Bir Garip Arıza - Gaz Yememe - Tekleme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan byazkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

byazkan

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Merhab arkadaşlar.
2014 Megane III 1.5 dci EDC araca sahibim.
Araçta bu akşam yolda giderken bir durum meydana geldi.
Önce "Fren Sistemini Kontrol Ettiriniz" ardından "Yokuşta Kalkma Yardım Kontrol Et" şeklinde arka arkaya 2 hata verdi.
Bu hatalardan sonra araç 1. viteste gaza basınca sanki o kadar az tepki vererek hareket ediyorki sanki boşta gaza basıyormuş gibi tepki vermeye başladı. Hatta yokuşta falan denk gelirse takati yetmiyor geri kayıyor. Ayağı gazdan çekip bir daha basıyorsun, bir daha çekip bir daha basıyorsun araba sert bir şekilde silkeleyerek normal hareketine başlıyor ta ki tekrar frene basıpta 1. vitese düşene kadar.

1. vitese düşersen yine aynı olay, gazı pompalayarak aracı hareket ettirebiliyorsun ama çok sert ve sarsıntılı oluyor.
2. vites ve üstünde hiç sorun yok.

3 hafta önce özel serviste ön fren balatalarını değiştim.
Balata değişirken motora fren hidroliğinin sıçradığını falan söylediler, hatta temizlediler o sıçrayanları.
Dedim bu normal bir durum mu bu sıçrama, evet dediler. Aracın 3 haftadır da bütün tepkileri, fren dozajı gayet normal ve yerindeydi.
Şu anda da frenler gayet normal durumda ama ilk kalkışta saçmalıyor. Fren arızası vermesine rağmen sanki şanzımandan kaynaklı bir sorun gibi geldi bana.

Başına böyle bir durum gelen var mıdır?

Konuya cevap gelmemiş ama bir daha başına gelen olursa diye çözümü anlatayım.

Arkadaşlar bu sabah servise gittim.

Yolda giderken bir durum fark ettik, araç hareket halindeyken frene dokunmadığımız halde stopları yanıyordu.
Servise gidip durumu anlattığımızda usta "he fren müşüründendir ya o" dedi.

Müşür arıza yaptığı için sürekli frene basıyor gibi algılıyormuş aracın beyni. Aynı anda bende gaza basınca araç kendini korumak adına gücü kesiyormuş. Yarım saatte müşür değişti, fren hidrolikleri vs. kontrol edildi ve olay çözüldü.

180 lira dediler müşüre, iyi niyet gibi birşey uyguladılar sanırım 60 TL'ye halloldu hepsi.
Gece valla uykularım kaçmıştı. Rüyamda şanzımanlar, motorlar görüyordum. Çok şükür ucuz atlattık.

Geri