22.03.2014 Haberler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ByTyFn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ByTyFn

Tayfun SÖYLEMEZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Şub 2013
Mesajlar
8,051
Tepkime puanı
930
Puanları
0
Yaş
36
Arınç’tan Twitter’la ilgili flaş açıklama


Arınç, “Twitter şimdi mahkeme kararlarını uygularsa bizimkiler de onu açacaklar. Karşılıklı anlayış içinde belki bu akşamdan itibaren Twitter açılmış olur” dedi.




Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Twitter şimdi mahkeme kararlarını uygularsa bizimkiler de onu açacaklar. Karşılıklı anlayış içinde belki bu akşamdan itibaren Twitter açılmış olur. Kimse merak etmesin” dedi.




Seçim çalışmaları için Manisa’da bulunan Arınç, Medya TV’de katıldığı canlı yayında özetle şunları söyledi: “Gezi olaylarında öyle tweetler yaşandı ki… Suç işlenmesi karşısında her ülke kendi tedbirini alır. Son olayda 3-4 kişi, zarar gördüğünü ifade eden insan, mahkemeye başvurmuş. Biri kadın, ev hanımı, ‘Benim adıma Twitter’da hesap açılmış. Bu hesaptan porno yayın yapılıyor, ben rezil oldum.’ diyor. Mahkeme de karar vermiş; ‘Buna erişim yasaklansın.’ Bunları da TİB, Twitter merkezine duyurmuş ama merkez uygulamamış. Defalarca uygulamayınca TİB, geçici olarak erişimi kapatmış. Twitter şimdi mahkeme kararlarını uygularsa bizimkiler de onu açacaklar. Karşılıklı anlayış içinde belki bu akşamdan itibaren Twitter açılmış olur. Kimse merak etmesin. Biz iyilikten, güzellikten yanayız, Twitter dünyasının güzelliklerini de biliriz. Mesela ‘Ben bu sabah Akhisar’a gidiyorum’ dedim sadece. Çalışmalarımı anlatıyorum. Nasıl ulaştı, erişime nasıl açıktı bilmiyorum o sırada, düşmüş. Düşünce de beni sağdan soldan aradılar, ‘Herkes tweet atamıyor, siz nasıl atıyorsunuz’ diye. Özel bir çabamız olmadı. Allah kapıları açıyor demek ki iyi niyet olursa Twitter bile açılır. (Yolsuzluk iddialarıyla ilgili) Diyelim ki bazı bakanlar ve çocuklarıyla ilgili iddialar var, başbakana ait olduğu söylenen teypler, kasetler var. Bunlar yeni şeyler değiller ki. Bunlar belli zamanlarda herkes için çıkarırlar. Siyasette yolsuzluk iddiası ilk defa değildir. Geçmişte korunanlar bizim dönemimizde korunmaz. Biz şunu biliyoruz, insanlar beşerdir şaşar, hata yapabilir. En yakınımızda bile olsa hata yapan insanları hele yolsuzluk, zimmet, suistimal gibi çirkin işlere bulaşmış ne kadar insan varsa onları yanımızda tutmayız. Onlar yargılanır aklanabilirlerse yanımıza gelirler, aklanamazlarsa cehennemin dibine kadar giderler.”


http://www.theworldline.com/arinctan-twitterla-ilgili-flas-aciklama/
 
ABD’den çok sert Twitter açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Washington’daki günlük basın toplantısına Türkiye’deki Twitter yasağıyla ilgili ABD’nin kaygılarını dile getiren çok sert bir yazılı açıklama okudu

Jen-Psaki.jpg




Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington’daki günlük basın toplantısına Türkiye’deki Twitter yasağıyla ilgili ABD’nin kaygılarını dile getiren çok sert bir yazılı açıklama okuyarak başladı.Dışişleri brifingi, Türkiye’deki Twitter yasağı konusuyla başladı ve yabancı gazetecilerin de dahil olduğu soru-cevap kısmında 10 dakika boyunca Türkiye’deki basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü sorunlarıyla, Başbakan Erdoğan’ın artan otoriter eğilimleri ele alındı. Sözcü Psaki, “Kaygılarımızı olaylar geliştikçe Türkiye ile paylaşıyoruz ve bunları dile getiriyoruz” derken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin de Twitter yasağı sonrası Washington’ın endişelerini Türk Hükümeti’ne ilettiğini açıkladı.


http://www.theworldline.com/abdden-cok-sert-twitter-aciklamasi/
 
TBB’nin başvurusuna mahkemeden ilginç cevap

Türkiye Barolar Birliği’nin Twitter yasağı konusunda nöbetçi mahkemeye yaptığı başvuruya yanıt geldi.


Twitter%E2%80%99a-%E2%80%98Gezi%E2%80%99-kontrol%C3%BC.jpg





Mahkeme, TBB’nin “yasak kaldırılsın” başvurusuna “yargı tarafından alınmış bir yasak kararı yok” diyerek, red yanıtı verdi.TBB Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı açıklamada, nöbetçi mahkemenin Twitter’in yasaklanmasına ilişkin herhangi bir yargı kararı bulunmaması nedeniyle, yaptıkları başvuruyu reddettiklerini açıkladı. “Twitter’ın kapatılması kararı yargı kararı değil, idari karardır” diyen Feyzioğlu, TBB olarak yasağın kalkması için şimdi de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) başvuracaklarını açıkladı.

BARONUN MAHKEMEYE BAŞVURU DİLEKÇESİNİN LİNKİ ŞÖYLE:


http://www.barobirlik.org.tr/dosyalar/duyurular/20140321_twitter.pdf

Türkiye Barolar Birliği, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulunmuştu.


http://www.theworldline.com/tbbnin-basvurusuna-mahkemeden-ilginc-cevap/
 
‘Twitter yasağı’ Çin’de bile sökmemiş

Çin basını Türkiye’de Twitter’a erişimin durdurulmasını Erdoğan’ın “kökünü kazıyacağız” sözleriyle duyurdu.





Çin Komünist Partisi’nin yayın organlarından Huanqiu gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” dediğini ve bunun ardından Twitter’a erişimin yasaklandığını bildirdi.
Başbakan Erdoğan’ın “Uluslararası camia şöyle der böyle der hiç ilgilendirmiyor. Türkiye Devleti’nin gücünü görecekler” şeklindeki sözlerini alıntılayan Huanqiu, konu hakkında herhangi bir yoruma yer vermedi. Gazete, Başbakan’ın ay başında Twitter ve Facebook’un kapatılabileceği konusunda uyarıda bulunduğunu da belirtti.Türkiye’nin Twitter’ı yasaklamasını gün içinde pas geçen Çin basınının, haberi akşam saatlerinde yorumsuz biçimde ve yabancı medyayı kaynak göstererek geçmesi dikkat çekti.


2009′DA YASAKLADI


Twitter’a Çin’de 2009 yılından bu yana erişim sağlanamıyor.Halkın neyi duyup neyi göreceği konusunda son derece sıkı bir sansür ve propaganda sistemi işleten Çin, Twitter’ın yanı sıra Facebook, Youtube, Vimeo, Blogspot gibi internet sitelerine karşı da sanal duvar çekmiş durumda. Geçtiğimiz 10 yılda, yeryüzündeki en sofistike sansür mekanizmasını inşa eden Çin’in hedefinde yalnızca sosyal medya ağları yok. Özellikle yolsuzluk ve insan hakları meseleleriyle ilgili haberler, Bloomberg’ten New York Times’a, Guardian’dan BBC’ye kadar çok sayıda medya kuruluşunu “Sanal Çin Seddi” olarak bilinen duvarın dışına itmiş durumda.


NEDEN YASAK?


Sky News televizyonunda geçtiğimiz aylarda bir programa konuk olan Çin’in Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming, kanunlara riayet ve halkın çıkarlarına hizmet etmedikçe, bazı internet sitelerinin engelli kalmaya devam edeceğini belirterek, “Medyayı yasalara göre idare ediyoruz. Medya, ister yabancı ister yerli olsun, Çin yasalarına uymak zorunda.” dedi. Büyükelçi Liu, bazı internet sitelerinin dedikodu yaydığını ve Çin’e karşı önyargıyı körüklediğini söylemeyi de ihmal etmedi.

GENÇLER SET DİNLEMİYOR


Yasaklar özellikle teknolojiyle içli dışlı genç nesil tarafından VPN ve DNS bazlı yöntemlerle kolaylıkla aşılıyor. 700 milyona yaklaşan internet kullanıcısı ile Sanal Çin Seddi’ndi savunanlar arasında yaşanan kovalamaca durmaksızın sürüyor. Sayılarının on binleri bulduğu sanılan “Set muhafızları”, her gün açılan yeni gedikleri kapamakla meşgul. Bu arada, yasaklar, ters teperek gençler arasında yönetime şüpheyle yaklaşılmasına da
sebep oluyor.



TWİTTER’IN EN ÇOK KULLANILDIĞI ÜLKE


Sansür duvarını aşmakta zorluk çekmeyen genç internet kullanıcıları, Çin’i dünya çapında Twitter’ın en çok kullanıldığı ülke haline de getirdi. Londra merkezli bir internet araştırma şirketinin geçen yıl yayımladığı verilere göre, Çin’de ayda en az bir kez mesaj atan Twitter kullanıcılarının sayısı 35 milyondan fazla. Hindistan 33 milyon aktif kullanıcıyla Çin’in arkasında. Twitter’a evsahipliği yapan ABD’de ise 23 milyon aktif kullanıcı var.


http://www.theworldline.com/twitter-yasagi-cinde-bile-sokmemis/
 
Kabil’de yabancıların kaldığı otele saldırı: 13 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’de yabancıların yoğun olarak kaldığı Serena Oteli’ne silahlı 3 Taliban üyesinin düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti.





3 Taliban üyesi, akşam saatlerinde Serena Oteli’ne silahlı saldırı düzenledi. Yaklaşık 3 saat süren çatışmada 4 yabancının yanı sıra 5 Afgan ve saldırganların tamamı öldü. Ölen iki yabancı kadından birinin Kanada, diğerinin Yeni Zelanda vatandaşı, erkeklerin ise Pakistan ve Hindistanlı olduğu bildirildi.
Olayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sedik Sediki, ölen 5 Afganistan vatandaşının 2′sinin kadın, birinin çocuk olduğunu açıkladı. Afganistan vatandaşları arasında Fransız haber ajansı AFP’nin Afganistan’daki muhabiri ve eşinin de bulunduğu ifade edildi.Sediki’nin verdiği bilgiye göre, 18 yaşından küçük oldukları tespit edilen saldırganlar, küçük tabancaları çoraplarına yerleştirip yemek yeme bahanesiyle otele girdi. Güvenlik kameralarındaki görüntülere göre, saldırganlar saat 18.00 civarında otele girdikten 3 saat sonra çevreye ateş açmaya başladı. Otel güvenlik görevlileri ve saldırganlar arasında çıkan çatışmanın ardından otelde bulunanlar binanın alt katındaki güvenli bir odaya nakledildi ve olay yerine özel hareket ekipleri geldi. Otele giden tüm yollar kapatılarak, ambulanslar bile sıkı kontrolden geçirildi.Saldırıyı üstlenen Taliban örgütünün sözcüsü Zabiullah Mücahid yaptığı yazılı açıklamada, otele düzenledikleri saldırıda 22 kişinin öldürüldüğünü, 13 kişinin yaralandığını iddia etti.Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında bulunan 5 yıldızlı Serena Oteli’nin iç güvenliğini özel güvenlik ekipleri, dış güvenlik hizmetini ise polis sağlıyor. Otele girmek için üç kontrol noktasından geçmek gerekiyor. Afganistan’a gelen birçok üst düzey yabancı yetkili ve Bileşmiş Milletler dahil birçok uluslararası kurumun çalışanlarının çoğunlukla bu otelde kaldığı biliniyor.İçişleri Bakanlığı yetkilileri, güvenlik zaafı ile ilgili otel yetkililerini uyardıklarını, otelin tüm güvenliğinin polis tarafından sağlanması gerektiğini ifade etiklerini fakat otel yetkililerinin bu teklifi reddettiğini açıkladı. Otele 2008 yılında da Taliban tarafından saldırı düzenlenmiş, 8 kişi hayatını kaybetmişti.


http://www.theworldline.com/kabilde-yabancilarin-kaldigi-otele-saldiri-13-olu/
 
Twitter’ı yasaklayan ikinci ülke: Türkiye

Türkiye, Çin’den sonra Twitter’ı yasaklayan ikinci ülke oldu. Hükümetin, Twitter’ı kapatma kararına tepkiler büyüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyanın en popüler adresi olarak bilinen Twitter için önce ‘baş belası’ demiş, bu sözüne tepki yağmasına karşın sosyal medya sitelerini kapatabileceğini açıklamıştı. Erdoğan Bursa’da yaptığı seçim mitinginde “Mahkeme kararı çıktı. Twitter miwetter, hepsinin kökünü kazıyacağız” şeklinde konuşmuştu. Başbakan bu açıklamasının yarattığı tepkileri de dinlemedi, mahkeme kararıyla “Twitter’ı kapatan Başbakan” oldu.






İlk olarak Kablonet kullanıcılarının erişimi engellenirken, Turkcell ve Vodafone operatörleri ile mobil ağlardan Twitter’a erişim de kapatıldı. Twitter’a ‘koruma tedbiri’ kararı aldığı belirtilen mahkemenin, 6 Mart’ta kaldırılan bir mahkeme olduğu bilgisi de, kapatma kararını iyice tartışmalı hale getirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (TİB), Twitter’ın ‘vatandaşlardan gelen şikayetler’ üzerine engellendiğini duyurdu. TİB, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali ilkesinin çiğnendiğini iddia etti. TİB’in açıklamasında yer alan “Vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır” ifadesi dikkat çekti.


Kullanıcılar ayakta


Twitter’a erişimin engellenmesi üzerine ülkedeki birçok Twitter kullanıcısı geceyi internet başında geçirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın interneti yasaklayamayacağını öne süren kullanıcılar, kısa süre sonra internet ayarlarında yaptıkları değişikliklerle Twitter’a yeniden girmeyi başardı. Bir gecede yaklaşık 3 milyon protesto tweeti atıldığı belirlendi.Tweetlerde Başbakan Tayyip Erdoğan kadar internete yasak getiren yasayı onayladığı düşünülen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de eleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül’ün 2011 yılında attığı “İletişim teknolojilerinin eriştiği bu güç karşısında hiçbir kapalı rejimin uzun vadede ayakta kalması mümkün değil” şeklindeki tweeti, en çok konuşulan, tartışılan tweetlerden biri oldu.İnternet ayarlarının değiştirilmesiyle birlikte yeniden Twitter’a erişen kullanıcılar arasında siyasiler de yer aldı. MHP lideri Devlet Bahçeli Twitter yasağıyla ilgili hükümeti “Tavsiyem odur ki, Twitter’ın kökünü kazımak için sanal medya avına çıkanlar cesaretleri varsa kendi kazdıkları kuyudan çıkmayı denesinler” tweetiyle eleştirdi.CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, Twitter’a erişimin engellenmesinin ‘sivil darbe’ olduğunu söyledi. Yasaklı Twitter’a giren ilk hükümet üyesi olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise takipçilerine seçim çalışmaları için Manisa’da olacağını duyurdu.

Sıra Facebook ve Youtube’da mı?


Twitter’e erişimin engellenmesinin ardından gözler Facebook ve Youtube’a çevrildi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkilileri ise “Twitter yönetimi ile sorunun aşılamaması nedeniyle alınan mahkeme kararı çerçevesinde erişimin engellenmesi yoluna gidildi. Şu anda Facebook gibi diğer sosyal medya için alınmış böyle bir karar yok” açıklamasını yaptı.Türkiye’de Twitter’a koruma tedbiri koyulmasının ardından Twitter’dan da bir açıklama geldi. Firma, “Türkiye’deki servislerimize erişimin engellendiğine ilişkin haberleri araştırıyoruz” ifadesini kullandı. Twitter’ın ABD’nin San Francisco kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, kullanıcıların cep telefonlarındaki kısa mesaj özelliklerini kullanarak tweet gönderebileceği belirtildi.

Twitter’ı kapalı 2 ülke var: Çin ve Türkiye


Dünya çapında yaklaşık 250 milyon, Türkiye’de ise 12 milyon kullanıcısı olan Twitter önce Çin’de yasaklandı. İran’da 2009′da devlet başkanlığı seçimlerinden önce yasaklanan Twitter, 2013 Eylül’ünde yeniden erişime açılmıştı. Sosyal medya platformu, Mısır’da da Mübarek karşıtı gösteriler sırasında kısa süreli engellenmişti.Başbakan Erdoğan’ın Twitter’a yasak koymasında hükümet-cemaat geriliminin tırmanmasının büyük rol oynadığı kaydediliyor. 17 Aralık’ta hükümete karşı yapılan ‘yolsuzluk operasyonu’ndan sonra Twitter’da açılan hesaplardan Başbakan Erdoğan ile hükümet üyelerinin yolsuzluklara nasıl karıştığını, medyanın nasıl baskı altına alındığını ortaya koyduğu iddia edilen ses kayıtları yayınlanmaya başladı.Bu kasetlerin montaj olduğunu öne süren Erdoğan “Elinizde ne varsa ortaya dökün” şeklinde konuşmuştu. Siyaset çevrelerinde, Twitter’ı kapatma yoluna giden Erdoğan’ın, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kala daha ağır eleştirilere maruz kalacağı beklentisi hakim. Türkiye’de yaşanan gerilim nedeniyle seçim güvenliğinin tehlikede olduğundan endişe duyan yabancı gözlemciler ise 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin şeffaflığının tartışılması durumunda, Erdoğan hükümetinin daha büyük zorluklar yaşayacağı tespitini yapıyor.

©Deutsche Welle Türkçe


http://www.theworldline.com/twitteri-yasaklayan-ikinci-ulke-turkiye/
 
‘Twitter yasağına’ dünyadan ilk tepkiler

Türkiye’de Twitter’ın kapatılmasının ardından ABD ve AB’den açıklama yapıldı. Dünya basını ise konuyu sıcak gelişme olarak okuyucularına duyurdu.





ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Sosyal Medya sitelerinin kapatılması önerileri hakkında oldukça endişeliyiz” dedi.
Yapılan açıklamada “Daha önce de söylediğimiz gibi, Sosyal Medya sitelerinin kapatılması önerileri hakkında oldukça endişeliyiz. Demokrasiler, kamudan gelen farklı sesler (görüşlerle) güçlenir.Bağımsız ve kısıtlı olmayan medya demokratik, açık toplumların temel unsurudur ve aynı zamanda resmi olarak şeffaflığın ve hesaba çekilirliği garantiye alır” denildi.

AB’DEN İLK AÇIKLAMA


Türkiye’de sosyal medya platformu Twitter’a erişimin engellenmesi Avrupa Birliği’nden tepki aldı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Füle Türkçe yaptığı açıklamada “Twitter yasağından derin endişe duyuyoruz. İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir” dedi.Avrupa Komisyonu’nun dijital stratejilerinden sorumlu üyesi Neelie Kroes ise attığı mesajda “Türkiye’deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir” dedi.

‘TÜRKİYE ŞİMDİ TAMAMEN FARKLI BİR LİGDE’


Türkiye’de Twitter’e erişimin engellenmesini yorumlayan yabancı uzmanlar da karara “Türkiye’yi dünyada yalnızlaştıracak”, “Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor”, “Türkiye şimdi tamamen farklı bir ligte” gibi sert eleştirileri yöneltiyorlar.
AB’nin eski Ankara Temsilcisi emekli Büyükelçi Marc Pierini, Wall Street Journal gazetesince yansıtılan değerlendirmesinde “Türkiye şimdi tamamen farklı bir ligte” görüşünü öne sürdü. Pierini “Twitter’i bloke etmek, kısa bir süre önce imzalanan internet yasasının uygulanması yönünden birilk adım. Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor” savlarını dile getirdi.Küresel risk danışmanlık şirketi Eurasia Group’un analisti Naz Masraff ise, “Bu, Erdoğan’ın sonucu ne olursa olsun secim sonrası döneminde muhtemelen daha uzlaşı bir yaklaşımı benimsemeyeceğine ilişkin ilk işarettir. Bu, muhtemelen Türkiye’nin, dünyadaki konumunu yalnızlaştıracak, özellikle Batı ile ilgili olarak” uyarısını yapıyor.

TWİTTER YASAĞI DIŞ BASINDA


Dünya, Türkiye’de Twitter’a getirilen kısıtlamanın kamuoyuna sızdırılan kayıtlarla ilişkili olduğunu belirtiyor.


Guardian
“Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyanın “kökünü kazıma” tehdidi ardından, Twitter’a erişimi kısıtladı” diyor. Gazeteye göre sosyal medyaya sızan kayıtlar yerel seçimler öncesinde hükümetin itibarına zarar veriyor.


Gazete, Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığı iddia edilen konuşmaların ses kayıtlarının sızdırılması ardından sosyal medya sitelerini kapatma tehdidini tekrar tekrar dile getirdiğini kaydediyor.


Gazete son uygulamanın Türkiye’yi, birçok sosyal medya platformları sıkı şekilde kontrol edilen İran ve Kuzey Kore ile karşılaştıran tepkilere yol açtığını yazıyor. Gazete bazı kullanıcıların uygulamayı protesto etmek için sokağa dökülme çağrısı yaptığını ancak bir o kadar da sükunet çağrısı yapıldığını belirtiyor.


Times
da gelişmeyi “Erdoğan yolsuzluk iddialarının hızla yayıldığı twitter’ı kapattı” diye duyurdu.


Gazete, Erdoğan’ın kendisini yolsuzluk skandalı ile ilişkili gösteren ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Twitter’ı kapatacağını ifade ettiğine dikkat çekti. Haberde Türkiye’nin ‘otoriter başbakanının twitter’a yönelik sert söylemlerinin ardından sitenin kapatıldığına’ dikkat çekti.


Financial Times
bazı avukatların son zamanlarda geçirilen bir internet yasasının, sosyal medya erişimi engellemek için yasal dayanak olabileceğini söyeldiğini belirtiyor. Gazete, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde hukuk profesörü Yaman Akdeniz’in görüşlerini de aktarıyor.


Akdeniz “Türkiye’de serbest bilgi akışını durdurmak mümkün olmayacak” diyor. “Bu aşamada hukuk, yasal ve anayasal haklar hakkında konuşmak anlamsız” diyen Akdeniz Erdoğan’ın bazı televizyon kanallarının, meclisteki yolsuzluk tartışmasının yayınını kestiğini belirtiyor.


Akdeniz “Şu anda farklı bir döneme tanıklık ediyoruz – hükümetteki çoğunluğun kendini başkalarına empoze ettiği bir döneme.”


İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye’deki twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesine erişemediklerini yazdı. Twitter engelinin Başbakan Recep Erdoğan’ın Bursa’daki konuşması sırasında “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” açıklamasının ardından geldiğine dikkat çeken BBC, Twitter’ın bu engelleme ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapmadığını bildirdi.


New York Times
gazetesi ise hükümete yönelik yolsuzluk iddialarının sosyal medyada hızla yayıldığı bir dönemde twitter’ın kapatıldığına dikkat çekti. Haberde, Erdoğan’ın uluslararası toplumun ne diyeceğini önemsemeyeceğine dair açıklamalarına da yer verilmiş.


Başbakan Erdoğan’ın 11 yıllık iktidarındaki en kritik mücadelesini verdiğine vurgu yapan gazete, twitter ve youtube üzerinden yayılan yolsuzluk kayıtlarının Erdoğan’ı oldukça zor duruma soktuğuna dikkat çekti.


Washington Post,
Erdoğan’ın kapatacağına yönelik sözlerinin hemen ardından twitter’a Türkiye üzerinden erişimin yasaklandığını okuyucularında duyurduktan sonra Twitter sözcüsü Nu Wexler’in konunun incelendiğine yönelik sözlerine yer vermiş.


Haberin ayrıntısında Twitter’ın resmi hesabından yapılan bir duyuru da aktarılmış. O duyuruya göre; ‘Türk kullanıcıların istedikleri takdirde SMS yoluyla tweet göndermeye devam edebileceği’ belirtiliyor.


Dünyaca ünlü televizyon kanalı CNN de gelişmeyi izleyicilerine sıcak gelişme olarak duyurdu. Sosyal medyanın yolsuzluk soruşturmasındaki konumunu değerlendiren haberde, Twitter’ın kapatılmasının hemen ardından açılan ‘Diktatör Erdoğan’ ve ‘Twitter Türkiye’de yasaklandı’ (#DictatorErdogan #TwitterisblockedinTurkey) hashtaglerine de yer verildi.


Haberde ilerleyen süreçte Facebook ve Youtube’un kapatılmasına yönelik adımların da atılabileceğine dikkat çekildi. CNN’in haberinde ayrıca, Hükümet, Erdoğan’ın kabinesinde yer alan eski dört bakanın karmakarışık bir yolsuzluk soruşturması ile bağlantılı sosyal medyada çıkan utanç verici sızıntıları engellemek için çalışıyor denildi.


Reuters,
Twitter’a gelen yasağı, Hükümete büyük zarar veren yolsuzluk skandalıyla boğuşan Erdoğan’ın sosyal medyaya müdahale edeceğini açıklamasından birkaç saat sonra, Türkiye’de insanlar Twitter hesaplarına erişemez oldu diye dünyaya duyurdu.


Twitter hesaplarını açmaya çalışan insanların, Telekonomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Bu internet sitesi (Twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. maddesi ile görevli)’nin 20032014 tarih ve sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır mesajı ile karşılaştığı belirtilen haberlerde Twitter yasağının Bazı kullanıcıların Erdoğan’ın çevresindeki insanların yaptığı iddia edilen yolsuzluklara kanıt olabilecek belgeleri ve ses mesajlarını paylaşmasından sonra geldiği belirtildi.


ABD’nin önde gelen yayın kuruluşlarında NBC de, web sitesinde yer alan haberinde, Başbakan Erdoğan’ın tehditlerinden sonra, Türkiye’de Twitter’in bloke edildiğini duyurdu.


Başbakan Erdoğan’ın sosyal medyayı kapatma tehdidinin ilk olmadığına değine NBC, Erdoğan’ın 6 Mart’ta ATV televizyon kanalında yaptığı konuşmadaki Bu milleti Youtube’a Facebook’a yediremeyiz. Atılması gereken adım neyse biz bu adımı en kesin hatlarla atacağız. Kapatılmaları da dahil sözlerine yer verdi.


The Wall Street Gazetesi,
Türkiye’deki Twitter yasağını “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kapatma tehdidinden yalnızca saatler sonra Türkiye Twitter’a erişimi engelledi” diye duyurdu.


Türkiye’nin dünyadaki en çok Twitter kullanılan ilk 10 ülke arasında olduğu anımsatılan haberde, hükümete karşı muhalefetin hızla büyümekte olduğuna dikkat çekildi. Haberde, “Twitter yasağı, Türkiye’yi Suriye, Kuzey kore ve İran’dan oluşan küçük otoriter rejimler grubu içine soktu” denildi.


Le Figaro
ise “Türkiye Perşembe akşamı, Başbakan Twitter’i Bloke Etti” başlıklı haberinde “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir yolsuzluk skandalında kendisine meydan okuyan telefon kayıtlarının yayınlanmasına misilleme olarak sosyal ağı yasaklamakla tehdit etmesinden birkaç saat sonra Twitter’e erişimi bloke etti” diye yazıyor.


Twitter yasağı İngiliz, ABD ve Fransız basını gibi Alman basınında da geniş yer buldu.


Der Spiegel
, haberi ‘Türkiye’de Twitter Yasağı, Erdoğan Kapattı’ başlığıyla duyurdu. Haberin ayrıntısı ise şöyle: “Bu, düşünce özgürlüğüne bir saldırı. Buna ancak diktatörler cesaret edebilir. Türk Başbakanı Erdoğan Twitter’i bloke ettirdi. Öfke çok büyük.”


Die Welt,
yasağı ‘Türkiye’de Twitter Bloke Edildi’ olarak verdi. Haberde, “haftalardır Başbakan Erdoğan’ı yakan, yolsuzluklarla ilgili yeni tapeler çıkıyordu. Şimdi Erdoğan tepki gösterdi ve Twitter’i tehdit ediyor.” ifadeleri yer aldı.


Bild
gazetesinin ‘Erdoğan Halkına Twitter Savaşını Açıkladı’ başlığıyla duyurduğu yasak haberinde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, karşıtlarının bilgi musluğunu kapattı mı? Perşembe akşamından beri Twitter çalışmıyor. Bundan bir kaç saat önce Erdoğan, Twitter’i kapatmakla tehdit etmişti. Uluslararası toplumun ne söyleyeceğinin umurunda olmadığını belirtti. Türkiye’de 10 gün sonra yerel seçimler var.” görüşlerine yer verdi.


http://www.theworldline.com/twitter-yasagina-dunyadan-ilk-tepkiler/
 
Geri
Üst