltilebilse de yeni nesil araçların pek çoğunun volanı tornaya uygun değildir ve oldukça da pahalı makine parçalarıdırlar.Aşınma bu noktaya gelmeden bir an önce balatanızı değiştirmeniz ekonomik olacaktır.Aşınmış balata ayrıca yakıt sarfiyatını da yükseltir.Aracınız eskisi gibi hızlanamayacaktır.Balatanız aşındıkça önce geri vitesten başlayarak vites geçişleri de zorlaşacak ve daha sesli hale gelebilecektir.
2. Aracınızı dik bir yokuşa önü aşağıya gelecek şekilde park edip el frenini çekin.Aracınızı geri vitese takın ve stop edin. Şimdi sadece frenle aracı sabit tutun ve yavaş yavaş ayağınızı frenden çekin. Motor aracı ileri gitmekten alı koyacaktır.Ancak debriyaj balatanız artık bitmişse motorunuz durduğu halde balata aracınızı hafifte olsa ileri kaçıracaktır.Kaçırma yoksa bir müddet daha kullanabilirsiniz.
3. El freninizi çekin ve aracınızı birinci viteste kalkmaya zorlayın.Önden çekişli bir araç el freni çekili olduğu halde kaldırılmaya çalışıldığında arka kısmını ciddi oranda aşağı indirir.Aracınız bu halde stop etmeye eğiliminde bulunuyor ve aracınızın arkasını siz debriyaj pedalına basıp çektikçe ciddi şekilde yukarı aşağı çekiyorsa balatanız bir müddet daha idare edebilir.
4. El freninizi çekin.Aracınızı 4.000-4.500 devre kadar yükseltin ve ayağınızı yavaşça debriyajdan çekin. Aracınız hemen stop ediyorsa balatanız sağlamdır.Stop etmede yavaş davranıyorsa balatanızın değişim zamanı yaklaşmıştır.Stop etmiyor yada çok geç stop ediyorsa mutlaka değiştirilmelidir.5. Aracınızı düz bir yere park edin.Önü boş olsun.Dizel araçlarda 3.000,benzinli araçlarda 4000-4500 devre kadar motorunuzu getirin.Bu devirde 3,4 ve 5. viteslerde kalkmaya çalışın.3 Viteste kalkmıyorsa balatanız sağlamdır.3.viteste kalkıyor ama 4.viteste kalkamıyorsa kısa bir süre daha idare edebilirsiniz ancak 5.viteste bile aracınız kalkıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden değiştirmeniz gerekecektir.NOT:Bu durum 5-6 vitesli araçlarda değişiklik gösterebilir.6 vitesli araçlarda 3. viteste araç kalkabilir.