Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Herkes Malezya Uçağını Ararken Bir Uçak Daha Kayboldu
Brezilya Havacılık Kazaları Önleme ve Araştırma Merkezi Cenipa, salı günden beri bir uçaktan haber alınamadığını açıkladı.
Geçen salı günü 5 kişiyle İtaituba havalanında Amazonlar’ın Jacareacanga bölgesine hareket eden misyon uçağı kayıplara karıştı.Cenipa, pilot ve yardımcısıyla birlikte üç sağlık çalışanının yerlilerin yaşadığı Munduruku köyüne sağlık hizmeti götürmek için gittiklerini tek motorlu Beechcraft BE 58 nolu uçaktan son sinyalin aynı gün 13:20′de geldiğini açıkladı.Yolculardan birisinin ailesine cep telefonuyla hava şartlarının çok kötü olduğu ve uçağın motorunun birinin durduğu mesajı gönderdiği söyleniyor.
Almanya Şansolyesi Angela Merkel Avrupa Birliği’nin(AB), Kırım krizini çözmek konusunda adım atmazsa, Rusya’ya karşı yaptırımları genişleteceğini açıkladı.
Alman Parlamentosu’nda vekillere hitap eden Merkel, bugün Brüksel’de toplanacak AB Liderleri Zirvesi’nden Rusya’ya karşı ekonomik ve politik cezai yaptırım kararı çıkabileceğini ifade etti. AB’nin iki hafta önce aldığı yaptırım kararının ardından ikinci aşamaya geçileceğini söyleyen Merkel, yeni kararla seyahat kısıtlamasına maruz kalan ve hesapları bloke edilenlerin listesinin genişleyeceğini belirtti. Merkel AB olarak, krizin derinleşmesiyle yaptırımları üçüncü safhaya taşımaya hazır olduklarının altını çizdi.Merkel, Rusya’nın da müdahil olduğu G8 formatının artık ölü hale geldiğini, bu sonucu Moskova’nın eylemlerine yönelik bir restleşme şeklinde niteledi. Rusya ve Almanya arasında devam hükümetlerarası müzakerelerde, nisan ayındaki zirvenin tehlikeye girdiği ve Alman hükümetin müzakerelere devam edip etmeyeceğine dair karar aşasında olduğunu söyledi.Almanya ve Rusya arasında sıkı ekonomik ilişkiler bulunuyor. Alman şirketleri Rusya’da 20 milyar euroluk yatırım yaparken, ikili ticaret hacmi 76 milyar euronun üzerine çıktı. Almanya Rusya’ya 36 milyar euroluk ihracata karşılık, Rusya’dan 40 milyar 400 milyon euroluk mal ithal ediyor. Bu sebeple Almanya’nın ekonomik yaptırımları Rusya’yı korkutuyor.Salı günü Moskova’da Kırımlı liderler, Rusya ile birleşme anlaşmasına imza attıktan sonra krizde tansiyon yükselmişti. Dün Kırım’da Rusya yanlıları Ukrayna’ya ait iki askeri üssü basmış bir Ukraynalı askerin ölümüne neden olmuşlardı.
Lübnan’ın Suriye sınırındaki Arsal kasabası yakınlarına, Suriye savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenlendi. Saldırılarda, Suriye içinden 40 kişi yaralandı.
Lübnan’ın Suriye sınırındaki Arsal kasabası yakınlarına, Suriye ordusuna bağlı savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Lübnan’ın sınır kasabası Arsal yakınlarına, Suriye savaş uçaklarıyla 3 hava saldırısı düzenlendi. Ülkenin kuzeyindeki Vadi Halid ve Beni Sahr bölgesindeki bazı kasabaların da bombardımana maruz kaldığı, bölgedeki evlerde ağır hasar meydana geldiği belirtildi.
Kızılhaç yetkilileri de saldırılarda Suriye içinden 40 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralıların Lübnan’ın sınır vilayeti Akkar’a bağlı Vadi Halid bölgesindeki hastanelere taşındığı, çok sayıda kişinin de çatışmalardan kaçarak Lübnan’a sığındığı belirtildi.
Lübnan makamlarından ise ölü ve yaralı sayısı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
Lübnan’ın Suriye sınırında bulunan ve çok sayıda Suriyeli sığınmacının yaşadığı Arsal kasabası, sık sıkSuriye ordusunun saldırılarına maruz kalıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) verilerine göre Lübnan’da 962 bin kayıtlı mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise Suriyelilerin sayısının 1 milyon 300 bini aştığını kaydediyor.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nun adı Rus alfabesine ait harflerle “Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi” olarak değiştirildi.
Kırım Parlamentosu, 16 Aralık’ta yapılan referandumdan sonra adını değiştirme kararı almış, önceki gün parlamentonun isim levhaları sökülmüştü. Hafta başında Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin ve Kırımlı yöneticiler, Kremlin Sarayı’nda Kırım ve Sivastopol’ün Rusya’ya bağlanması ve federal bölge oluşturulmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştı.
Bugün de parlamento binasına Rusça “Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi” yazılı levha asıldı. Parlamento binasının yeni isminin Rusça’nın yanısıra Ukraynaca ve Kırım Tatarcasının da yazılacağı ifade edildi.
Kaybolmasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen izi bulunamayan Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili önemli bir açıklama Avustralya’dan geldi.
Avustralya BaşbakanıTony Abbott, Hint Okyanusu’nun güneyinde kayıp Malezyauçağına ait olma ihtimali olan iki parça bulunduğunu söyledi.
Abbott, parlamentoda soru cevap oturumunda yaptığı açıklamada, HintOkyanusu’nun güneyinde yeni ve güvenilir bilgilerin gün ışığına çıktığınısöyledi.Avustralya Orion uçaklarının, söz konusu parçaların bulunduğu bölgeye doğruyönlendiğini dile getiren Abbott, parçaların uçak ile bağlantısının olmayabileceğini deaktardı. Abbott, görülen parçaların detayları konusunda bir açıklama yapmadı.Kuala Lumpur Pekin seferini yaparken 227 yolcu ve 12 mürettebatıyla 8 MartCumartesi günü ortadan kaybolan Malezya uçağına, tüm aramalara rağmenulaşılamadı. Bulunan parçaların kayıp uçağa ait olup olmadığı, parçalara ulaşılıpdetaylı inceleme yapıldıktan sonra netleşecek.
Çin yönetiminden eleştiri
Yolcuların çoğunun Çinli olması nedeniyle arama çalışmalarına destek veren Çinyönetimi Malezya’nın soruşturma ve iletişim yöntemlerini eleştiriyor.Havalandıktan sonra kokpitte neler yaşandığına ilişkin karmaşık bilgiler bulunduğunadikkat çeken Çinli yetkililer, verilerin doğru olmadığını ve bilgi akışının da yavaşsağlandığını söylüyor.Uçakta mürettebatla birlikte bulunan 239 kişiden 153′ü Çinli’ydi.
Yazıcıoğlu kazasıyla ilgili 4.5 dakikalık görüntü kayıp
Avukat Selami Ekici, Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşüş zamanındaki 4 dakika 37 saniyelik radar görüntülerinin arşivlerden silindiğini öne sürdü.
Büyük Birlik Partisi Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasıyla ilgili son günlerde ortaya atılan iddia ve söylentiler artarak devam ediyor. Öyle ki, bu iddialar arasında Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili ses kayıtlarının internete düşeceği dedikoduları da bulunuyor. Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Selami Ekici ise 14 Şubat tarihinde, önce Erzurum, ardından Ankara’daki askeri radar görüntüleriyle ilgili yapılan keşif çalışmalarını Vatan’a anlattı.
Ses kaydı mı çıkacak?
Ekici, Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşüş zamanındaki 4 dakika 37 saniyelik radar görüntülerinin birçok radar üssünde saklanmadığını iddia etti: “Genelkurmay yetkilileri sivil uçuş kazalarıyla ilgili radar kayıtlarının 60 gün saklandığı bilgisini verdiler. Ancak başka bir brifingde 2 veya 5 yıl saklama süresi olduğu belirtilmişti. Kazanın olduğu bölgenin hava hareketlerini takip eden 3-4 ayrı radar noktasındaki kayıtların olmadığı söylendi. Birçok merkezde saklanmadığı veya silindiği söylenen 4 dakika 37 saniyelik radar görüntüleri sadece Erzurum’daki merkezde var. Ancak bu görüntülerin gerçekliğine bilirkişi karar verecek.”
‘Diyarbakır’dakiler silinmiş’
“Diyarbakır’da Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi bulunuyor. Bilirkişiler bu merkezdeki görüntüleri talep etti. Ancak 2011 yılında bilgisayarların arıza verdiği bu yüzden format atıldığı, tüm bilgilerin silinmiş olduğu söylendi. Bilgisayarlardaki görüntüler ile verilerin yedeklerinin alınmadığı ifade edildi.”
Yazıcıoğlu davasında 3 yıl sonra flaş gelişme!
Avukat Selami Ekici, Genelkurmay’daki görüşmelerle ilgili de bilgi verdi: “Radar görüntü keşfi için 14 Şubat tarihinde Erzurum Dumlu Radar Üssü’nde incelemeler de bulunduk. Keşif çalışmasında Cumhuriyet Savcısı, bilirkişiler ve avukatlar vardı. Sonrasında Ankara Genelkurmay Harekat Merkezi’ne gittik. Radar görüntüsü olmadığı söylendi. Son olarak 5 Mart tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ahlatlıbel Radar Komutanlığı’nda incelemelerde bulunduk. Komutanlar tarafından son derece iyi karşılandık. Yetkililer dosyada olan bilgileri tekrarladılar. Radar görüntüleri konusunda yeni bilgi alamadık.”