' Vites Kutusunu Kontrol Ettiriniz'' hatası yani kendiliğinden manuele geçme surunu çözümü burada. Merhabalar. Ben de bir yıldan fazladır bu sorunla uğraşıyordum. Yabancı siteler dahil çok yeri araştırdım fakat işi yapacak usta bulamadım Adıyaman'da. Servisten ayrılan bir usta buldum sonunda ve benim isteğimle parça değiştirip çözdük sorunu. Öncelikle sizlere yardımcı olabilmek için yazıyorum, yapacağınız işlemlerde sorumluluk size aittir. Yapacaklarınız:
1- Sabah araca yolcu kapısından binip kaputu açınız. Şöför kapısını açmayınız. Akünün sol alt tarafındaki haznenin yağı eksik mi bakınız. Videoda var. Doluya yakın olmalı. Eksikse Elf Spedmatic yağı alıp doldurunuz. Aracı sürüp deneyiniz. Sorun çözüldü ise iyi, çözülmediyse 2. madeye bakınız.
2. Aracı bilgisayara bağlatıp şanzıman hata kodlarına bakınız. Arızalı bir parça gösteriyorsa parçayı değiştirip sorunu çözünüz. Fakat arıza kodunuz renault arıza cihazında DF078 çıkıyorsa ya da Elm arıza tespit cihazlarında P0944 çıkıyorsa bundan sonraki maddeden devam ediniz.
3. Bu arıza kodu varsa hidrolik ünitede basınç kaybı var. Nedeni:
a- Hidrolik yağınız eksik ( bunu ilk madde de kontrol etmiştik.). Yağı tamamlayıp deneme yapınız. Olmadı mı b ye bakınız.
b - Hidrolik pompanın rölesini değiştiriz. Akünün sol yanında üst köşesindeki kutunun içindedir. 20 - 30 tl tutar. Denemeye çıkınız. Olmadı mı c ye bakınız.
c - Bir ya da iki parça değiştirilecek. Ben ucuz parçadan başladım ve sorunum çözüldü. Akünün altında siyah, yuvarlak bir parça var. Clio 3 robot hava tüpü diye aratırsanız bulursunuz internetten. En ucuz sitede 550 tl. Bu parça değişecek. Değişirken Elf spedmatic yağıda yenilenecek. Onu da almayı unutmayın. Bu arada basıncı ölçen müşür var. Robotun, aracın göğsüne taraf olan altında. Onu da balata spreğiyle temizleyebilirsiniz. Hava tüpü yani aktuatörü herkes değişemez, anlayan bir usta bulunuz. Sorununuz büyük ihtimalle düzeldi. Yine mi olmadı. d ye bakınız.
d - Yapacak tek şey kaldı hidrolik pompayıda değiştirmelisiniz. Fiyatı 3000 tl. Bu da değişirse sorun cözülecektir.
Servisler genelde röle, hava tüpü ve pompayı değiştirip sorunu çözüyor. 4-5 bin tutar. Bazı servisler de robotu komle değiştirmek istiyor. O da 16- 17 bin tl.
Karar sizin, dilediğiniz seçeneği seçebilirsiniz.
Ben hava tüpünü ve yağı değiştirdim. Birde basınç müşürünü temizlettim. Fişek gibi oldu. İşçilik dahil 700 tl civarı.
Kolay gelsin, inşallah siz de çözersiniz sorunu. Alıntıdır.