4WD, AWD ve 4WS Sistemleri Nedir ? Nasıl Çalışır ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan bilalrx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    duster 4wd

bilalrx

Bilgi Girilmemiş
4WD, AWD ve 4WS Sistemleri Nedir ? Nasıl Çalışır ?
Four Wheel Drive (4WD-FWD), All Whell Drive (AWD) ve Four Wheel Steering (4WS-FWS) sistemleri birbirinden çok farklı işlevlere sahip olmalarına rağmen halk arasında sıkça birbirine karıştırılmaktadır. Özellikle yeni bir araç alacak olanlar için bu terimlerinin farklılıklarının bilinmesi çok önemlidir. Çünkü araçlar arasındaki arazi, binek gibi farklılıklar bu terimlere göre birbirinden ayrılmakta ve ihtiyaca göre şekillenmektedir.
1)Four Wheel Drive (4WD): Dört çeker (4×4) olarak bilinen sistem asıl olarak budur. Asıl olarak diyorum çünkü birazdan bahsedeceğimiz AWD sistemiyle çokca karıştırılmaktadır. Otomabil tarihinde ilk kez 1905 yılında kullanılan bu sistem 1970′li yıllarda ise Subaru tarafından ilk kez seri üretimde kullanılmıştır. Daha sonra Audi ve Mitsubishi bu sistemi seri üretim otomobillerine uygulamışlardır.
Dört çeker sistem kendi içinde Part Time ve Full Time olarak ikiye ayrılmaktadır. Part Time dört çeker sistemler sürücü tarafından istenildiği anda devreye sokulabilen sistemlerdir. Full Time dört çeker sistemler ise sürücüden bağımsız olarak otomatik olarak devreye giren ya da sürekli devrede olan sistemlerdir.
a) Gerektiği Zaman Kullanılan Sistem (Manuel): 4X4 araçların ön ve arkada iki diferansiyel bulunur ve sürücü dört çeker sistemi devreye sokmadığında standart olarak arka diferansiyel hareket halindedir. Ön diferansiyel ise sürücünün takviye vitesi olarak adlandırılan sistemi devreye sokmasıyla harekete geçer. Bu durumda motor gücü yarı yarıya ön ve arka diferansiyele paylaştırılır ve özellikle yokuşlarda-kaygan zeminlerde daha iyi çekiş sağlanır.
b) Sürekli Kullanılan Sistem (Tam Otomatik): Bu sistemde 4 tekerde sürekli olarak faaliyet halindedir ve bu sistemde takviye vitesi bulunmaz.
c) Yol Şartlarına Göre Kendini Ayarlayabilen Sistem (Yarı Otomatik): Bu sistem Tam Otomatik sisteme göre daha avantajlıdır. Çünkü bu sistemde sürücü 4×4′ü hem kendi isteği doğrultusunda devreye sokabilir hem de aracın yol şartlarına göre kendisini ayarlamasını sağlayabilir. Yani araç devir sensörlerinin yardımıyla kaygan zeminlerde, yokuşlarda veya aracın devrinin düştüğü diğer durumlarda otomatik olorak devreye girebilmektedir. Ayrıca sistemin devrede olduğu konusunda gösterge panelinde 4WD işaretiyle sürücüye bilgi veririr.
Dört çeker sistemi kaygan zeminlerde ve yokuşlarda olumlu etkiler oluşturabildiği gibi virajlarda ve ani manevralarda da yol tutuşunu artırabilmektedir.
2)All Wheel Drive (AWD): Bu sistem aslında 2WD yani iki çeker sistemdir. Ancak aracın zorlandığı durumlarda devreye girer ve çalışma prensibi 4WD sistemine göre mekanik değil elektroniktir. Eğer aracınız önden çekiş sistemine sahipse normal şartlarda motor gücünün %100′ü ön aks miline aktarılır. Olur da ön tekerler patinaj atmaya başlarsa ön aks milinden kaybedilen gücün bir bölümü elektronik bir sistem ile arka aks miline aktarılır. Bu durumun 4WD sistemden farkı, 4WD olası bir zorlanma durumunda motor gücünü öne ve arkaya eşit miktarda dağıtırken, AWD sistemi ise ön aks milinde kaybedilen gücün kimi zaman %90′ını bile arka aks miline aktarabilmesidir. Yani bir dengesizlik söz konusudur. Bu nedenle AWD sistemleri 4×4 olarak adlandırılamaz. Diğer bir farklılık ise AWD sisteminde 4 tekerin birbirinden bağımsız hareket edebilmesidir.
3)Four Wheel Steering (4WS): Four Wheel Steering yani dört tekerden yönlendirme sistemi olarak adlandırılan bu [/color]uygulama ise ilk olarak Mazda, Honda, Mitsubishi gibi japon otomobil üreticileri tarafından seri üretimde kullanılmıştır. Bu sistemin motor gücüyle ya da aktarma ile alakası yoktur. Sadece güvenli sürüş ve kolaylık sağlamak amacıyla geliştirilmiştir fakat günümüzde otomobil güvenlik teknolojilerinin gelişmesiyle arka planda kalmıştır ve neredeyse hiçbir binek araca uygulanmamaktadır. Yalnızca inşaat sektöründe kolaylık sağlamak amacıyla bazı kepçe ve graderlere uygulanan bir sistemdir.
Çalışma prensibi oldukça basittir. Direksiyonu sağ veya sol yöne doğru çevirdiğinizde ön tekerleklerin yaklaşık 5′te 1′i kadar, arka tekerleklerde hızınıza bağlı olarak sağ veya sola doğru dönmektedir. Böylece aracınızı park ederken kolaylık sağladığı gibi yüksek hızdayken ve sollama yaparken güvenli sürüş sağlamaktadır.
 
Genelde 4x4 Duster'ın ne tür bir 4x4 sistemine sahip olunduğu pek bilinmemekte veya yanlış bilinmektedir. Bu konuyu merak edenlere umarım yardımcı olur.

Dacia Duster 4WD Çekiş Sistemi'nde 3 farklı kontrol mevcuttur. 2WD - Auto - 4WD Lock. Duster'da bulunan bu çekiş sistemi Nissan'dan alınan All-Mode 4x4-i sistemidir.

2WD: Sadece ön tekerleklerden çekiş sağlar.

Auto: Ön ve arka tekerlekler arasındaki torkun dağılımı zemine tutunma doğrultusunda otomatik olarak yapılır. Normal koşullarda tork sadece ön tekerleklere aktarılır. Çekiş kaybı durumunda veya zayıf tutunma şartlarında torkun bir bölümü arka dingile aktarılır. Zorlu yol şartlarında ise tork her iki dingil arasında %50-50 oranında dağıtılır.

4WD Lock: Orta Diferansiyeli Kilitleyip torkun her iki dingil arasında %50-50 oranında dağıtılmasını sağlar. Araç bu moddayken 60km/h'yi geçerse, sistem otomatik olarak yeniden AUTO moda geçer. Bu kullanım Kar, Çamur, Kum gibi zorlu yol tutuşun olduğu yollarda ve düşük hızlarda tavsiye edilir.

ESP ve ASR ile 4WD: Esp ve Asr özelliği olan Duster'larda, aracın 4x4 çekiş kontrol sistemlerine yardım ederek aracı askıda kalmama, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma gibi zorlu şartlarda yardımcı olur. Buna BLSD deniyor. Breaking Limited Slip Differantial. Bu sistem gerçek diff lock değildir. Sadece çekişe yardımcı bir sistemdir.

4x4 Duster'da ağır devir 1. Vites bulunmaktadır. 1. Vites hızı 1000d/d'a 5,79km/h. Toplamda 6 Vitestir. TL8 Kodlu Yeni Bir Şanzımandır. (4x2 Duster'larda ise normal 5 vites vardır, ağır devir yoktur. All-Mode 4x4-i sistemini kullanan X-Trail, Qashqai, Koleos'ta da ağır devir 1.vites yoktur. Sadece Duster'da vardır.)

4x4 Duster'da 4 Teker de Bağımsız Süspansiyondur. (4x2 Duster'ların ise arkası sabit dingildir)
 
güncel +2...
 
Güzel Bilgiler Abi Eyvallah :eyv
 
lafı mı olur C.K...RFC bilgilendirme hizmetimiz.. :cool:
 
Geri
Üst