Clio 4 lerdeki hız göstergesinde sapma kaç km/h?

Yiğit Altan

Kayıtlı Üye
06-Ankara
İyi forumlar. Bugün Ankara'da 82 radarından 92-93 km/h civarı bir hızla geçtim kadrana göre. Bildiğim kadarıyla her markanın her aracında yazılımsal hız sapması oluyor. Ölçen varsa eğer 195/55/R16 lastik ebatındaki Icon paket Clio'da hız sapması ne kadar?

Bu arada sabit radar değil, mobil radardı. Sabit radarlar senelerdir çalışmıyor zaten 😁

Araç kadranında gördüğünüz hız değerinin değişkenlik göstermesinin birden fazla etkeni var. Kolayca belirtelim.Araçda fabrika üretimli jant&lastikleriniz var ise %2 ve %3 arasında tolerans kaybı vardır. Örnek 87 km/h gerçek hız iken kullanıcı 90 km/h bandında görüntüleyebilir.
Bu konularda sabit,seyyar radarlarda oluşacak hataların önüne geçmek adına en basit örneği araç içi kamera alarak km/h bilginizin kayıt altında tutmak olabilir.

Benim yıllardır gözlemim şu şekilde, yanılıyor olabilirim. Hatam varsa düzeltirseniz sevinirim. Eğer bir modelde pakete göre farklı jant çapları kullanılıyorsa örneğin 19-18-17 gibi genelde kadranlar en yüksek inç janta göre tasarlanıyor. Yani sizin aracınızda 17 jant varsa normal hızdan daha düşük görüyorsunuz ancak 18 veya 19 jant varsa aynı hızı görüyorsunuz.

Dün sabah yola çıktığımda gps ile ölçüm aldım. 3-4 km/h kadar bir sapma var. Tabi bu opsiyona göre değişiyor mu bilmiyorum belki 17 inçlik opsiyon jantlarda sapma daha fazladır ya da yazılımsal ayarlıyorlardır onu. Ancak 16 inçlik jantlarla aldığım değer 3-4 km/h kadardı.

Üretici firmalar genelde farklı jant opsiyonları ( "inch ) sunsa da lastik oranlarını sabit tutmakta zorundalar. Aslında araç clusterında görülen sapma regülasyondan kaynaklanıyor. Akılda canlanması için şöyle bir hesaplama ile anlatmakta fayda var. Örnek aracımız Megane 4 olsun. ICON donanımda 2 farklı jant ve lastik seçeneği var.

205/55/R17 ve 225/45/R18 olarak iki farklı jant&lastik kombinasyonu sunuyor.

Orjinal Lastik Çapi (mm)657.3
Istenen Lastik Çapi (mm)659.7
Fark 2 mm // %0,36

Önerim bu oranın %3'ün dışına cıkmaması yönündedir.

Doğruluk payı var hocam. Joy ile Icon arasında 1 inç çap ve 10 yanak lastik farkı var ama bence ona göre regüle ediyor olabilirler yazılıma göre. Benim bildiğim jant ebatı değiştirdiğinizde serviste kalibrasyon yapıyorlar.

GPS test adında kucuk bir uygulama var. buradan hizinizi ölcebilirsiniz.

Geri