Renault 12`nin Üretim Aşamaları
Hiç şüphesiz ki bir otomobil tutkunu için sahibi olduğu otomobilin nasıl üretildiği en merak uyandırıcı konulardan biridir.Bu yazımızda sizlerle birlikte birçok ülkede uzun yıllar boyunca üretilen Renault 12 otomobillerinin Türkiye`deki üretiminin yapıldığı Oyak-Renault Otomobil Fabrikası`ndaki üretim aşamalarını inceleyeceğiz.
1971 yılında Oyak-Renault Otomobil Fabrikası`nda başlayan Renault 12 imalatı 2000 yılına kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir.Üretiminin devam ettiği 29 yıl boyunca Renault 12 otomobilleri 500.000 adetten fazla üretilerek Türk otomotiv tarihinin en uzun süre üretilen otomobil modellerinden biri olmuştur.Renault 12`nin üretim aşamaları ile ilgili yazımıza başlamadan evvel şu durumu belirtmemizde fayda var ki; Türkiye`de üretilen Renault 12 otomobillerinin üretim aşamaları Renault 12`nin üretildiği yurtdışındaki diğer Renault fabrikalarında da hemen hemen aynıdır.
Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. Ordu Yarımlaşma Kurumu (Oyak), Regie Nationale des Usines Renault (R.N.U.R.) ve Yapı Kredi Bankası`nin katılımlarıyla, 6/12347 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Renault 12 otomobillerini imal etmek üzere 1969 yılında kurulmuştur.Fabrikanın ilk imal ettiği Renault 12 otomobilinin üretimi 14 Mayıs 1971`de tamamlanmıştır.Oyak-Renault Tesisleri Bursa Organize Sanayi Bölgesi`nde 1985 yılı itibariyle 325.ooo m2`lik bir alan üzerinde olup bu alanın 107.314 m2`lik bölümünü binalar oluşturur.Fabrikanın üretmiş olduğu Renault 12 otomobilleri 1975 yılından itibaren %67, 1987 yılından itibarense %85 oranında yerli parça ile imal edilmiştir.Oyak-Renault Otomobil Fabrikası`nın yıllara göre günlük olarak otomobil imal adetleri şu şekildedir;
-Ocak 1972: 24 Otomobil
-Ocak 1973: 60 Otomobil
-Ocak 1974: 100 Otomobil
-Ocak 1975: 125 Otomobil
-Ocak 1987: 200 Otomobil
Oyak Renault Otomobil Fabrikası (Bursa-1975)
Oyak-Renault Otomobil Fabrikası Fabrika Genel Planı
Oyak-Renault Otomobil Fabrikası tesislerinde Mekanik, Pres, Karoseri-Montaj olmak üzere üç ana üretim departmanı mevcuttur.
Oyak-Renault Otomobil Fabrikası Fabrika Genel Planı (1975)
A-B:İdari Bina
C:Mekanik I Atölyeleri
D:Karoseri Montaj Atölyeleri
E:Merkez Bakım Atölyeleri
F:Kazan Dairesi
G:Ambarlar
H:Pres Atölyeleri
I:Sosyal Bina
J:Mekanik II Atölyeleri
K:Boya Atölyeleri
L:Gümrük Alanı
M:Jeneratörler Binası