- Katılım
- 9 Eki 2010
- Mesajlar
- 12,738
- Tepkime puanı
- 530
- Puanları
- 113
- Yaş
- 56
Kimyasal saldırı sonrası gündeme gelen Suriye’ye yönelik askeri müdahalenin ayrıntıları netleşiyor. ABD’nin Washington Post gazetesi, askeri harekatın BM heyetinin Şam’dan ayrılmasının ardından gerçekleşebileceğini yazdı.
Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının ardından askeri operasyon seçeneğini masaya yatıran ABD ve müttefiklerinin nasıl bir plan hazırladıkları az da olsa belli oldu. Washington Post gazetesi, Suriye’ye yönelik askeri harekatın süre ve kapsamının sınırlı tutulacağını belirtti.
Gazeteye göre, harekat iki günden fazla sürmeyecek. Suriye’deki hedefler, denizden fırlatılacak Cruise füzeleriyle vurulacak. ABD’nin Akdeniz’de Suriye’ye yakın noktada 4 savaş gemisi bulunuyor.
Askeri harekatta uzun menzilli bombardıman uçaklarının da kullanılması gündemde. Hava saldırılarında Şam rejiminin deniz, hava ve kara savunma sistemleri hedef alınacak.
Başkent Şam, Humus, Halep, Hama ve Lazkiye gibi kentlerde veya yakınlarında bulunan askeri tesisler de vurulacak.
İNGİLTERE’DEN DESTEK GELECEK
İngiliz Independent gazetesi ise, Şam rejiminin vurulması için bastıran İngiltere’nin, harekata Tomahawk ve Tornado füzeleriyle donatılmış denizaltılarıyla destek vereceğini yazdı.
Gazeteye göre, askeri müdahaleden yana olan Fransa da Charles de Gaulle uçak gemisi ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) savaş uçaklarıyla harekata katılacak.
Suriye’ye müdahale ihtimali değerlendirilirken, Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz üssünde hareketlilik dikkat çekiyor. Üsse inen askeri uçak sayısında artış olduğu bildirildi.
İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin savaş ve kargo uçakları Ada’nın güneyindeki “Ağro-tur” üssüne gitmeye başladı. İngiltere’nin Suriye sınırına 160 kilometre mesafede bulunan hava üssüne bir nakliye uçağının indiği görüldü. Üssün, uluslararası müdahale halinde merkez olarak kullanılacağı belirtildi.
İNCİRLİK DE KULLANILABİLİR
ABD’nin başını çektiği bir hava ve deniz operasyonu başlatılması halinde, Adana’daki İncirlik üssünün de kullanılabileceği belirtildi.
Suriye’nin başkentine 400 km mesafede bulunan üssün, hava operasyonlarının yanı sıra, askeri müdahale için de uygun olduğu biliniyor. Türkiye, Gaziantep ve Adana’da ayrıca NATO’nun bataryalarını bulunduruyor.
Akdeniz’de bekleyen Amerikan savaş gemilerinin, operasyona Tomahawk ve Cruise füzeleriyle destek vermesi bekleniyor. Mezilleri 1100 km olan füzelerin, operasyon halinde öncelikli olarak Suriye’nin hava savunma sistemlerini hedef alması bekleniyor.
5. FİLO HAZIR
ABD’nin aynı zamanda Ürdün’de 300 ABD askerinin bulunduğu bir üssü bulunuyor. Suriye’ye en yakın mesafede bulunan bu üste 24 tane F-16 savaş uçağı bulunduğu iddia ediliyor.
ABD’nin Basra Körfezi’nde bulunan ve bir kasabayı dolduracak personele sahip uçak gemileri bulunan 5. Filo’su, olası operasyona yer alabilir.
İngiltere’nin ise Adriyatik denizinde 4 savaş gemisi bulunuyor ancak operasyonda rol alıp almayacakları belli değil. İtalya’nın Napoli kentindeki NATO üssünün ise uzak kalmasından dolayı kullanılması planlanmıyor.
İran’dan ABD’ye Suriye konusunda sert uyarı geldi. İran Dışişleri Bakanlığı adına konuşan Abbas Arakçı ‘ABD’yi askeri bir müdahale konusunda ciddi olarak uyarıyoruz. Böyle bir hamle bölgeyi ateşe attığı gibi çok tehlikeli sonuçlar da doğurur. Bu sonuçlar ise sadece Suriye’yi kapsamaz tüm Ortadoğu’yu karıştırır’ ifadelerini kullandı.
RUSYA: MANTIKLI OLUN
Öte yandan Suriye‘nin bir diğer güçlü müttefiki Rusya da ABD’yi uyardı. Dışişleri Bakanı Lavrov tarafından yapılan açıklamada ABD ‘mantıklı davranmaya’ davet edildi. ‘BM’yi saf dışı bırakarak askeri müdahaleye zemin hazırlamak Suriye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için çok acı sonuçlar doğurur’ ifadelerini kullanan Lavrov sözlerini ‘ABD’nin bu noktada mantıklı ve aklıselim davranması gerekiyor’ diyerek tamamladı.
BM ekibinin başında 65 yaşındaki İsveçli nörobiyolog Ake Sellstrom bulunuyor. Sellstrom’un ise ilginç bir geçmişi var. İsveçli profesör 90′lı yıllarda Irak’ta ve yine bu ülkenin 2003 yılındaki işgalinden önce bölgede kimyasal silah araştırması yapan ekibin başında bulunuyordu. Vatan’ın haberine göre, o dönemde özellikle dönemin ABD Başkanı George Bush ve CIA tarafından Saddam Hüseyin’in elinde kimyasal ve biyolojik silahlar olduğu iddia edilmiş fakat işgalin sona ermesinden sonra bile bu yönde bir delile rastlanmamıştı.
ABD ‘VAR’ DEMİŞTİ AMA…
Sellstrom’un liderliğini üstlendiği BM uzmanları o dönemde de araştırmalar yapmış ve bu tür silahların Irak’ta bulunmadığını rapor etmişti. Sellstrom ayrıca Irak’ın silahsızlaştırılma projesinde de yer almıştı. Şimdi tüm dünyanın gözü bir kez daha İsveçli bilimadamının ve ekibinin Suriye’de yapacağı araştırmalarda. Ortadoğu’nun şu anki durumu ve dünya ülkelerinin savaş hazırlığında olması da göz önüne alındığında Sellstrom ve ekibinin yazacağı tek bir cümle bile büyük çaplı bir savaşa sebep olabilir…
Güney Kıbrıs’ta Suriye hareketliliği yaşanıyor.
Adadan gelen bilgiler İngiliz savaş ve kargo uçaklarının Akrotiri hava Üssü’nde konuşlandığı yönünde. Yolcu uçağı pilotlarının verdiği bilgilere göre, İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi kargo kargo uçakları ve radarlarında gördükleri savaş uçakları Kıbrıs civarında devriye geziyor. Akrotiri Hava Üssü Suriye’ye yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve olası bir bombalama görevi için uygun uzaklıkta yer alıyor. Yine bölgede bulunan yetkililerin belirttiğine göre Kıbrıs’ta son 48 saat içersinde yoğun bir askeri hareketlilik yaşanıyor.
kaynak : THE WORLD LINE POST