2015-2017 CARPLAY UYUMLU OLMAYAN RENAULT R-LİNK 2 SİSTEMİ'NDE CARPLAY ÇALIŞTIRDIM

Befe

Süper Moderator
41-Kocaeli
Katılım
4 Şub 2016
Mesajlar
5,219
Tepkime puanı
122
Puanları
63
Herkese merhaba.
Renault R-Link 2 Sistemi'ni 2015 yılında üretilen otomobiller ile kullanmaya başladı. 2021 yılından itibaren ise Easy Link Sistemi'ni ürettiği otomobillere yerleştirdi. R-Link Sistemi ilk olarak v2 yazılım sürümü ile kullanıldı. Daha sonra ise LANR16 ile birlikte v3,v7,v8 ve v9 yazılım sürümleri R-Link 2 cihazlarına yüklenmiş olarak Renault araçlarda kullanılmaya başladı.

LANR 16 yani orijinal olarak v3,v7,v8 ve v9 yüklü olarak üretilmiş R-Link 2 ana cihazları hem CarPlay, hem de Android Auto uyumlu olarak üretilirken, LANR14 yani 2015,2016 ve Mayıs 2017'ye kadar üretilen Renault araçlarda ve R-Link 2 Sistemleri orijinal olarak V2 yazılım yüklüydü ve servislerde özel bir yöntem kullanılarak versiyon 7'ye güncellenebiliyordu. Daha sonra ise uygun yöntem ve dosyalar ile 9.0.37.21x versiyonuna kadar yazılım güncellemesi yapılabildi.

2015-2017 Mayıs ayına kadar üretilen bu R-Link 2 Sistemleri v3 yazılım sürümüne güncellendiği andan itibaren Android Auto aktive edilerek kullanılabiliyorken, en son yazılım olan 9.0.37.21x yazılım sürümüne kadar güncellense daha Apple CarPlay kullanılamıyor. Bunun sebebi ise LANR14 R-Link 2 cihazını carplay uyumlu ana karta sahip olmayışıdır. Eksiklik donanımsal olduğundan, yazılımsal olarak giderilemiyor.

Peki arabanızdaki cihazını carplay uyumlu olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bunu anlamanın çok kolay bir yöntemi var. Tıpkı videodaki gibi https://youtu.be/gXQRgmKi5gg HW gen versiyonunuz Gen 2.0 ve üzeri ise, ana cihazınız CarPlay uyumlu demektir.

HW Gen 1.1 ise tıpkı benim aracımda olduğu gibi R-Link 2 Cihazınız Carplay uyumlu değildir. CarPlay uyumlu olmayan cihazda usb değiştirseniz dahi Carplay'i çalıştıramazsınız, ÇALIŞTIRMAZDINIZ. Ben Gen 1.1 olan LANR 14 R-Link 2 Cihazlarda APPLE CARPLAY'i çalıştırmanın yolunu buldum. Bir süredir deniyorum. Gayet dengeli çalışıyor.

Artık CarPlay uyumlu olmayan 2015-2017 Renault otomobilinizde Apple CarPlay'e sahip olmak için ana cihaz değişimi yapmanıza gerek yok. Benim aracımda olduğu gibi, cihaz değişimi yapmadan CarPlay kullanabileceksiniz. Iphone 11'den, Iphone 15'e kadar tüm iphone modelleri ile denedim. Carplay sorunsuz çalıştı.

Bu videomda normalde Carplay uyumlu olmayan 2016 Renault aracımda Carplay'i kullanabildiğimi göreceksiniz. İleride bunun nasıl mümkün olduğunu, kullanabilmek için yapılması gerekenleri paylaşacağım.

NOT: Carplay'i kullanabilmek için yazılım sürümünüzün en az v3 olması gerekmektedir. Sadece 9.0.37 yazılım sürümünde carplay'i çalıştırdım. Diğer versiyonlarda çalıştığını teyit etmek için henüz bir çalışma yapamadım.

Video ;

 
  • Beğen
Tepkiler: ADMİN ve *USTA
Çok detaylı anlatmışsın kardeşim, emeğine sağlık...
 
  • Beğen
Tepkiler: Befe
Mustafa Abi çok teşekkür ediyorum. 2015-2017 Mayıs Ayı arasında üretilen Renault arabaların hiçbiri normalde carplay uyumlu değil. O yüzden de carplay çalıştırmak için ana cihaz değişimi yapmak gerekiyordu. Bu işlem de tabii ki pahalı bir işlemdi. Şimdi o pahalı işleme gerek kalmadı.
 
  • Beğen
Tepkiler: *USTA
Yeni video:

 
Son düzenleme:
Merhaba, konuyla alakasız olabilir ama size danışmak istiyorum. Aracıma obd cihazını taktım ama bilgisayara bağlamadım. Sadece 2 saniye taktım hemen çıkardım. Aracım sürüyle arıza uyarısı veriyor. Sorun nedir? Başınıza geldi mi?
 
Merhaba, konuyla alakasız olabilir ama size danışmak istiyorum. Aracıma obd cihazını taktım ama bilgisayara bağlamadım. Sadece 2 saniye taktım hemen çıkardım. Aracım sürüyle arıza uyarısı veriyor. Sorun nedir? Başınıza geldi mi?
Şansa bak.... Aracımın o anda aküsü zayıflamış ve bitmek üzereyken OBD cihazını takmışım. Sanırım bu yüzden arıza uyarıları verdi. Aküyü değiştirdim. Arıza uyarıları gitti.
 
:) Geçmiş olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aristoteles
Konu ile alakalı olmayan mesajlar nedeniyle konudan uzaklaşmıştık. O yüzden videoyu bir daha ekliyorum:

 
Hakan bey , elleriniz sağlık. Sanırım carplay'i çalıştırabilen ilk kişisiniz tebrik ediyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Befe
Merhaba Erdal Bey. Teşekkür ederim. Gen 1.1'de çalıştıran ilk kişiyim evet. Ocak ayından beri test ediyordum. Bu detayı fark ederek takdir ettiğiniz için müteşekkirim.
 
Geri
Üst